12. huhtikuuta 2011

Mary S. Lovell: Mitfordin tytöt

Mary S. Lovell: Mitfordin tytöt
Englanti 2001 (Suom. 2010)
444 sivua, Schildts

GENRE: Sukuelämänkerta

MIKSI?: Päätin lukea tämän jo ennen siskoshaastetta, koska luin kehuvia arvioita ja aihe kiinnosti.

LYHYESTI: Perhe on paras ja pahin, etenkin jos puhutaan siskoista.

FIILIS: Tämä oli hieno kokemus, vaikkakin melkoinen luku-urakka. En tiennyt oikeastaan yhtään mitään Mitfordin siskoista etukäteen ja muutenkaan englantilainen aristokraattielämä ei ylitä kiinnostuskynnystäni luonnostaan.

Kirjassa edetään kronologisesti ja seurataan perheen elämää: ensi syntyy kaksi tyttöä ja sitten poika. Toista poikaa toivoessa syntyy sitten vielä neljä(!) tyttöä lisää. Erityislaatuisen tästä perheestä tekee historiallinen ajankohta, siskosten poikkeuksellinen lahjakkuus ja yläluokkaisen elämän antamat mahdollisuudet sekä suhteet tuon ajan poliittisiin johtajiin. Se, että perhe jakautuu aattellisesti niin vahvasti, korostaa tätä kaikkea raastavasti.

Mietin paljon sitä, miten näiden tyttöjen elämä poikkesi tavallisista nancyistä ja jessikoista sodanaikaisessa euroopassa. Kirja on loistava kuvaus siitä, miten ihminen toimii kun hänellä on aikaa ja mahdollisuuksia tehdä valintaa siitä, kenen puolella seisoo. Lähtökohdat kaikilla siskoksilla oli periaatteessa samat. Kahden siskoksen leikistä, jossa toiselle puolelle huonetta ripustetaan Hitlerin kuva ja toiselle seinälle Stalinin,  tuleekin myöhemmin totista totta. Myös puitteet olivat erilaiset: vaikka toimeentulo oli selvästi tiukempaa noina vuosina, he kuitenkin osallistuivat mahtaviin juhliin ja matkustelivatkin.

Kirjassa tulee ilmi hienosti myös se, miten "historia" näyttää aivan toiselta tapahtuessaan. Jälkiviisaana on helppo selitellä, tuomita ja katsella uusin silmin. Esimerkiksi mikään ei voi enää puolustaa Hitleriä ja hänen tekojaan, mutta aivan taatusti hän on voinut olla hyvin hurmaava ja karismaattinen mies. Olen luullut olevani varsin hyvin perillä sodanaikaisesta historiasta, mutta kirja toi aivan toista näkökulmaa.

Lovell ilmeisesti odottaa lukijan tuntevan jonkin verran Mitfordien historiaa ja heistä onkin kirjoitettu mittavat määrät kirjallisuutta heidän omien kirjojensa ja elämänkertojensa lisäksi. He ovat myös esiintyneet julkisuudessa vuosikymmenien ajan Englannissa. Silti lukija pysyy aivan hyvin kärryillä ja tutustuu hyvin siskoksiin ja heidän perheensä ristiriitoihin.Kirja herätti kiinnostukseni Mitfordin tyttöjen omia kirjoja kohtaan. (Kirjastosta ei löytynyt juuri mitään - nämä kirjat taitavat olla varsin tuntemattomia Suomessa?)

MUUTA: Yhdysvalloissa kirja ilmestyi nimellä The Sisters.

ARVIOITA: Hienosti kirjasta on kirjoittanut ainakin LUMIOMENA ja KIRJASIEPPO

TÄHDET:
+ + + + (+)

7 kommenttia:

 1. Minä aloitin tätä jonkin aikaa sitten, mutta kirja jäi toistaiseksi kesken muiden lukukiireiden alle. Aion kuitenkin palata tähän, ja luen samaan syssyyn Kate Mortonin romaanin Paluu Rivertoniin.

  Minua kiinnostaa tässsä aihe (sisaret, Englanti, historia, aristokratia), mutta olen vähän huono lukemaan elämäkertoja. Saa nähdä miten käy. :)

  VastaaPoista
 2. Tämä oli yllättävän aikaa vievä projekti ja luin vielä hitaasti. Mutta minusta kirja oli ehdottomasti vaivan arvoinen.

  VastaaPoista
 3. Minä arvasin, että sinä pidät tästä! Ja tosiaan, lukeminen vei paljon aikaa (minulla melkein viikon), mutta oli kaiken arvoista.

  Karoliina: Minä lopettelin eilen tuon Paluun Rivertoon ja se on sekä siskokirja että omalla tavallaan Mitfordin tyttöjen "sisko". Koetan kirjoittaa kirjasta blogiini tänään.

  VastaaPoista
 4. Rivertoon -> Rivertoniin. Kielipoliisi minussa iski. ;)

  VastaaPoista
 5. Mukavasti kirjoitettu arvio! Minä kirjoitin myös Mitfordeista blogiini taannoin. Jos haluat kurkistaa, teksti löytyy täältä: http://luenjakirjoitan.blogspot.com/2011/03/mitfordin-hammastyttavat-tytot.html. Olemme kiinnittäneet osin samoihin asioihin huomiota.

  Ihailen kovasti vieläkin tapaasi kirjoittaa napakasti noiden "otskikoiden" mukaan! :-)

  VastaaPoista
 6. Katja - en meinaa tällä kohtaa jaksaa kirjoja, jotka vievät suhteellisen paljon aikaa, mutta tämä teki kivan poikkeuksen sääntöön. Ja tosiaan olit oikeassa, että tästä tykkäsin kovasti.

  Paula - täytyy käydä kurkkaamassa! JOs muistan niin lisään sinunkin linkin tähän...

  VastaaPoista
 7. Ihmeellistä, että vain yksi on minun lisäkseni löytänyt kirjasta sen tummat varjot...

  Tämä oli elämäni rankin kirja. Otin tämän Katjan/Lumiomenan susoituksesta, mutta tämä on viimeinen Lovell, jonka luen. Ehdottomasti.

  VastaaPoista