5. helmikuuta 2012

Rosamund Lupton: Sisar (Sister)

Rosamund Lupton: Sisar (Sister)
Englanti 2010 (suom.2012)
Gummerus, 404 sivua

(Luin kirjan englanniksi, mutta uudelleen julkaisen tämän - suomennos ilmestyy viikolla 9. Ilselässä kirjoitettiin tästä jo täällä.)

MIKSI?: Tässä on nyt ollut tämä siskosteema ja sattumoisin Helsingin rautatieasemalla odottaessani junaa törmäsin tähän. Tämä oli Pocket shopin "henkilökunta suosittelee" - valinnoissa.

LYHYESTI: Sisko katoaa ja toinen sisko tekee kaikkensa selvittääkseen syyn miksi.

FIILIS: Seuraa varoitus: Kirja on ahmittava välittömästi aloittamisen jälkeen.

Beata kirjoittaa kirjettä rakkaalle siskolleen, jonka katoamisesta kaikki alkaa. Siskosten välillä on erityinen side, joka nyt meinaa katketa. Mitä on tapahtunut? Hitaasti lukijalle selviää mistä kaikesta tarina koostuu ja tulee myös uusia käänteitä. Kirjasta ei voi kertoa oikeastaan mitään paljastamatta liikaa, tämä täytyy kokea itse.

Romaanin genre on hankalasti määriteltävissä. En ole tainnut koskaan lukea dekkari/jännitystyyppistä kirjaa, joka olisi samaan aikaan näin kaunokirjallinen. Kerronnan sujuvuus ja tapahtumien ennalta-arvaamattomuus tekevät tarinasta erityisen. Kertojan tietty epäluotettavuus luo hyvän jännitteen ja kiinnostavan rakenteen kirjaan.

Tämä siis upposi hienosti lukijaan, joka ei tavallisesti lue dekkareita. Juuri sopivasti jännitystä, mutta ei kuitenkaan liikaa väkivaltaa tai ahdistusta. Lisäksi sisko-teema ja henkilöiden kuvaus oli hienoa. 

Tästä tuli mieleen moni muu lukemani kirja: Jodi Picoult parhaimmillaan ja myös esim. Karin Alvtegenin- romaanit. Silti Luptonilla on oma äänensä, johon kannattaa ehdottomasti tutustua. Oikeastaan tämä sopii hyvin pohjoismaiseen psykologiseen jännityskirjallisuus-kategoriaan, naisten kirjoittamaan sellaiseen.

Englanti on helppoa ja lukeminen sujui vauhdikkaasti. Suosittelen poimimaan mukaan Pocket Shopista, jos sattuu kulkemaan siitä ohi.

MUUTA: Tämäkin on esikoinen ja myynyt aivan käsittämättömän määrän kopioita Englannissa. Kirjailijan netti-sivulle pääset tästä. Sieltä selvisi, että Luptonilta on juuri ilmestynyt  (tai ilmestymässä) toinen romaani, Afterwards.

JÄLKIKIRJOITUS:  Afterwards arviooni tästä. Ehkäpä saamme pian lukea myös sen suomennettuna. (En tiedä miksi, mutta kannesta ajattelisin kirjan olevan suunnattu nuorille?!)TÄHDET:
+ + + + (+)

__________________
Minulla on ollut kaikenlaista tammikuussa. Kahdet läheisen hautajaiset, paljon töitä, sen sellaista. Nyt näyttää lukutahti pikku hiljaa palautuvan ja blogissakin se varmasti näkyy.

9 kommenttia:

 1. Kiinnostavaa! Ainakin kansi on todella kaunis.:)

  VastaaPoista
 2. Vaikuttaa tosi kiinnostavalta, kiitos vinkistä! Ja tosiaan, kansi on upea:)

  VastaaPoista
 3. Eipä kestä, on tosi mukavaa löytää näin hyvä kirja "vahingossa", joka vie mennessään. Kannattaa tutustua!

  VastaaPoista
 4. Kuulostaa kiinnostavalta, mutta ennen kuin uskallan hankkia ja lukea tämän, pitää kysyä: eihän tässä tapahdu mitään oikeasti kammottava ja kuvottava???

  VastaaPoista
 5. Joo, komppaan, eli kuulostaa mielenkiintoiselta! Lisään siskoshaasteen kirjalistaan myös. Alkuasetelma kuulostaa kyllä aika samalta kuin se yksi Amanda Eyre Wardin kirja, jonka nimeä en nyt muista. Katoamistemppu? Ai niin, sekin muuten voisi sopia haastelistaan...

  VastaaPoista
 6. pienen mökin emäntä - kyllä tässä tapahtuu pahoja asioita. Niillä ei mässäillä eikä mennä mitenkään yksityiskohtiin, mutta jos haluaa kokonaan välttää sellaista niin ei ehkä kannata tähän tarttua.

  Karoliina - mä oon lukenut tuon Katoamistempun ja sitä ei kyllä voi lainkaan verrata tähän. Ei juonellisesti eikä tasoltaan, minusta se oli varsin huono. Tämä menee enemmän sinne dekkarilaitaan ja vakuutti minut. Mutta siinä olet oikeassa, että haastelistaan sopii tuo Katoamistemppukin.

  VastaaPoista
 7. Minäkään en oikein pitänyt Katoamistempusta, tai se oli sellainen harmiton kirja. Nyt menen ihan oikeastikin lisäämään nämä sinne listaan. Pitäisi saada ne listat vielä joskus siirrettyä haasteiden omalle alasivullekin...

  Aurinkoista sunnuntaita!

  VastaaPoista
 8. Minä pidin tästä paljon.

  Alkuperäinen kansi palvoo paremmin kirjan teemaa ja tasoa.

  VastaaPoista
 9. Olen 15-vuotias tyttö, ja luin juuri kirjan loppuun. Aivan ihana, koskettava ja sai kyyneliin monessa kohtaa. Ja aivan pakko ahmia kerralla :)

  VastaaPoista