30. joulukuuta 2011

iPad vs. Kindle

"Liikaa leluja" sanoo omatunto ja on oikeassa. Joka tapauksessa meillä asuu nyt sitten sekä Kindle että iPad. Alunperin en edes harkinnut viimeeksi mainittua sen korkean hinnan vuoksi, mutta nyt hinnat ovat kohtuullistuneet ja tarjolla on myös 3G vaihtoehto. Oikeassa perheessä on ollut tarvetta yhdelle lisä "tietokoneelle". Myös sitoutumiseni ja kiintymykseni iPerheeseen on kasvanut. En ajatellut käyttäväni laitetta lainkaan lukemiseen, mutta tosin näyttää käyvän. Katsasta myös Kindle aakkoseni viime keväältä.

Vertailu:
iPad (vs. Kindle )                                   
+ valaistu näyttö (kivaa kun voi lukea pimeässä)
+ suurempi näyttö (< kaksinkertainen, pidän aukeaman kirjamaisuudesta)
+ kosketusnäyttö (toisaalta en ole vielä varma kummasta sivunkäännöstä tykkään lopulta enemmän)
+ laajat käyttömahdollisuudet (s-posti, nettiselaus, pelit, musiikki, kamera jne.)
+ värillinen näyttö (kaikki vaan näyttää makeammalta)
+ smart coverin kanssa kirjoja voi lukea laitetta pitelemättä
- painavampi
- kalliimpi
- näyttö heijastaa (?)
- akku kestää vähemmän (riippuu toki käytöstä, mutta Kindlellä voi lukea off-line tilassa viikkoja lataamatta kun taas iPad täytyy ladata käytännössä joka yö).

iPadin ylivertaisuus tulee erityisesti tuosta monikäyttöisyydestä. Matkalla mukana on paljon kätevämpää, että on laite josta löytyy kaikki samasta paketista.

Hinnat: Kindlestä on tullut uusia versioita, joten halvimman saa jo $80 ja kallis värillinenkin maksaa vain $200 (tosin käytössä saattaa olla rajoituksia Suomessa + aina täytyy huomioida verot). iPadien hinnat taas lähtevät n. 500€, mutta niiden käyttötarkoituskin on huomattavasti laajempi kuin Kindlen. Kindlen 3G on ilmainen Suomessa, mutta sitä ei voi käytännössä käyttää kuin kirjojen lattaamiseen ja sanakirjaan tms. iPadin 3G maksaa noin 11€/kk. Molemmissa on wifi.

Kirjojen hintavertailu ei osoita suuria eroja palveluiden välillä. Kindleen kirjat täytyy periaatteessa ostaa Amazon.comista kun taas iPadiin vaihtoehdot laajentuvat huomattavasti . iPadissä on oma iBooks sovellus ja sitten tietysti Kindle, jota olen muutenkin käyttänyt (ja jonka kirjahylly alkaa olla varsin täynnä, onneksi sinne mahtuu ongelmitta.) iPadissa voi käyttää myös muita sovelluksia, kuten esim. Elisa-kirjat. Kaikkien laitteiden synkronointi on todella helppoa ja onnistuu kuin itsestään. Amazon.comia pitkään käytäneenä luotan siihen kuitenkin enemmän kuin iTunesin kirjakauppaa. Kyseessä on enemmän tunteeseen kuin mihinkään faktaan perustuva toteamus. iTunesista puuttuu käyttäjien arviot vielä lähes kokonaan. Plussana taas, että sieltä on saatavissa varsin paljon suomenkielisiä kirjoja - tosin hintaa 19€/kpl, mikä on yksinkertaisesti liikaa. Kaikkiin mainittuihin on saatavilla ilmaisia kirjoja, myös suomeksi (klassikot yms.).

Esimerkiksi:  
Nuortenkirja Gayle Forman: If I Stay
maksaa iTunesissa 5,99€  o arviota, ilmainen näyte, ikävästi listattu kategoriaan children's books
ja Amazon.comissa $10,57 (8,20€)  282 arviota, kirjailijahaastattelu, ilmainen näyte, listaus "ages 14 and up" (mikä on mielestäni oikein).

Walter Isaacson: Steve Jobs
suomenkielinen iTunes: 19,90€, suomenkielinen Elisa-kirjat 19,50€
englanninkielinen iTunes 15,99€, englanninkielinen Amazon 13,79$ (10,68€)

Useissa kirjoissa näyttää toistuvan kahden-kolmen euron ero, mutta Amazon on useimissa vertaamissani kirjoissa yllätyksekseni kalliimpi - paitsi Steve Jobsin osalta. 


Summa summarum: Jos tietokone- ja nettiselausasiasi ovat kunnossa ja etsit lukulaitetta, sekä tykkäät lukea englanniksi - Kindle on oikein hyvä vaihtoehto. Jos rahaa on ja/tai olet muutenkin harkinnut iPadia, sanoisin sen olevan oikein varteenotettava vaihtoehto myös lukulaiteeksi. Yksistään siihen tarkoitukseen en sitä kuitenkaan ostaisi.

13 kommenttia:

 1. Minä hyppäsin suoraan iPadiin, tai siis en Kindleä varsinaisesti harkinnutkaan. Olen kyllä ollut tyytyväinen siihen myös lukulaitteena vaikka en sitä siinä tarkoituksessa ole vielä kamalasti käyttänytkään, osittain kyllä johtuen ihan vaan siitä että omassa hyllyssä on älyttömästi lukemattomia teoksia. Esimerkiksi juuri matkalla iPad on tosi kätevä, tosin meillä on (säälittävää kyllä...) silti raahattu myös läppäriä mukana :).

  VastaaPoista
 2. Voi kun sie olet mukava, kun teet näitä laitepostauksia! Mie olen itse tosiaan sen Kindlen hankkinut, koska se sopii paremmin kukkarolleni ja työvälineeksi. Olisin voinut ottaa IPadinkin, mutta lopulta en sitä kokenut tarvitsevani, enkä ajatellut sen suoranaisesti hinnankaan takia kilpailevan Kindlen kanssa.

  Nyt joudun uusimaan puhelimeni, sillä se on menossa rikki ja mietin, että ostan älypuhelimen ja testaan kokeilla sitten myös sen "lukulaitemahdollisuuksia".

  Kiitos arviostasi!

  VastaaPoista
 3. Minulla on ipad ja olen tykännyt kovasti. Sopii mäkkiperheen jatkoksi hyvin. Siihen saa muuten (sijoittamalla mokoman summan rahaa) myös ihan oikean kirjan näköisen suojakotelon, mikä on aika päheä ;)

  Tykkään ipadissa juuri sen monikäyttöisyydestä, eli toimii nettiselaimena ja tietyssä määrin myös kirjoituskoneena, varsinkin jos hommaa ulkoisen näppiksen. Huomasin lisäksi, että kirjoitusohjelmallani voi tehdä ibookissa luettavia (epub) tiedostoja, eli voin vääntää omista teksteistäni versioita, joita on kiva oikolukea lukulaitteella tietokoneruudun tai tulosteen sijaan. Oikein kätevä juttu :)

  VastaaPoista
 4. Tessa - no ei kyllä tarvi muuta jos on tämmöinen! ja minullakin menee ihan kausittain, välillä luen koko ajan e-kirjoja ja sitten ne taas unohtuu pitkäksi aikaa. minä ostin tämän korvaamaan läppäriä ja toivon, että toimii siinä tarkoituksessa hyvin.

  Hanna - ei näitä tosiaan oikein voi rinnastaa, mutta tein sen silti ;D Kindle on omassa muodossa ja tarkoituksessaan tosi hyvä, mutta iPad on sitten jotain ihan muuta. saa nähdä tuleeko tuota kindleä käytettyä minkä verran vai laitanko kiertoon...

  Ahmu - aika makea tuo tallennus ibooksiin! mikähän kirjoitusohjelma se on vai siis juurikin macci perheen oma? se tässä omanahurahduksessa on, että kohta pitää vaihtaa kaikki. apua!

  VastaaPoista
 5. Oli todella hyödyllistä lukea tämä, koska minä olen aiemmin ollut hieman epäilevä tuomastiina tai vastarannan kiiski lukulaitteita kohtaan, mutta nyt olen alkanut kiinnostua. Mietin lukulaitetta hieman työasioitakin ajatellen - voiko iPadilla lukea pdf-tiedostoja?

  VastaaPoista
 6. katja - no hyvä jos oli hyötyä! ja toki voi lukea pdf:iä - mitä kautta on kätevin niin sitä en ihan heti tiedäkään, hmm. iPadille on olemassa ainakin ihan oma pdf-reader app, eli sillä luulisi onnistuvan helpoiten?!

  VastaaPoista
 7. En osaa vertailla, kun en ole Kindleä käyttänyt, hipeltänyt vain vähän... mutta iPad on aika jumalattoman kätevä. =)

  VastaaPoista
 8. Meiltä löytyy Kindle. Mies on sillä lukenut ja tykkää. Yrittää saada minuakin sitä kokeilemaan, mutta toistaiseksi en ole halunnut (on niin paljon lukemattomia kirjoja hyllyssäkin). Nyt se sitten on jököttänyt lähes käyttämättömänä vuoden jossain nurkassa. :D

  VastaaPoista
 9. Kiinnostavaa lukea sinunkin juttusi - tuoreena iPadeilijana ... Ehkä vuosi 2012 on vihdoinkin se odotettu sähökökirjan tulemisen vuosi. Vaikka taitaa olla niin, että näitä lukulaitteita on vasta kovin harvoilla. Ja varsinkin iPadin käyttäjistä monet ovat hankkineet sen aivan muuhun käyttöön kuin lukemiseen.

  Hyvää tulevaa (sähkökin)kirjavuotta!

  VastaaPoista
 10. Minulla on Kindle ja olen ollut siihen lukulaitteena tyytyväinen. Ylimääräistä tietokonetta en tarvitse. En ole myöskään erityisen ihastunut Applen laitteisiin (tai ainakaan tähän MacBookiini, iPod on ihan jees). Minä pystyn kyllä lukemaan hyvin tietokoneen ruudulta, mutta monihan ei iPadia hanki lukulaitteeksi juuri siksi, että se on valaistu ja heijastava ruutu, eli rasittaa silmiä samalla tavalla kuin minkä tahansa muunkin tietokoneen näyttö.

  Katjalle tiedoksi, että iPad on kuulemma hyvä nimenomaan pdf-tiedostojen lukemisessa kokonsa vuoksi. Se on minua Kindlessä harmittanut, että pdf:t täytyy konvertoida, ja vaikkei se ole iso vaiva, tiedoston tekstit voivat silti mennä hassusti, etenkin jos alkuperäisessä tiedostossa on ylä- tai alaviitteitä, jotka jäävät Kindlessä tekstin sekaan. Toisaalta silmä oppii hyppäämään ne yli suht nopeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kindlea tai muuta E-ink lukulaitetta ei oikeastaan voi verrata iPadiin/ muu taulutietokoneeseen koska ne ovat kaksi eri laitetta. Kuten edellä mainittu Ipad on taulutietokone, jolla on LCD-näyttö ja sen päätarkoituksena ei ole kirjojen lukeminen. E-ink lukulaite on tarkoitettu sähköisen tekstin lukemiseen ja nettisivujen selaaminen esim. Kindlessa ei ole oikein kätevää. Isoja pdf-tiedostoja varten paras on isompi Kindle DX. Calibre-ohjelman avulla pystyy kätevästi konvertoimaan eri tiedostoja MOBI-muotoon. Ja Instapaper taas helpottaa netistä poimittujen esim. lehtiartikkelien lukemista Kindlessa.

   Poista
 11. Kindle kirjoja voi lukea myös android sovelluksena. Hinta ei muodoste esteeksi koska android valmistajia on paljon ja hyvin eri hintaisina. Ostin tyttärilleni 8" tabit amazonilta 136€kappale. Kaikki toimii kuten kindlessä mutta wlan tekee wiki yms. Käytön erittäin helpoksi. Itsekin tykkään siitä että voin lukea itsevalaisevia kirjoja ilman että häiritsen vieressä nukkuvaa vaimoa yövalolla.

  VastaaPoista