13. huhtikuuta 2011

13 - suosikkikirjailijani

Onneksi suomenkieli on niin hassua, että tuon otsikon voi lukea ongelmitta monikoksi. Eipä ole juuri kukaan tainnut pystyä nimeämään vain yhtä ja itsellenikin se olisi mahdotonta. Suosikkikirjailija pitäisi kai olla sellainen, joka on kirjoittanut useamman tykkäämäni kirjan ja kenen tuotannosta minun pitäisi olla lukenut kaikki tai ainakin valtaosa teoksista. Tämmöisiä on harvassa. Paljon on kirjailijoita, joita seuraan ja joiden kirjoja haluan lukea, mutta suursuosikkeja on vähän. Monesti yksittäinen kirja voi olla loistava, mutta kirjailijan muu tuotanto ei sitten vain iske. Sitten taas esim. Waltari, Irving, Jansson, Dostojevski, Leino jne. kuuluvat kaikki kategoriaan, jossa on kirjoitettu paljon suuria, hienoja romaaneja (tai runoja). Mutta listaan tähän nyt muutaman viimeaikaisen suosikkini.

Jhumpa Lahiri. Tässä kohtaa voin jopa leuhkia lukeneeni koko tuotannon ja se on ollut alusta loppuun mahtavaa. Tähän naiseen kannattaa ehdottomasti tutustua!
Alice Munro. Aivan mahtava löytö ja hänen tuotannossaan riittääkin luettavaa. Olen lukenut vasta kaksi novellikokoelmaa ja rakastanut suuresti molempia.

Ja sitten tämmöinen suomalainen jokeri. Pidän monista suomailaisista kirjailijoista. Esim. Saisio, Itkonen, Forsgren, Hämeen-Anttila, Westö, Hirvonen, Pulkkinen, Supinen, Nousiainen jne. ovat kaikki sellaisia joilta olen lukenut useampia kirjoja ja pitänyt niistä. Tältä kirjailijalta olen lukenut kaksi hänen kolmesta kirjastaan ja arvioinut ne loistaviksi.
Edelleen siis rummutan ilosanomaa Jussi Valtosesta blogistaniassa. Tutustukaa!!


Monta loistavaa jäi mainitsematta, mutta rajoittaudun nyt näihin. Joku tarkka varmasti huomasi, että haasteen päivä nro.12 jäi väliin, mutta en vain osannut vasta siihen mitään. Tämä haaste tuntuu päivä päivältä vaikeutuvan...

11 kommenttia:

 1. Olen lukenut Jhumpa Lahirilta vain Tuoreen maan, josta pidin tavattomasti. Munro taas on sellainen, johon aion tämän vuoden sisällä tutustua. Varmaan myös Valtoseen.

  VastaaPoista
 2. Mie voisin tutustua puolestani Jhumpa Lahiriin. :)

  VastaaPoista
 3. HYVÄT VALINNAT!!! :) Jhumpa Lahiri ja Alice Munro ovat ehdottomasti ykkössuosikkejani :--)

  VastaaPoista
 4. Lahiri on loistava! Seuraan itsekin tiiviisti kirjailijan tekemisiä ja uusia tulokkaita. Munroa olen lukenut aivan liian vähän. Asia, joka pitäisi korjata...Ja Jussi Valtosta minä en ole lukenut laisin. Ihanaa, että on aina näitä ihan uusia tuttavuuksia itselle!

  VastaaPoista
 5. Vaikka mitä tekisin niin Munro ei voi kuulua minua kiinnostaviin kirjailijoihin. Jokin tökkii.

  Mutta onneksi nämä ovat vain makukysymyksiä...

  VastaaPoista
 6. Minä aina tiedän, että tästä blogista löytyy hyviä suosituksia tai samastumisia.

  Minä olen lukenut Lahirilta vasta Tämän siunatun kodin. Se oli kyllä HYVÄ, muttei vielä niin loistava, että olisin itse nostanut Lahiria tänään listalle. Luotan kuitenkin siihen, että Kaima tai Tuore maa voivat olla se minun loistva Lahirini.

  Munrolta olen lukenut vain Kerjäläistytön, ja jo sen perusteella uskalsin nostaa hänet parhaimpien joukkoon. Elämä on suloista, kun on monta Munroa lukematta. :)

  Valtoseen pitäisi kai vihdoin tutustua. ;)

  VastaaPoista
 7. Mä sanoisin et Lahirin esikoinen Tämä siunattu koti ei ihan yllä noiden muiden hänen kirjojensa tasolle, mutta hienoja kirjoja kaikki.

  Kaikki ei tykkää samoista, mutta näihin naisiin olen suuresti rakastunut tässä viime vuosina. Mukava jos innostutte muutkin :)

  Ja tuo Valtonen nyt oli tuollainen jokeri, joka pääsi ehkä hieman itseään parempaan seuraan, mutta ehdottomasti tutustumisen arvoinen =D

  VastaaPoista
 8. Aa, sisko!!! :) Siis me ollaan NIIN samaa mieltä kaikesta. Munro. Lahiri (myös kaiken lukenut!). Valtonen (no se yksi vain). Ainoa jota en oikein korkealle arvosta on Hämeen-Anttila. Ei vain toimi minulle. Luen väärällä tavalla, kun odotan jotain tosi henkevää.

  VastaaPoista
 9. Lahiri on loistava valinta tähän! Minulta taas on Munro vielä kokematta, mutta ehkä tänä kesänä... :)

  VastaaPoista
 10. Samaa mieltä. Molemmat ovat loistavia. Olen lukenut molempien naisten koko tuotannon enkä voi kuin ylistää kaikkea lukemaani. :-)

  VastaaPoista
 11. Ilse - =D kiva. Hämeen-Anttilasta on pakko sanoa, että olen myös pettynyt useamman kerran. Mutta sellaisena sujuvana kirjoittaja olen myös pitänyt joistain hänen kirjoistaan.

  Zephyr - kuten todettu, on onnekasta kun munroa on mahdollisimman paljon lukematta :)

  Petriina - kaikki Munrot???!? WAU!

  VastaaPoista