21. helmikuuta 2012

Arto Salminen: Paskateoria

Arto Salminen: Paskateoria
Suomi 2001
WSOY 145 sivua

MIKSI?: Arto Salmista on hehkuttaneet blogeissaan ainakin Salla, Booksy ja Jori. Antti Tuomainen mainitsi hänet antaessaan lukuvinkkejä. Myös riittävän monissa muissa keskusteluissa on käynyt ilmi, että minulla on iso aukko sivistyksessä, kun en ole Salmista lukenut.

LYHYESTI: "Kerran koittaa se päivä kun kaikki romahtaa niskaan. Ja sitä on paljon, todella paljon. Me hukutaan paskaan."

FIILIS: Niin. Tässä kirjassa on sen sortin ensimmäinen lause, etten tule sitä koskaan unohtaamaan. Vaikka haluaisin. Koska tämä on perheystävällinen blogi, mainitsen vain, että virke sisältää sekä nussimisen että piereskelyn.

Salminen on todella hyvä. Ihailin lyhyitä ilmaisuja, hurjan taitavia kielikuvia ja kertomisen taitavuutta. Nauroin ääneen, kun en osannut itkeä ja luin kirjan putkeen.

Jos sanoin, että Munro on tylympi kuin Shields, niin tässä mennään sitten aivan toiseen todellisuuteen tuon tylyyden kanssa. Kirjan tyylilaji onkin inhorealismi - jotkut sivulauseessa sanotut asiat olivat sellaisia, että olisin voinut jättää ne lukematta. Jos et halua kuulla sperman tahrimasta viisisatasesta, Porno-Rositasta ja jyskyttämisestä, niin jätä väliin. Salminen ei silti mässäile tarkoitushakuisesti, vaan kirjoittaa selkeää yhteiskuntakrittiikkiä.

Kirjassa liikutaan iltapäivälehden toimituksessa, jossa otsikoita ei tehdä hyvillä moraalisilla valinnoilla. Aika on sellainen, että huono lehti myy paremmin. Silti alamaailman kapinaa joutuvat pelkäämään myös paskalehden keskiluokkaiset toimittajat.

- Jokerien maalivahti on homo. Se tunnustaa.
- Loistavaa! huusi Juurakko. -Siitä lööppi! Mehän ollaan sorrettujen ja vähemmistöjen asialla.

MUUTA: Kirja muistutti todella paljon Antti Tuomaisen kirjoja, vaikka tyylilaji ei ole ihan identtinen. Ilmaisussa on paljon samaa. Jos siis olet ihastunut Salmiseen, niin suosittelen ehdottomasti lukemaan myös Tuomaista.


TÄHDET:
+ + + +

6 kommenttia:

 1. Kiitos vinkistä, pitää laittaa Tuomainen tutustumislistalle!

  VastaaPoista
 2. Luin Salmisia myös viime syksynä, en tiedä, ihastuinko varsinaisesti. Mutta luin juuri sen takia, että tiedän, mistä puhe.

  Hauskojahan kirjat ovat, toisaalta myös huumorinsa takana aika surullisia.

  VastaaPoista
 3. Minäkin olen lisännyt Salmisen lukulistalleni blogihehkutusten perusteella. Jokin Salmisen tyylissä kuitenkin "pelottaa" vielä liikaa, ei vähiten tuo kielenkäyttö.

  VastaaPoista
 4. Salminen on luettavien listalla, pakko tutustua kun hänen kirjoistaan näin kovasti huudellaan :)

  VastaaPoista
 5. booksy - mä luulin et sä olit jo lukenutkin sitä! ehdottomasti kannattaa. mun suosikki oli Veljeni vartija.

  mari A. taitanu mennä sun arviot ohi, täytyykin tsekata. minullekin tuo tyyli on hitusen liian rankka, mutta tekstinä ehdottoman hienoa.

  maija - tässä joutuu jotenkin etäännyttämään itsensä tuosta kielestä. mutta kannattaa kokeilla!

  villasukka - aika paljon tosiaan saanut tämä Salminen huomiota. Varmaan osiltaan sen Varasto-leffan takia myös ollut paljon esillä.

  VastaaPoista
 6. Booksyn tavoin minäkin kiitän vinkistä! Heti ekasta Salmisesta saakka olen toivonut että joku vinkkaisi kirjailijasta joka sopii salmisfaneille.

  VastaaPoista