12. maaliskuuta 2011

Kindleaakkoset

Kirjoitin tämmöiset aloittelijan aakkoset Kindlestä, sen pohjalta mitä itse osaan siitä sanoa. Tätä ennen olen käyttänyt samaa palvelua iPhonen kautta, mutta tämä laite on kyllä suuri parannus ihan jo koon ja käytettävyyden vuoksi. Muihin lukulaitteisiin en oikein osaa tätä verrata, koska en ole niitä käyttänyt. Lisäkysymyksiä saa esittää...Amazon.com: Verkkokauppa, jonka tuote Kindle lukulaite on. Kauppa aloitti kirjakauppana, mutta alkoi pian myymään kaikenlaisia tuotteita. Kirjamyynnissä e-kirjat ohittivat tavalliset viime vuoden aikana ja kirjavalikoima on laajentunut jatkuvasti. Tällä hetkellä kindle-kirjoja on myynnissä reilut 600000 mikä on vähemmän kuin voisi olla, mutta riittähän noissakin lukemista. Suomenkielisiä kirjoja tarjolla on erittäin vähän. Project Gutenberg kirjat ovat mahdollisia ladata myös Kindleen ja siellä on tarjolla yli 500 suomenkielistä kirjaa. Kindle lukuaitetta ei saa kuin tilaamalla amazon verkkokaupasta.

formaatit: Amazon e-kirjojen lisäksi laitteeseen pystyy myös lataamaan muuntamalla eri tiedostoja (mitä iloa tästä on, en ihan vielä tiedä). Laite tukee myös PDF-tiedostoja. Luen PDF:nä saamaani uutuutta Marian ilmestyskirjaa tällä hetkellä Kindleltä. Tämä onnistui yhdellä s-postin lähttämisellä.

keveys ja ohuus: Kindle tuntuu uskomattoman kevyeltä kädessä (n.240g) ja sitä on helppo lukea missä tahansa asennossa. Kevyempi kuin kirja ja paksuus on n.0,5cm. Mahtuu ihanan kätevästi pienehköön käsilaukkuun.

Kindle-lukulaite: Oma laitteeni on 189$ versio, joka on 6" kokoinen ja siinä on maailmanlaajuinen ilmainen 3G + wifi. Suomessa tämä oikeus on tosin rajoitettu, eli yhteyttä pystyy käyttämään lähinnä kirjojen ostoon. Halvimmillaan laitteen saa 139$, jolloin siinä on pelkkä wifi. Kalleimmillaan isompi 9.7 tuumainen Kindle maksaa 379$. Mikäli laitteen tilaa Suomeen, siitä joutuu maksamaan toimituskulut ja verot, jotka ovat ilmeisesti yhteensä n.60€. 

kirjanmerkki: Laite muistaa aina kohdan, jossa olet eri kirjoissa. Lisäksi muistiinpanojen tekeminen ja lainausten tallentaminen on helppoa.


käyttöaika: Akun kestävyys on jopa yksi kuukausi yhdellä latauksella, mikäli nettiyhteys on pois päältä. Itse olen nyt omistanut laitteen viikon ja lukenut suhteellisen paljon, nettiyhteys on ollut päällä – laite alkaa kaipaamaan lataamista pikku hiljaa.

lataus: Kun on kirjautunut amazon.com:in asiakkaaksi, kirjojen ostaminen laitteeseen toimii yhdellä napin painalluksella. Todella helppoa, toimivaa ja kätevää. Ongelmia ei ole vielä ollut. Kaikki iPhonen Kindleen lataamani kirjat löytyivät myös laitteestani heti kun sen ensimmäisen kerran avasin. Lataus tapahtuu tietokoneelta USB-piuhalla tai sitten laturilla seinästä (jenkkipistoke tarvitsee muuntopalikan).

lisävarustelu: Kindleen myydään ihania kuoria ja kansia, joista jotkut sisältävät myös lukuvalon. Itse ostin nyt alkuun vain tavallisen suojapussin, joka näyttää tältä:

miinusta: Kindlen käyttömahdollisuudet on pitkälti rajattu Amazon-kauppaan. Aivan kaikki kirjat ja ominaisuudet eivät myöskään ole ostettavissa muualla kuin Yhdysvalloissa. Tämä vertautuu esim. Appleen ja iTunesiin.
 
muisti: Laitteeseen mahtuu n. 3500 kirjaa.

näppäimet: Kindlessä ei ole kosketusnäyttöä. Sivua käännetään sivussa olevilla painikkeilla, jotka on laitettu molemmille puolille, eli sivun kääntäminen onnistuu helposti kaikissa lukuasennoissa. Kääntämisestä kuuluu pieni napsaus (ei häiritsevä). Muut näppäimet vaikuttavat helpoilta käyttää.

ohjeet: Laite sisältää sähköisen ohjekirjan, joka on piiitkä. Eli on varmasti ominaisuuksia, joita en osaa tässä esitellä, koska en ole niihin vielä tutustunut.

sanakirja: Laite sisältää Oxford English - sanakirjan, jonka avulla vieraiden sanojen hakeminen on helppoa.

valo: Kindlen näyttö ei ole valaistu, eli lukemiseen tarvitsee valon kuten kirjaankin. Tekstin kontrasti on kuitenkin hyvä ja sitä pystyy myös säätämään. Ruutu ei heijasta.

ääni: Niissä kirjoissa, joissa tuetaan lukemista, laitteen voi myös laittaa lukemaan kirjan. Lisäksi laitteella voi kuunnella musiikkia mp3-soittimen tyyliin, mutta en ole vielä ottanut selvää miten musiikkia ladataan laitteeseen. Äänikirjojakin voi ostaa laitteeseen.

10 kommenttia:

 1. Esitänpä kysymyksen: miten nopeasti laitteen "sivunkääntö" toimii? Olen töissä testaillut muutamia muita lukulaitteita, ja eniten on niissä häirinnyt juuri tuo elektronisen paperin hitaus, että uusi sivu ei lataudu ihan silmänräpäyksessä (olen välillä "vähän" kärsimätön).

  Olen kyllä suunnitellut kindlen ostamista. Pitää nyt vähän vielä miettiä, ja ehkä vertailla, kannnattako se tilata amazon.comista vai co.uk:sta. Jälkimmäisestä ei nimittäin tarvitsisi laskea veroja eikä tulliylläreitä ja toimituskin olisi ilmainen, mutta hinta voi tietty olla korkeampi, halvin kindle veroineen 111 puntaa. Niin, ja luettavaa nyt toki on kämppä pullollaan ilman kindleäkin :)

  VastaaPoista
 2. Kuten sanottu, en itse osaa verrata - puhelimeen verrattuna sivunkääntö on kätevämpää, eikä minua tuo kesto ole häirinnyt. Ymmärtääkseni Kindle on juuri parantanut kääntönopeutta tähän "3rd generation" versioon. Tässä yksi video, jonka löysin näytöksi:
  http://www.youtube.com/watch?v=BaljSioh0Xw

  Sitten: Kindlen voi tilata ainostaan amerikan amazonista. Tämä johtuu jostain kummallisista tekijänoikeussyistä. Myöskään kirjoja ei voi ostaa kindleen uk-amazonista, vaan ainoastaan tuolta jenkkikaupasta. Älä kysy miksi, mutta näin vain on. Muuten tietenkin kannattaisi tilata lähempää.

  VastaaPoista
 3. näin on Hannele, mutta kyllä tuota kotonakin tulee näköjään luettua - ainakin uutuuden viehätystään.

  VastaaPoista
 4. Ah, niinpä olikin, luulin, että co.uk:kin möisi sitä kansainvälistä versiota. Ja siis ystäväni asuu saarivaltiossa niin on joskus ollut puhetta, että voin tilata tuotteita paikallisesta amazonista sinne hänen osoitteeseen ja saada ne sitten käydessäni Lontoossa. Mutta jos sieltä ostettu laite toimii vain maan rajojen sisällä tms. niin eihän sille mitään voi. Vai onkohan niin, että jos laitteen sattuu ostamaan UK:sta, niin siihen voi sitten ladata vain sieltä kaupasta? Ihmeellisen hankalaksi kuluttajalle pyritään tämä e-kirjahomma tekemään :)

  VastaaPoista
 5. Jaahas, mitenhän ton kanssa on? Menee hankalaksi tosiaan tai siltä ainakin vaikuttaa. Minusta uk kaupan kirjoissa lukee et ei voi tilata maan ulkopuolelta, mutta luulisi et laite on kuitenkin täysin sama?! Eli uskoisin et laitteen voit hommata noin ja kirjat sitten .comista...

  VastaaPoista
 6. Tulin taas lukemaan tätä, kun harkitsen oman Kindlen ostoa. :)

  VastaaPoista
 7. Täällä taas. Käyn lukemassa tätä näköjään ainakin kerran kuukaudessa, kun harkitsen ja harkitsen kindlen ostamista. Harmittavasti noista tulleista tulee lisähintaa.

  VastaaPoista
 8. Täällä taas. Ostin itselleni nyt Kindle kolmosen, pitäisi tulla loppuviikosta jo kotiin.

  VastaaPoista
 9. Näihin juttuihin voisi mainita päivityksenä että nykyään Kindle syö mitä vain formaattia kun käyttää Calibre -nimistä ilmaisohjelmaa.

  VastaaPoista