21. joulukuuta 2011

Lahjavinkit lastenkirjoista

Uskaltaisin väittää, että meillä luetaan lastenkirjoja yli 100 vuodessa. Määrä on nyt vähentynyt, koska luetaan pidempiä kirjoja - toisaalta taas emme enää lue uudestaan samoja niin paljon. Yleinen mielipiteeni kirjastosta haja-ammunnalla löydettävistä lastenkirjoista on jokseenkin tympeä. Monet ovat pettymyksiä, mutta vielä suurempi joukko on sellaisia "ihan ok"-kirjoja, joita en muista lainkaan kirjan sulkemisen jälkeen. Monesti käy niinkin, että tytär innostuu kovasti kirjasta, josta äiti ei. Nyt kun 6v jaksaa jo keskittyä pidempiin kokonaisuuksiin, on ihanaa kun voidaan lukea klassikoita - niitä joita itsekin rakastan. Tällä hetkellä menossa onihana Eemeli, jonka mieheni on saanut joululahjaksi 7-vuotiaana joskus 70-luvulla.

Muutamia poimintoja niistä helmistä, jotka ovat jääneet positiivisinä yllätyksiä mieleen. Ykköspalkinto menee Lumiprinsessa- kirjalle.
Emily Hawkins & Lisa Evans: Lumiprinsessa. 32 sivua.  Suom. 2011 WSOY
Kirja on valtavan kaunis ja yksityiskohtainen taideteos. Sen tarina on myös jännittävä ja perinteisyydessäänkin raikas. Jokaisen prinsessan unelmakirja, josta voit lukea Katjan hienon arvio täältä.

Tykkäsin myös Hannu Hirvonen ja Pia Sakki: Rakastunut krokotiili- kirjasta. (2011 Tammi. 76 sivua.) Teos johdatteli uskomattoman hauskoihin keskusteluihin meidän perheessä. Aiheena on siis rakastuminen ja ihastuminen. R- kirjan on meillä opittu jo kauan sitten ja sen hokeminen ehkä vähän rassasi, mutta toistaalta se alkoin jo jossain kohtaa naurattaakin. Kirja voisi sopia parhaiten varhaisnuorelle. Tästä arvioita ainakin  Katjalla, Paulallaja Turun Sanomissa.
Jättitytöstä ja Pirhosesta kirjoitin täällä ja kirja oli hieno! Hannele Huovi ja Kristiina Louhi ovat pistäneet parastaan.

Omalle tyttärelleni paketoin Grimmin satuaarteista ilmestyneen uuden painoksen. (283 sivua, WSOY) Kirja sisältää monta klassikkosatua ja kuvitus näyttää runsaalta ja kauniilta.
Meillä tykätään myös Tatu ja Patu- ja Veera -kirjoista (huono saatavuus kirjastossa on iso miinus), Minttu- kirjoista, Siiri- kirjoista, Herra Hakkaraisista ja ja. Nyt huomaan, että aika moni kirja kuitenkin ansaitsi maininnan. Muistattehan tämän Peppi Pitkätossun ja Prinsessan vailla valtakuntaa! (Jos klikkaat tämän postauksen tunnistetta lastenkirjat, löydät vanhempia kirjoja ajalta jolloin jaksoin tehdä enemmän lastenkirjoja.)

5 kommenttia:

 1. Lumiprinsessa on tosiaankin aivan ihana kirja. Olet oikekassa, että se on tavallaan taideteos. Jokaisessa kuvassa riittää kaunista katsottavaa.

  Jättityttö ja Pirhonen pitää kyllä lukea!

  VastaaPoista
 2. Hauska postaus, mainioita kirjoja! Oletteko lukeneet jo Maukan ja Väykän? Siihen on oman joulukirjakin!

  VastaaPoista
 3. Ihana postaus! Tuohon Lumiprinsessa-kirjaan pitää ehdottomasti tutustua.

  VastaaPoista
 4. Oi kun sitä muistaisi piipahtaa lastenosastollakin välillä kirjastoreissullaan. Tuo Lumiprinsessa näyttää todella kauniilta, pidän tuonkaltaisesta kuvitustyylistä paljon.

  Kiitos!

  VastaaPoista
 5. Kiitos! Lumiprinsessa myös muuten tuntuu kivalta, eli kuvat ovat vähän "röpöläisiä". Lastenkirjoja kannattaa tosiaan aina lukea :)

  VastaaPoista