13. toukokuuta 2010

Karin Fossum: Jonas Eckel

Karin Fossum: Jonas Eckel
Norja 2002
167 sivua

Aion käyttää memeä, joka löytyy tästä blogista. Aion kääntää sen suomeksi ja törkeästi kopioida sitä. Kiitos ja anteeksi.

1 kirja, jonka olet lukenut tällä viikolla:
Karin Fossum: Jonas Eckel

2 sanaa, jotka kuvaavat kirjaa:
karmiva avioliitto

3 paikkaa tai hahmoa kirjassa:
      - Jonas Eckel, Eckel ck:lla, (ekkel tarkoittaa inhottavaa ja älöttävää) kertoo tarinan avioliitostaan, joka alkaa kummallisesti, jatkuu oudosti ja päättyy huonosti.
      - Lillian Ask päätyy suhteeseen ja naimisiin Jonaksen kanssa. Aika pian hänelle selviää, ettei Jonas "ole ihan niin kuin olla pitäisi", mutta hän ei osaa tai jaksa tehdä asialle mitään.
     - Ratkaisuksi ongelmiin lomalle lähdetään Algarveen Portugaliin.

4 asiaa josta pidit tai et pitänyt kirjassa:
     - Kerronta vetää hyvin ja tarina on intensiivinen.
     - Hienointa ja pelottavinta kirjassa on se, että kyseessä on monen ihmissuhteen todellisuuden kuvaus, vaikka lukiessaan tajuaa, miten tosi vinksahtaneelta kaikki kuulostaa ja näyttää: ihmiset, sanat ja tapahtumat.
      - Kirja on jokseenkin ennalta arvattava ja muistutti tunnelmaltaan paljon "Karin Alvtegen:Petos" - kirjaa, vaikka erilaisia ovatkin.
      - Kirjassa oli myös mustaa huumoria ja ironian tajua, mikä nauratti.

5 tähteä tai vähemmän arvioksi:
+ + +

LUKUNÄYTE s.107:
Sammutin television ja tuijotin ikkunasta ulos. Olen herkkä ihminen. Minun on mahdollista lähettää pieniä singnaaleja, ja tiedän että toiset käsittävät ne täysin toiveideni mukaisesti. Olin ottanut sohvalla jähmettyneen asennon., kädet puuskassa, leuka koholla, katse suunnattuna ikkunalle Lillianin koriste-esineisiin. (...) Nyhdin häntä, huusin äänettömästi, kerjäsin ja anelin, torjuin ja sätin, vaadin vastausta, lopullista reaktiota.Hän ei huomannut yhtään mitään.

2 kommenttia:

  1. Vein tämän kirjan eilen lahjaksi parhaalle ystävälleni, joka elää luekakseen dekkareita.

    Tämä kirja muistutti erästä vielä karmivampaa brittiläistä, jonka oli kirjoittanut mies. Olen antanut kirjan noin 10 lukukerran jälkeen eteenpäin, joten en voi muistaa nimeä.

    (Minä odotan arviointiasi Harriet Krohnin murhaan...)

    Koin Eckelin aika samoin kuin sinä. Tätä pitää lukea vähän niinku rivien välistä: Jännite syntyy siitä. Samanlainen teos on ei-dekkari McEvanin Rannalla. Kaikki eivät sitä tajua, ksoka pääasia on vivahteissa ja rivien väleissä. Rannallahan on avioliittotragedia.

    Voi, kun tuli taas paljon kaikkea muutkain kuin itse asiaa...;-)

    VastaaPoista
  2. Joo, tuo jännite on aika jännä juttu - se on kirjassa ihan selvä, mutta silti juuri siellä rivien välissä.

    Täytyy laittaa listoille tuo Harriet Krohnin murha, en ole sellaista lukenut vielä. Kuten en myöskään McEvanin Rannalla - sitä en lupaa lukea vielä vähään aikaan :)

    VastaaPoista