19. toukokuuta 2010

Kindle for iPhone



Tämä ei ole maksettu mainos. Mutta aika monelle tuntuu olevan kummastus tämä kirjojen lukeminen puhelimella, joten kerron siitä muutaman sanan. Eli olen lukenut jonkin verran kirjoja tällä formaatilla ja mielestäni se toimii oikein hyvin: kirja ei vie tilaa, se aina mukana ja sitä pystyy lukemaan helposti monissa asennoissa. Fonttikokoa voi säädellä, kuten myös sitä miten päin pitää puhelinta kädessään. Sivun vaihto onnistuu vetämällä tai sitten näpäyttämällä sivun reunaa. Muistiinpanojen tekeminen on myös todella helppoa. Kuvista saa vähän vinkkiä siitä miltä homma käytänössä näyttää. Toistaiseksi kirjoja saa vain englanniksi (tiettäkseni?). Kirja latautuu tosi nopeasti ja langattomasti aina silloin kun ostamisen jälkeen avaat sovelluksen ensimmäistä kertaa.
OHJEITA ALOITTELIJALLE:
1) Melkein kaikista kirjoista saa lukunäytteen (sample). Lataa aina se ensin ilmaiseksi ja sen jälkeen tiedät useimmiten haluatko jatkaa kirjan lukemista. Eli tätä juttua voi kokeilla ihan ilmaiseksi: Kindle-application on ilmainen, samoin lukunäytteet.
2) Suosittelen lataamaan kevyehköjä kirjoja, joihin on helppo palata nopeasti uudelleen, eikä tauko lukemisessa haittaa. Sivuissa ei voi mennä sekaisin, koska puhelin muistaa aina kohdan jossa olit.
3) Kirjan sivumäärä puhelimella on tuhansia. Älä kuitenkaan ahdistu tästä, sillä sivut myös menevät hyvin nopeasti.
4) Klassikoita voi saada kindle shopista jopa ilmaiseksi, mutta niiden muoto voi olla hyvin hankala (muokkaamaton) ja mieti kaksi kertaa halutko lukea Dostojevskiä tässä formaatissa. (Itse yritin Austenia, eikä siitä tullut mitään).
5) Kirjat eivät ole mitenkään erityisen halpoja, vaikka toki paljon halvempia kuin kovakantisena Suomalaisesta kirjakaupasta. Koska kirjan voi ostaa yhdellä klikkauksella pitää shoppailijan pitää tarkasti mielessä luottokortin käyttövaransa. Itse ostan vain yhden kirjan kerrallaan.
6) Amazon.com.in käyttö on helppoa ja Kindle-osaston valikoima alkaa olla todella laaja. Tutustu ja etsi rauhassa. Top-listat kertovat myydyimmistä kirjoista mikä ei välttämättä kerro niiden parhaudesta.

Tämä ei ole kannanotto elektroniseen kirjan puolesta ja paperikirjoja vastaan. Paperikirjat ovat kivoja, mutta MINÄ tykkään lukea kirjoja MYÖS näin. En tiedä toimiiko Kindle muissa puhelinmalleissa: yhtään pienemmältä näytöltä en itse viitsisi lukea. Heti kun joku lanseeraa elektronisen systeemin, jolla voi ostaa suomailaisia JA ulkomaisia kirjoja laajasti, niin lupaudun sen ostamaan.

11 kommenttia:

  1. Eikö ole mahtavaa, kirjastosta saa lainata ilmatteks ja hyvä kirja aina taskussa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos tästä päivityksestä. Se havainnollisti paljon. Omalla kohdallani iPhonelta lukeminen ei ehkä toimi, koska taittovirheeni on sen verran paha, että tekstiä pitäisi zoomata niin suureksi, että saisin koko ajan vain zoomata. Sen sijaan erilliset lukulaitteet tai miniläppäri voisi toimia. Joskus kuuntelen iPhonella äänikirjoja - eri formaatti, mutta toimii aika kivasti ajanvietteenä esim. julkisissa liikennevälineissä.

    ^Tuo Hannelen kirjaston kommentti on aika hauska, mutta ainakin Suomessa myös kirjastoissa käydään keskustelua siitä, minkä verran (tekijänoikeus- ja kustannuskysymykset ovat monimutkaisia) elektronisia kirjoja voidaan kirjaston valikoimiin ottaa. Niitä tulee koko ajan lisää ja lisää; En tiedä, onko esim. Kindleä (tai siihen verrattavaa systeemiä) vielä käytössä missään Suomen kirjastossa. Ilmainen lainaus toki on Suomen sivistyksellisten perusoikeuksien mukaan säilytettävä :)

    VastaaPoista
  3. Vaikuttaa tosi kätevältä tuo kännykkäsovellus kirjan lukemisessa, mutta voin jo nyt sanoa, että en halua lukea kirjojani minkään näyttöpäätelaitteen avulla. Joudun tekemään töitä ja opiskelemaan lähinnä tietokoneella, ja käytän jonkin verran nettiä ja katson telkkaa vapaa-ajallanikin. Tämä taas aiheuttaa sen, että silmät kipeytyvät jos joudun olemaan kokoajan jonkun ruudun äärellä. Joten en halua lisätä päivittäistä ruutu-annostani jos ei ole ihan pakko. Sitäpaitsi rakastan paperikirjoja, joten olen kai siinä mielessä vielä vähän vanhanaikainenkin tämän jutun suhteen :P

    Eli sanoisin, että tuo on varmaan ihan kätevä tulevaisuuden tapa lukea kirjaa, ja uskon kanssa että e-kirjat tulevat yleistymään myös kirjastoissa. Kuitenkin toivon, että perinteinen tapa säilyy rinnalla ilman että paperikirjat kallistuvat suhteettomasti.

    VastaaPoista
  4. Tämä toimii varmaan ipodilla myös. Sillä touch-versiolla joka on ihan iphonen näköinen? Ajattelin omia isännän laitteen sitten kun se hassaa rahansa phoneen ja pod jää hyödyttömäksi hänelle :)

    VastaaPoista
  5. Hannele- en ole varma ymmärsinkö, mutta lumiomenan kommentiin viitaten jatkan. Meidän kirjastosta saa ainakin nyt jo elektronisia kirjoja lainaan, mutta niitä en ole kyllä oppinut tästä ruudulta lukemaan - oppikirjoja jonkin verran olen sillä tapaa lainaillut. Mutta katsotaan mihin tulevisuus vie...

    Lumiomena - joo se zoomaaminen on hankalaa eikä onnistu ku ihan erikoistapauksessa joten ei se sitten oo hyvä. Isolla fonttikoolla sivulle mahtuu myös niin vähän tekstiä, että lukemisesta tulee jokseekin toivotonta.
    Mä oon tosi huono nois äänikirjois, mut tuttua suosikkia "little women"iä oon nyt yrittänyt kuunnella läpi. Ehkä se ei vaan oikein sovi minunlle. Viimeeksi yritin autossa CD:ltä ja onnistuin eksymään varsin lahjakkaasti =D

    Mimmu - minäkin nousisin barrikaadeille jos kaikki kirjat pitäisi näin lukea. Joskus joku on ihan ok, mutta muuten pitäydyn OIKEISSA kirjoissa :) mutta kun kehittävät tota juttua tulevaisuudessa niin tiedä sitten mitä keksivät. On totta että liikaa aikaa tulee vietettyä kaikeinlaisten ruutujen edessä - minun silmät tosin väsyvät kirjoistakin.

    Ahmu - luulisin et iPod touchiin saa kindlen myöskin?! Kokeile ihmeessä, kuten sanottu: se ei maksa mitään.

    VastaaPoista
  6. Mun on silmät jo niin kipeät näyttöpäätteestä, siitepölystä aj liiasta lukemisesta, että mitään konetta en ala enää tuijottelemaan.

    Nyt teksti tuntui niin pieneltä, että oikein tihrustin...Tuon esiin nyt kirjailijan tekijänoikeuskannan, jota taisi Lumiomena jo sivutakin: Suomessa kirjailija tuskin elää saamillaan rahoilla ja avustuksilla eli nimi nälkätaiteilija on oikeaan osuva. Ja kirjan hinta on taas kova,siksi, että potentiaalisia ostajia on vähän. Minä liputan kirjailijoiden ja paperisten, ns. oikeiden kirjojen puolesta, mutta sallin toki, että jokainen toimii kuten hyväksi näkee.

    Odotan edelleen sun osoitetta, Anni! Se kirja lähtisi aamulla...

    VastaaPoista
  7. Tekijänoikeushomma on kait sama oikeitten ja sähkö-kirjojen kans.. Filmejäkin saa kirjastosta lainata, musiikkia... Nuotteja.

    VastaaPoista
  8. Sähkölehtiä saa, mutta ei taida filmejä saa vielä ladata koneeseen, kohta)

    VastaaPoista
  9. Ilmatteks kirjastos, meinaan.

    VastaaPoista
  10. Juu, tekijänoikeuksissa ei ole eroa, onko kyse elektronisesta vai painetusta tuotteesta. Kirjailijat Suomessa saavat korvauksia (minimaalisesti!) myös kirjastolainoista "perinteisten" Teoston, Kopioston tai Sanaston maksamisen tekijänoikeuksien ohella. Ja kuten Anni kirjoitit, mitään edullisia sähköiset kirjat eivät ole.

    VastaaPoista
  11. en olekaan juuri miettinyt tuota tekijänoikeusjuttua - tai siis että tietysti myydyistä jutuista saa osansa myös kirjailija ja ostetaanhan ne sinne kirjastoihinkin kaikki jutut... mutta sitä en ymmärrä miten vaikeaa voi olla saada kirjoja myyntiin elektronisina kun sähköisenähän ne on joka tapauksessa valmiina eikä niitä ainakaan kindle muodossa pysty kopioimaan eteenpäin.

    VastaaPoista