26. heinäkuuta 2011

Markus Nummi: Karkkipäivä

Markus Nummi: Karkkipäivä
Suomi 2010
381 sivua, Otava

MIKSI?: Nenäpäivän jälkeen en halunnut lukea enää yhtään -päivä liitteistä kirjaa, enkä Finlandia-ehdokkaita. (Looginen päättelyketju: jos voittaja on niin kamala, niin miten huonoja ne muut sitten ovat? Onneksi Finlandia on yhden ihmisen mielipidekysymys.) Erittäin luotettavalta taholta sain kuitenkin vahvat suositukset tähän kirjaan ja niihin kannattikin uskoa.

LYHYESTI: Tok Kilmore pelastaa rinsessan sillä aikaa kun aikuiset kaivelee napaansa.

FIILIS: Kirja on harvinainen yhdistelmä yhteiskunnallista viestiä, järkyttävää tarinaa, huumoria, sattumuksia ja pelottavan todelliselta tuntuvia hahmoja. Kirja vie taitavasti mukaansa ja onnistuu olemaan samalla kertaa kepeä, oivaltava ja raskas. En muista milloin olisin lukenut kirjan saman päivän aikana. Tämän luin.

Nummi yhdistää henkilöt taitavasti toisiinsa. Tarinasta löytyy turhautunut kirjailija, omaa elämäänsä pakoileva sosiaalipäivystäjätäti, seonnut yksinhuoltaja, riitelevä avioeropariskunta ja heidän lapset. Enemmän tai vähemmän näkymättömät. Kirjasta muodostuu jännitysnäytelmä. Tarkkanäköisyydessään satuttavan kerronnan ei toivoisi voivan olla totta ja kuitenkin tietää, että voisi olla. Siitä tunnistaa myös tahtomattaan itsensä: Paulan kiireestä ja turhautumisesta, Akin harhailevista ajatuksista, joita hän miellään kirjoittaisi romaaniinsa ja sosiaalityöntekijä Katrista, joka aina ensin epäilee ja kulkee ajatuksissaan toisaalla. Aiheena lastensuojeluilmoitukset vaikutti täysin mahdottomalta kiinnostavaksi romaaniksi, mutta kirjaa on hankalaa arvioda käyttämättä ylisanoja. Tämä on loistava.

MUUTA: Ne, joilta tämä kirja on jäänyt lukematta tulisi korjata virhe välittömästi. (Mielellään myös Finlandia-palkinnon valitsija voisi korjata virheensä.) Itse aion viimeistään nyt lukea Nummen Kiinalaisen puutarhan. Mies tykkäsi myös kovasti Karkkipäivästä. Kirjan nimi on muuten spot-on.

TÄHDET:
+ + + + (+)

16 kommenttia:

 1. Minäkin pidin tästä valtavasti. Todella hieno romaani, joka varmasti kestää myös useamman lukukerran (jos sellaista harrastaa).

  VastaaPoista
 2. Tämän ja Nenäpäivän luettuani en enää koskaan halua seurata Finlandia-skabaa.... Niin paljon vääryyttä koko Karkkipäivä. On mulle viime vuoden paras kotimainen. Parin muun ohella (joihin ei kuulu N.päivä).

  VastaaPoista
 3. Voi ei, minun on varmaan kohta pakko lukea se Nenäpäivä, kun sitä on niin pontevasti inhottu :) Luulen kyllä vähän, että saatan pitääkin siitä, aiemmin minuun on vedonnut Rimmisen tyyli kyllä.

  Toistaiseksi olisin kyllä itsekin ojentanut palkinnon Markus Nummelle. Hyviä ovat miehen aiemmatkin kirjat, joskin ihan erilaisia. Ihana Markus Nummi.

  VastaaPoista
 4. Minuakin vielä kirvelee, ettei tämä upea kirja voittanut Finlandiaa ;)

  VastaaPoista
 5. Täällä on harvinaisen yksimielistä sakkia ja liityn jonon jatkoksi;) Karkkipäivä on loistava kirja ja vaikken ole Nenäpäivää lukenut, olen sitä mieltä, että Nummen olisi pitänyt Finlandia-pysti pokata. Kirja sisälsi juuri niitä kaikkia elementtejä, joista kirjoitit, se oli koskettava, järkyttävä, todellinen, mutta ajoittain myös hellyyttävän hauska.

  VastaaPoista
 6. Minä uskon jo lukemattakin, että tämä on hyvä - kirjastosta olen jo bongannut, nyt pitäisi vain löytää lukuaikaa tällekin kirjalle.

  VastaaPoista
 7. Yhdyn kuoroon Karkkipäivän hyvyydestä ja suosittelen pontevasti Kiinalaista puutarhaa. Se on mielestäni vielä parempi, se on loistava. (Kadonneesta Pariisista en välittänyt.)

  VastaaPoista
 8. Pakko se on korjata virhe ja lukea tämä Karkkipäivä, kun sitä kerran niin kovin kehutaan:)

  VastaaPoista
 9. hauskaa :) ihanan yksimielistä, kerrankin! tämä kirja ei ole mielestäni saanut ansaitsemiaan blogisavuja. tai sitten niistä on jo liikaa aikaa. minullakin on se ymmärrys, että Kiinalainen puutarha on kovin erillainen, mutta moni siitä on kovasti tykännyt. blogistanian varjo-finlandia on kyllä oikeaa huomattavasti luotettavampi ;D

  VastaaPoista
 10. Minulta jäi ensimmäinen yritys kesken heti muutaman sivun jälkeen. Karkkipäivä vaikuttaa olevan niin erilainen Kiinalaisen puutarhan kanssa, joka oli mykistävän upea kirja, joten ehkäpä odottelen vielä muutaman kuukauden että voin arvioida Karkkipäivän sen omilla ansioilla enkä vertailemalla. :)

  VastaaPoista
 11. Mäkin olen koko ajan ollut sitä mieltä, että Karkkipäivän olisi pitänyt saada palkinto! En ole lukenut sitä riviäkään, mutta mielipiteeni on vakaa.

  Olen lukenut Nummen Kadonneen Pariisin ja blogannutkin siitä, oli hyvä mutta luulen, että muut Nummen teokset ovat parempia. Hän kuulostaa siitä virkistävältä kirjailijalta, että ilmeisesti kaikki teokset ovat ihan eri aiheista ja eri tyylillä kirjoitettuja.

  VastaaPoista
 12. Minusta tästä taas on blogattu tosi paljon (tosin siitä on vähän aikaa) ja muistaakseni ihan kaikki ovat arvostaneet tämän tosi korkealle! Olen täysin vakuuttunut kirjan hyvyydestä ja tärkeydestä, mutten ole vielä itse lukenut. Enkä muutakaan Nummea.

  VastaaPoista
 13. Minä komppaan täysin Mariaa ja Karoliinaa. En ole tätä lukenut, mutta kirjoittamattomalla TBR-listallani tämä on ollut jo hyvän aikaa.

  VastaaPoista
 14. Kävi hauskasti, kun pian tänne kommentoinnin jälkeen (eilen) naapuri pyysi ohimentyäni katsomaan haluaisinko joitakin hänen kierrätykseen lähtevistä kirjoistaan - ja niin sain ilmaiseksi Karkkipäivän (ja Eve Hietamiehen Yösyötön). Tämä yllätti minut täysin, sillä en olisi ikinä uskonut ko. naapurilla tällaista kirjaa olevan. :)

  VastaaPoista
 15. Rea - se alku ei kestä kauaa ja kun siitä pääsee yli, niin tarina lähtee kulkemaan tosi hyvin. Itsekin säikähdin paria ekaa sivua, mutta turhaan.

  Jenni - toi on tosiaan hauska jos osaa kirjoittaa hienoja kirjoja, jotka ovat siltikin kaikki erilaisia.

  karoliina ja Katja- tosiaan minulta tämä taisi sitten mennä jossain kohtaa ohi, silloin kun pyöri enemmälti blogeissa. Ei tästä googlaamalla kuitenkaan niin paljoa löytynyt arvioita... no joka tapauksessa kannattaa lukea!

  VastaaPoista
 16. Yhtä aikaa täällä Karoliinan kanssa :) no sitten vaan lukemaan, se on tosi nopealukuinen. Sinulla on kiva naapuri ja hyvä kirjamakukin vielä ;D

  VastaaPoista