4. huhtikuuta 2010

Garth Stein: Tiellä pysymisen taito

Garth Stein: Tiellä pysymisen taito
Yhdysvallat 2008
331sivua

LYHYESTI: Sopivasti syvällinen ja ihanasti uskollinen sekarotuinen koira kertoo perheensä / isäntänsä varsin traagisen tarinan.

ENSIKSI: Kirjan kansilehdillä viitataan semmoisiin kirjoihin kuin "Lokki Joonatan", "Alkemisti" sekä "Piin elämä". Nämä kaikki olen lukenut, mutta ihan todella piti miettiä, että mikä niitä yhdistää? Niissä on eläimiä? Oliko Alkemistissä? Niissä on syvällisiä mietelauseita?
(Piin elämä ei kuulu mielestäni listalle. Sen lukemisesta on jo aikaa, mutta tuolloin se oli minusta aivan huippu. Sijoittaisin kirjan ihan eri kategoriaan kuin nämä muut. Pitäisi lukea se joskus uudestaan.)

AIHEESEEN: Kirja pääsee hyväntuuleen suosituksiini. Koiran vinkkeli on hauska ja toimii, vaikken ole ihmeemmin koira-ihminen. Kilpa-ajo metaforista en niin innostunut, mutta sekin menetteli. Kyseessä on selvitymistarina, jossa päädytään melkoiseen umpikujaan. Mutta kaikesta voi selvitä, ainakin jos osaa puhua ja omistaa peukalot.  Tai sitten tosi fiksun koiran. JA keksii keinot noiduttua Seepraa vastaan =D

TEKSTINÄYTE: "Voi kuinka toivoin, että olisin osannut puhua. Kuinka toivoin, että minulla olisi ollut peukalot. Olisin voinut tarttua häntä paidankauluksesta. Olisin voinut vetää hänet lähelleni, niin lähelle että hän olisi tuntenut hengitykseni ihollaan, ja olisin sanonut hänelle: `Tämä on pelkkä kriisi. Vilaus! Tulitikun välähdys ajan läpitunkematonta pimeyttä vasten! Sinä opetit minulle, että koskaan ei pidä luovuttaa. Sinä opetit minulle, että uudet mahdollisuudet aukeavat niille jotka ovat valmistautuneet, niille jotka ovat valppaita. Sinun täytyy uskoa!`"

MUUTA: Ajattelin hokea aikani, että "Auto menee sinne minne silmät katsovat." Vaikka tuo voisi olla Dr.Philin fraasi, niin jotain perää siinä on.
Kirjan loppu menee minulle vähän överiksi, mutta tästä jää kiva fiilis.
Pitäisikö tällekin keksiä joku oma genre? "Kurkoita kohti unelmiasi" -kirjallisuus? Ehkäpä onkin jo joku nimi olemassa?

LOPUKSI: Periaatteessa vastustan semmoista tekosyvällistä ja -filosofista sanojen pyörittelyä, joka muuttaa elämäsi ja tuntuu myyvän kovasti nykyään. Mutta tämä toimii lajissaan hienosti, suloinen kertomus. Jotain samaa Siilin eleganssin kanssa.

TÄHDET:
+ + + +

2 kommenttia:

 1. Kiitos vinkistä,

  hain tänään ja ahmaisin kertalukemalla! Ja itkin, koiraihminen (ja hormoonien vietävissä tällä hetkellä) kun olen!

  Ihana, liikkis kirja!

  - Ninni

  VastaaPoista
 2. Ihana vinkki, kiitos anni.M! Kurkkailen tätä kirjastosta :)) Joskus tällaista kurkoita unelmiasi kohti -kirjallisuutta vain tarvitsee.

  VastaaPoista