14. maaliskuuta 2010

Lastenkirjasunnuntai #1

Ajattelin, että voisin kokeilullisesti sunnuntaisin blogata jostain kivasta lastenkirjasta. Meillä luetaan kirjoja joka päivä 4-vuotiaan tyttön makuun. Olen hirmuisen huono toistamaan samoja kirjoja, joten lastenkirjoja tulee kannettua selkänotkolla kirjastosta. Enemmistö niistä on varsin surkeita tai unohdettavia. Näissä lastenkirjasunnuntaipostauksissa kerron  kirjoista, joita jaksan lukea monesti ja ilolla.  Kirjat eivät ole missään paremmuus järjestyksessä, eivätkä (välttämättä) mitään maailmankirjallisuuden tai edes lastenkirjallisuuden klassikoita - kuitenkin sellaisia joiden parissa meillä on ollu kivaa! Olisiko myös sinulle intoa blogata silloin tällöin lastenkirjoista? Voit jättää linkkiä omaan blogiisi kommeteissa tai kommentoida muutenkin tietysti!

Tuula Korolainen: Muumien numeroleikit
24 sivua.

LYHYESTI: Luvuista 1-20 on tehty jokaisesta oma runonsa ja kuvituksensa, joissa muumilaakson hahmot seikkailevat.

LAPSEN KOMMENTTI: "Kivointa on kun voi opetella numeroita ja laskemista."

FIILIS: Kerrankin riimit eivät tunnu pakotetuilta, vaan mietityiltä ja hauskoilta. Kuvissa riittää myös katseltavaa ja laskemista.

LUKUNÄYTE: Minulla on niin monta suosikkia näissä, että on vaikea valita. Mutta otetaan lukemisaiheinen runonumero:
"Seitsemäntoista metsänlasta
on Vilijaanan tuvassa,
eikä ollenkaan kiltisti
niin kuin valokuvassa.

Vilijaana turhaan kiljuu,
pienin ehdottaa satua.
Vilijaana kirjan avaa...

Sitä ei tarviste katua:
lapset seuraavat hiirenhiljaa
sadun kutsuvaa latua."

MUUTA: En osaa ottaa kantaa siihen onko tämä nyt Tove Janssonin perinnön tuhoamista tai kaupallistamista huonolla tavalla. Kirja on kiva, mutta sen uskollisuus alkuperäisille muumeille on toki hyvin kyseenalainen.

6 kommenttia:

 1. Aika hauskaa, meillä näköjään toimii tämä telepatia hyvin, mullakin on muumien iltasatukirja odottamassa:) Meidän vauveli ei siitä vielä mitään ymmärrä, mutta minulla on tarkoitus tässä kevään kuluessa se lukea ja sitten blogiin kirjoitella.

  Hyvä idea tämä lastenkirjasunnuntai. Niin kuin sanoit, lastenkirjoissa on paljon huonoja, joten vinkit hyvistä otetaan ilolla vastaan!

  VastaaPoista
 2. meillä synkkaa =D mä inhoan just sitä kun on tehty semmosia väkinäisiä riimejä lastenkirjoihin. yök. suomennokset varsinkin on monesti ihan ala-arvoisia.

  uskon vakaasti (johonkin tutkimukseen nojaten), että lapsen kielelliselle kehitykselle on hyväksi lukea etenkin paljon loruja ja runoja ihan pienenä jo. ja onhan se vanhemmastakin hauskaa!

  VastaaPoista
 3. Kivaa, kun joku muukin kirjoittaa myös lastenkirjoista! :-)

  Omassa blogissani on myös paljon juttua lastenkirjoista, ne löytää klikkaamalla kategoria "Lasten- ja nuortenkirjat".

  VastaaPoista
 4. jep! sulla olikin runsaasti lastenkirjoja siellä esittelyssä - täytyykin tutustua ajan kanssa.

  VastaaPoista
 5. Meidän perheen must-read iltasatukirja. Minun mielestäni hyvin kirjoitettu ja samalla tässä muksu oppii numeroita kun yhdessä niitä käydään läpi.

  Ja bonuksena: Ei missään nimessä liian pitkä luettava, iskällekin jää aikaa lukea omia kirjoja ;).

  VastaaPoista
 6. komppaan artsia!

  ja mukava kun löysit tänne, täytyykin tutustua sinun blogiisi myös!

  VastaaPoista