24. tammikuuta 2011

Junot Diaz: Oscar Waon lyhyt ja merkillinen elämä

Junot Diaz: Oscar Waon lyhyt ja merkillinen elämä
Yhdysvallat 2007 (suom. 2008)
288 sivua, LIKE
Pulizer 2008

MIKSI?: Tämän voisi melkein laskea Satun lanseeraamaan "viimeinkin" haasteeseen, sillä minun on pitänyt lukea tämä jo pitkään.

LYHYESTI: Lukijalle tulee tutuksi Dominikaanisen tasavallan fuku-kirous ja sieltä kotoisin olevan nörtti-Oscarin perheen monet vaiheet myös Yhdysvalloissa.

FIILIS: Tämä on kummallinen kirja, josta ei ole ihan helppo kertoa. Toisaalta romaani kertoo surullisen tarinan Oscarista, joka ei sovi mihinkään: ei tuoliin (kun on niin lihava), ei kouluun (kun on vaan kiinnostunut sci-fistä ja roolipeleistä ja epätoivoisesti tytöistä) eikä oikein kanslaisuuksiinsa (ei pärjää amerikkalaisena, eikä dominikaanina.) Toisaalta tarina on Dominikaanisen tasavallan sorron historia, jota valotetaan Oscarin perheen vaiheiden kautta. Alaviitteiden kautta kerrotaan faktoja ja olennaisia tietoja.

Kirja naurattaa useaan kertaan ääneen ja tämä on kuitenkin varsin rankka teos. Fuku-kirous ei jätä perhettä rauhaan ja kohtuuttomat kohtalot toistuvat. Kertoja vie lukijaa eri näkökulmien ja vuosikymmenten läpi kaunistelematta. Dominikaanien historian lisäksi esille tulee Oscarin ja hänen siskonsa Lolan nuoruuskokemukset dominikaaneina Yhdysvalloissa, joissa on paljon yleismaailmallista kasvamisen kipua. Läpi käydään möys heidän juurensa.

Diaz käyttää suorasukaista kieltä, jota herkempi voi vierastaa. Monia espanijankielisiä sanoja on jätetty suomentamatta, mikä itseäni häiritsi hitusen kun en osaa yhtään espanijaa - toisaalta ymmärrän tehokeinon. Aika paljon kerronnassa on myös ironiaa kun puhutaan suoraan lukijalle. Juoneen sekoittuu hitunen maagisia piirteitä, mutta taidokkaasti. Tarina kokonaisuudessaan ei ole mitenkään mutkikas ja loppu oli hitusen pettymyskin: olisin kaivannut jotain iloista ja palkitsevaa. Mutta fuku on fuku.

ERITYISTÄ: Mikäli tarpeen, voit sivistää itseäsi kirjan lisäksi lukemalla Dominikaanien erittäin verisestä diktaattorista Rafael Trujillosta(itse en tiennyt mitään hänestä) . Pienenä yksityiskohtana oli hauska huomata, että Mario Vargas Llosa (nobel 2010) mainitaan tässä kirjassa muutamaan kertaan. 

TÄHDET:
+ + + +

Ketkä ovat lukeneet tämän? Tai Diazin esikoisen? Kertokaa kokemuksia ja linkittäkää kommentteihin jos blogistanne löytyy arviota.

13 kommenttia:

 1. Tämä on niitä kirjoja joista en ole osannut päättää, että haluanko lukea vai en. Voisinpa lukeakin, ihan jo senkin takia että en tosiaankaan tiedä mitään Dominikaanisen tasavallan historiasta!

  VastaaPoista
 2. Minä luin tämän, mutta syksyllä 2008, jolloin minulla ei vielä ollut kirjablogia. Sujuvasti kirjoitettu ja kiehtovakin, mutta samalla ärsyttävä kirja. Minulle tätä kirjaa ylikehuttiin ja tartuin siihen liian suurin odotuksin. Siksi en saanut kirjasta kovinkaan paljon irti.

  Yksi jännä juttu tässä kirjassa kuitenkin on: vaikka omasta lukukokemuksestani on aikaa yli pari vuotta, muistan tämän edelleen kovin hyvin. Se on aika mielenkiintoista sikäli, että on paljon kirjoja, joista oikeasti pidin, mutta joita en muista enää.

  VastaaPoista
 3. Satu - tää lukeutuu kyllä just niihin romaaneihin, joiden jälkeen on vähän valaistuneempi jostain maailman kolkasta, mikä historian tunneilla on aika lailla ohitettu tai sitten minä ainakin olen unohtanut. Suosittelen tutustumaan, tämä on erillaisuudessaan ihan raikas. Vaikka -

  Lumiomena - tuo ärsyttävä on kyllä hyvä termi kuvaamaan tätä. Mutta olen myös itse alkanut arvostamaan erilaisia lukukokemuksia ja niitä jotka säilyvät: ja useimmiten ne taitavat olla tavalla tai toisella ärsyttäviä. Minullakin on paljon kirjoja joista olen todella nauttinut, mutta en suunnilleen jälkeenpäin muista lainkaan mistä ne kertovat. Välillä pitää kokeilla omia rajojaankin vähän. Minullakin oli kyllä ehkä suuremmat odotukset kirjalle kuin mihin se lopulta ylsi, mutta niinhän se usein on näiden hehkutettujen kanssa.

  VastaaPoista
 4. Minäkin olen lukenut, mutta siitä on jo muutama vuosi. Jäin miettimään tuota, miten Oscar ei sopeutunut mihinkään rooliin: juuri noinhan se meni, miten kirjoitit, anni.

  Sellainen hämmentynyt olo oli tämän jälkeen: en ollut tiennyt mitä odottaa enkä myöskään jälkeenpäin tiennyt, mitä luin. :)

  VastaaPoista
 5. Minä luin muistaakseni kesällä enkä kyllä innostunut oikeastaan yhtään:/ kaikki ne alaviitteet ja ärsyttävä Oscar vaan oli liikaa...

  VastaaPoista
 6. Ilse - hämmentynyt on kyllä ihan hyvin sanottu sekin :)

  Sanna - tämän kirjan kohdalla tajuan hyvin, että joltain voi jäädä kokonaan lukematta. Ne alaviitteet oli rasittavia aluksi, mutta koska ne oli myös hauskoja mä jaksoin niitä lukea. Rikkoohan se rakennettä aika paljon, samat jutut voisi kertoa myös tekstissä...

  VastaaPoista
 7. uusi kirja minulle, pitäisi vilkaista kirjastossa

  VastaaPoista
 8. Saapas nähdä mitä mieltä minä olen, sillä ostin kirjan alennusmyynneistä omaan hyllyyn. Ainakin kirjan lukeminen alkoi jännittää tällaisen kahtiajaon myötä :D

  VastaaPoista
 9. Voi noloa, aloin lukea tätä kirjaa jo joskus pari kolme vuotta sitten ja tykkäsinkin ihan, vaan kesken se sitten jäi. Saman kirjailijan novellikokoelman Drown luin kyllä kokonaan ja pidin. Oscar Wao odottaa hyllyssä uutta innostumista, ehkä tänä vuonna viimein...

  Vargas Llosaan viitataan varmaan siksi, kun miehen Vuohen juhla lienee kuuluisin Trujillosta kertova kirja (ehkä tämä käy ilmi kirjastakin, en muista päässeeni niin pitkälle?), sekin lukulistallani, mutta espanjaksi, enkä ole uskaltanut tarttua nobelistiin vieraalla kielellä :D

  VastaaPoista
 10. Minulla oli menossa blogin alkuaikoinen aakkoshaaste ja luin tämän oikeastaan vai siksi, että se oli hetkistä aikaisemmi julkaistu ja minulta puuttui O-kirjain ;)

  Ohessa linkki mietelmiini kirjasta:
  http://teresitan.blogspot.com/2008/12/oscar-waon-lyhyt-ja-merkillinen-elm.html

  Komppaan sekä sinua että muita kommentoijia siitä, että aika merkillinen kirja.

  VastaaPoista
 11. HEH.. mikä määrä krijoitusvirheitä ;)

  VastaaPoista
 12. hannele - voi hyvinkin löytyä hyllystä!

  Naakku - alennusmyynnistä minäkin tämän poimin, jään odottamaan sinun tunnelmiasi.

  Miia - lue vaan loppuun! Tuo vuohen juhla mainittiin kijrassa, nyt kun mainitsit niin muistin heti. Olisi kiinnostavaa kuulla siitä jos saat luettua - ja vielä espanijaksi, wau!

  Teresita - kiitos linkityksestä! Google ei ihan helposti tuota löytänyt. Samoja ajatuksiahan meillä oli - mutta tosiaan, oliko se fuku vai vaan elämää? ehkä kuitenkin vain jälkimmäistä.

  VastaaPoista
 13. Luin tämän vajaa vuosi sitten englanniksi (arvio täällä) ja pidin kirjasta. En jaksanut oikein innostua pitkistä poliittisista ja historiallisista selvityksistä alaviitteissä, mutta oli kuitenkin jännä tutustua ennestään tuntemattomaan maahan kirjan kautta. Trujillo oli myös minulle etukäteen täysin tuntematon.

  VastaaPoista