22. toukokuuta 2010

kirjalista lapsille

Kirjavinkkarit kerää listaa 500 lasten- ja nuortenkirjasta, jotka jokaisen pitäisi elämässään lukea. Voi olla, että olen myöhässä projektiin, joka lanseerattiin jo yli kuukausi sitten. Mutta minulta jäi välistä viimeisin lastenkirjasunnuntaikin, niin olkoon tämä nyt sitten korvaukseksi siitä.

Sääntönä on listata 5 lasten- tai nuortenkirjaa, jotka ovat jollain tapaa tärkeitä - sellaisia, jotka haluaisi jokaisen lapsen/nuoren lukevan. Minun listastani tuli nyt vaan klassikot, koska todella RAKASTAN näitä kirjoja. Eli ei uutta auringon alla, mutta tässä kuitenkin minun kirjani:


1. A.A. Milne:  Winnie The Pooh

2. Astrid Lindgren: Veljeni, Leijonamieli (Todella vaikea valita Lindgrenin kirjoista, mutta kaiken uhallakin valitsen tämän :))

3. Kirsi Kunnas: Tiitiäisen satupuu

4. Elina Karjalainen: Uppo-Nalle


5. Antoine de Saint-Exupéry: Pikku prinssi

Jos tekisin listan NUORTEN kirjoista, (jako on hyvin keinotekoinen, mutta halusin jatkaa vielä) niin listalle pääsisivät:

1. Enid Blyton: Viisikko aarresaarella

2. C.S. Lewis: Narnia


3. L. M. Montgomery: Annan nuoruusvuodet


4. Louisa M. Alcott: Pikku naisia
5. Tove Jansson: Näkymätön lapsi

Teinikirjallisuus on minusta sitten vielä ihan erikseen, enkä ottanut nyt sitten niitä listoilleni. Paljon lukevilla lapsilla ja nuorilla on varmasti aina ollut ja tulee olemaan se hankaluus, että he löytävät tietyt aikuisten- ja nuortenkirjat liian aikaisin. Listassa kaikki kirjat ovat sellaisia, jotka soisi löydettävän varhain ja joihin voi aina palata.

4 kommenttia:

 1. Hei anni m., listassasi on minullekin tärkeitä kirjoja. Veljeni Leijonamielen minäkin nostaisin ykköseksi Lindgenin tuotannosta. Se oli niin vaikuttava lapsena, kun opettaja luki sitä koko luokalle ja aina odotettiin äikän tunteja... Pikku Prinssin luin vasta aikuisena. Viisikot, Anna-sarja ja Pikku naisia ovat lapsuuden/nuoruuden suosikkejani. Olen kirjoittanut blogissanikin niistä juttua. Kiva kun löysimme toistemme blogit!

  VastaaPoista
 2. Kirjavinkkarien ajatus koota merkittävät lastenkirjat on kiinnostava (pitäisi varmaan liittyä FB-ryhmään). Olen lukenut kaikki sinun listasi kirjat ja omallenikin päätyisivät ehdottomasti mm. Lindgrenin, Kunnaksen, Janssonin ja Montgomeryn kirjat - ehkä hieman eri teokset, mutta merkittävät kirjailijat ovat saaneet julkaistua niin paljon. Kunhan selviän yhdestä Rilke- ja yhdestä matkakuvauspostauksesta, taidan laatia oman listani. Kiitos listasi ja hyvästä vinkistä :)
  Ja nyt sinne FB:n puolelle Kirjavinkkareita etsimään!

  VastaaPoista
 3. Kiva lista, minä omaksi ilokseni olen juuri lukenut nuo Viisikot uudestaan, kivat. Lapsenlapselleni keräilen puutarha-aijheisia kirjoja...

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommenteista. Tämä lista on tosiaankin tosi PERUS, mutta Rakastan näitä ja minulla on ollut ehkä vähän tylsä lapsuus?!

  Sara - oli kiva löytää blogisi, paremmalla ajalla tutkin lisää!

  Lumiomena - tee ihmeessä oma lista myöskin. Mä laitoin vaan jotkut suosikkikirjat noilta mainitsemiltasi, olisi voinut olla muitakin teoksia...

  Hannele - minullekin heräsi into lukea viisikoita uudelleen.

  VastaaPoista