5. huhtikuuta 2011

Carita Forsgren: Jänistanssi

Carita Forsgren: Jänistanssi
Suomi 2011
270 sivua, Otava

MIKSI?: Olen pitänyt Forsgrenin historiallisista romaaneista, Kolmen kuun kuningatar ja Auringon kehrä. Niihin kannattaa ehdottomasti tutustua.

GENRE: Trilleri

LYHYESTI: Kaikki jänikset eivät ole sitä miltä näyttävät.

FIILIS: Reiluuden nimissä on sanottava, että tämä ei ole minun genreni. Ahdistun helposti jännittyneestä ja pelottavasta tunnelmasta. Romaanin lukee kuitenkin nopeasti ja siihen eläytyy. Nämä ovat kaikki merkkejä ihan onnistuneesta jännitysromaanista.

Kirjassa kerrotaan nuorista aikuisista, heidän ihmissuhteistaan ja salaisuuksistaan. Itse juonesta en halua sanoa mitään, ettei tule paljastettua liikaa. Tihenevä tunnelma luodaan pienillä vinkeillä ja asiat etenevät huonoon suuntaan.

Vaikka kirjan luettavuus on taattua laatua, olin silti pettynyt. Minusta tämä on kovin tavallinen jännityskirja, samaa sarjaa monien psykologis-jännitys-genreen kuuluvien kanssa. Rusakot, niiden piirrokset ja animaatiostudio oli kiva lisä juoneen, mutta lopulta sitäkään ei viety kovin pitkälle. Kirjan ihmiset olivat minulle vähän liian kummallisia ajatuksiltaan ja elämältään. Enkä oikein uskonut tapahtumien kulkuun. Ehkä en vain halua kuvitella, että tuollaisia ihmisiä oikeasti olisi olemassa.

Joissain ikään kuin sivulauseissa esitetyissä ajatuksissa on hienoja helmiä, nämä ovat kirjan parasta antia. Kertojien vaihtelu toimi hyvin ja toki oli aivan pakko saada tietää miten juonen rakennus sujuu loppuun.

Suosittelen toimivana jännitysvälipalana.

TÄHDET:
+ + +

3 kommenttia:

 1. Minä taas pidin tästä, mutta tunnistan kyllä nuo kaikki asiat, mitkä sinua häiritsivät. Minä luen hirveän vähän jännityskirjallisuutta, en osaa sanoa, olisiko lukukokemus ollut positiivisempi vai negatiivisempi, jos tuntisin genreä paremmin.

  Tuo on kyllä totta, ettei tässä ehkä ollut keksitty pyörää uudelleen. Allekirjoitan myös teoksen luettavuuden: Forsgrenia on aina helppo lukea ja juoni vie mennessään.

  VastaaPoista
 2. Mulla on nyt keväällä tarkoitus lukea Auringon kehrä ja tämä - Kolmen kuun kuningattaresta pidin. Mutta minäkään en ole jännityskirjallisuuden ystävä, joten pahoin pelkään, ettei ihan uppoa. Toisaalta, jos katsoo sinun ja Amman kokemuksia, niin mahdollisuudet ovat 50-50. :)

  VastaaPoista
 3. Hmm, minä niin kaipasin Forsgrenilta historiallista romaania, koska niit julkaistaan Suomessa niin naurettavan vähän, ja koska minä pidän juuri niistä. Saas katsoa jääkö tämä lukematta...

  VastaaPoista