12. kesäkuuta 2012

Minttu Vettenterä: Jonakin päivänä kaduttaa

Minttu Vettenterä: Jonakin päivänä kaduttaa
Suomi 2012
160s, Books on Demand (omakustanne)
Kindle on iPad

MIKSI?: Olen seurannut Enkeli-Elisan yhteisöä Facebookissa työni puolesta.Samalla esillä ovat olleet myös kirjoittajan ja Elisan vanhemien blogit sekä tämän kirjan valmistumisprosessi.

LYHYESTI: Kahdeksasluokkalainen Elisa tekee itsemurhan ja vasta sen jälkeen vanhemmat saavat tietää rankasta koulukiusaamisesta.

FIILIS: 15-vuotiaan tytön koulukiusaaminen ja itsemurha on rankka aihe. Elisan tarinaa kerrotaan päiväkirjaottein ja vanhempien kertomana. Isä on itse kiusannut koulussa ja hän haluaa pyytää anteeksi heiltä, joita on kiusannut.. Näin Elisan isä tapaa Mintun, kirjailijan.

Vanhempien suru, kiusaamisen raakuus ja seuraukset sekä ihmisten ymmärtämättömyys koskettavat kirjassa. Väkisin ajattelelee, että tapahtuuko tällaista oikeasti? Iltalehtien uutisartikkelit ja yksittäinen tutkimustulos vahvistavat, että monia todella kiusataan. (Aku Louhimiehen Vuosaarielokuvassa oli muuten myös karmaiseva koulukiusaamiskuvaus, satuin katosmaan sen samanaikasesti.)

Ajattelen, että kirjalla on tärkeä tehtävä ja paikka. Sen kirjalliset ansiot olisivat kuitenkin tarvinneet kunnon kustannustoimittamista ja editointia. Se kohta kirjan synnyssä jäikin minulle epäselväksi, että miksi tästä tehtiin omakustanne. Myös se yritettiinkö kirjalla tähdätä kaunokirjalliseen tuotokseen vai Elisan tarinan kertomiseen, ei ihan selvinnyt. Tähän olisin voinut kaivata myös asiantuntijan lisäselvitystä kiusaamistilastoja. Kirjan alussa sanotaa "Tarina on fiktiivinen, mutta ihmiset ja tapahtumat ova totta."? Ehkä yksityiskohdilla ei ole merkitystä.

Kiusaamisesta ja sen vakavuudesta ei varmasti ikinä puhuta riittävästi. Kiusaamiseen puuttumisen keinot eivät ole yksinkertaisia, mutta puututtava olisi. Tässä itsemurhatilastojen-sekä koulu- ja perhesurmien kärkimaassa  kiusaaminen on ainakin yksi selkeä epäkohta, jonka kitkemiseksi pitää tehdä töitä. Siksi tämä kirja on Adlibriksen myydyinpänä jo useatta viikkoa ja Enkeli-Elisa yhteisössä on yli 40 000 ihmistä.

Enkeli-Elisa sivustolta löytyy myös se vanhempien anatama kirjailijan vastuuvapauslauseke, jota kaipasin tämän luettuani: "Minttiksen puolesta toivoisin, että kaikkinaiset puheet siitä, että Minttis ratsastaa vaikealla aiheella tai käyttää perhettämme jotenkin hyväksi, lopetettaisiin tähän paikkaan. Ajoittain olen kokenut huonoa omaatuntoa siitä, että pyysin Minttistä tekemään tätä, koska olen nähnyt sivusta miten raskas tämä syksy on hänelle ollut. Elisan asioiden käsittely on varmasti ihan sellaisenaankin ollut raskasta, mutta Minttiksen oma tausta ja suunnaton myötätunto eivät varmasti ole asiaa auttaneet."


TÄHDET:
+ + +
-----------------------------
Lauantaina 7. heinäkuuta julkaistiin Helsingin sanomien kuukausiliitteessä artikkeli, jossa Enkeli-Elisan olemassaolo kyseenalaistettiin esittämällä varsin vakuuttavia todisteita. Toistaiseksi Vettenterä puolustaa asiaansa, mutta poliisitutkintakin aiheesta on aloitettu. Mikäli Elisa on valhetta, niin silloin myös vanhempien kirjoitukset netissä, Elisan päiväkijrat ja vaikkpa tuo vastuuvapauslauseke ovat kaikki huijausta. Se on tuomittavaa ja äärimmäisen surullista. Kirjoitan asiasta lisää täällä, ja jatkan taphatumien seuraamista,

21 kommenttia:

 1. Koulumaailmakytköksen vuoksi ja näin muutenkin tämä kyllä kiinnostaisi. Mielenkiintoista oli myös pohdintasi kirjasta ja sen ansioista. Kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tämän lukee aika nopeasti. kirjaa on levitetty tosi tehokkaasti eri kanavilla, itse ostin siis Kindlelle. Harmi ettei siitä voi laittaa eteenpäin teosta.

   Poista
 2. Minuakin on ihmetyttänyt, miksi omakustanne. Onhan asiasta puhuttu paljon isoimpia lehtiä myöten, varmasti olisi löytynyt iso kustantamo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelein että tästä voisi löytyä kirjailijan blogista joku vastaus, mutta itse en ainakaan vielä ole löytänyt mitään - luulen, että lopputuloksesta olisi tullut sillä tapaa parempi ja selvästi kirjalle on tilausta ja myyntiä riittää.

   Poista
 3. Voi tämä on tämä! Tätä pitäisi kaikilla yläasteilla pakkoluettaa (vaikken sinänsä pakkoluetukseen uskokaan).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mutta kyllähän siellä "pakkoluetetaan" kaikenlaista muutakin...

   Poista
 4. Itsekin olen facessa Enkeli-Elisan sivustoa seurannut ja mietinkin, koska kyseinen kirja alkaa putkahtelemaan blogeihin. Vaikka luen pääasiassa dekkareita, taidan jättää kyseisen teoksen väliin syystä, että aihe tulee liian lähelle. Sydäntä raastavan surullista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. surullista on ja luulen että aika moni tuntee aiheen tulevan lähelle jollain tapaa. vähintäänkin on nähnyt sivusta kun jotain toista kiustataan, ei ole uskaltanut puuttua tms. Minä en löytänyt kirjaa luetun vielä missään seuraamassani kirjablogissa(?), mutta äskettäinhän tämä ilmestyikin. Eikä ole "kustantamojen listoilta".

   Poista
 5. Voi, tämä on nyt julkaistu! Olen Minttiksen blogia lukenut harvakseltaan ja sitä kautta tutustunut kirjan tarinaan ja vanhempien blogiin. Riipaisevan surullista!

  En tiennytkään, että tämä oli tulossa omakustanteena!

  Hyvä kuulla, että kirja kiinnostaa. Kiinnostaisi minuakin. Katsotaan, josko ehtisin itse lukea tätä jossakin vaiheessa. Kiitos postauksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tutustuhan ihmeessä! Ja huimat ovat myyntiluvut (no kaikki on toki suhteellista), mutta kirja tuntuu kiinnostavan!

   Poista
 6. Anni M., tätä taphtuu todella! Minä tilasin omalla kustannksella monta vuotta kouluun lehteä, jonka nimeä en enää muista, mutta se oli koulukiusaamisen uhrien puolesta ja sitä asiaa. Siis tilasin sitä opettajille!

  Niin monet tekevät tämän takia itsemurhan. Toisista tulee kovia ja joistakin vahvoja, mutta herkkiä.

  Olin itse koulukiusattu, luokan paras oppilas, aina lukioon asti. Sitten vaihdoin isompaan kouluun ja yhtäkkiä olinkin luokan suosituin tyttö. Saman koki tyttäreni ja kaikki lähti mitä ilmeisemmin erittäin vaikeasta ruoka-allergiasta (kaikki kotimaiset viljat ja kananmuna). Tätä kesti lukioon, jossa kaikki oli toisin. Paras ystäväni oli koulukiusattu ja nyt hän on koulukuraattori.

  ***

  Sinulle on hauska haaste blogissani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kun jaoit tämän itsestäsi Leena. Minulle ei ole oiekin ikinä mennyt jakeluun nuo kiusaamisen syyt, että se voi olla se että parempi?! kuin muut jollain tapaa, tai sitten on vaan eriliainen vai mikä ihme siinä on? onko se pikemminkin juuri kiusaajan tarve löytää joku jota painaa alas ja kiusata? Ja moni (kaikki?) kantavat näitä kiusaamisen jälkiä sitten pitkälle aikuisuuteen, kuka mitenkin: koulukuraattorilla tuollainen tausta on varmasti iso lahja, että voi ymmärtää ja auttaa muita.

   Ja kiitos haasteesta!

   Poista
  2. Kävin juuri lukemassa viimeisimmän sinulta, enkä olisi tätä voinut ikinä uskoa...tätä jatkoa. Ja vieläkään en tajua, kuka niitä kuvia levittelee: Nehän ovat monelle epätoivoiselle nuorelle kuin sytytyslanka. En tohtinut kirjoittaa tätä sinne, mutta nuo kuvat pitäisi per heti saada pois netistä. Yritä sinä ammatti-ihmisenä vaikuttaa siihen.

   Noita syitä riittää. Olet liina hyvä, olet jotenkin erilaien, et lähde mukaan kaikkiin 'juttuihin' tai vaikka se, että olet liina hyvin puettu, kuten M. oli ala-asteella, mutta silloinhan minä olen syyllinen! Ja kun kiusaaminen alkaa, se jatkuu lukioon asti, mutta usein onneksi loppuu siihen. Miten minusta tuntuu, että äiti on aina syyllinen. Olen siihen asiaan niin kyllästynyt, että lahjoitan kirjan Poikani Kevin uskontotieteilijällemme.

   Ole hyvä.

   Poista
  3. en tiedä mitä voi tehdä tämän asian eteen tehdä, mutta jos tämä osoittautuu nettihuijauksesksi olen varma että Vettenterä jää kiinni ja sitten seurauksia on varmasti monia. (Mitä kuvia tarkoitat?)

   Äitejä nyt syytetään ihan kaikesta. Ihan kun syyllisyyttä ei kertyisi muutenkin.

   Poista
 7. Valinta omakustanteesta ihmetyttää hieman minuakin. Olisiko kirja saanut enemmän huomiota jos takana olisi iso kustantamo sekä markkinointikoneisto? Aihe on kuitenkin niin tärkeä, että ansaitsisi tulla julki isommastikin!

  Täällähän on muutettu ulkoasua, ihania kuvia headerissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti olisi saanut enemmän huomiota, mutta siitä olisi varmasti myös hiottu parempi, niin uskon.

   ja kiitos, mä leikin vähän eilen ihan kokeilumielessä noitten kuvien kanssa kun en ole tuollaista ennen tehnyt mutta päätin sitten jättää siihen :D nörttiyteni lisääntyy jatkuvasti :P

   Poista
 8. Ikävä kyllä tarina taitaa olla omakohtaisista kokemuksista kyhätty ja vain ja ainoastaan kirjan/kirjailijan uran edistämiseksi. Siksi kustantajaa ei löytynyt, koska tarinaa ei ole voitu todistaa todeksi. Mm. "Elisan" vanhempia luultavasti ei edes olemassa? Tässä lainaus Mintun blogista... (lyhennetty)

  ''Aikahyppy menneeseen

  16.11.2010 - 10:11 / Kategoriat: Kirjoittaminen, Koulukiusaus, Posliinienkeli / Kirjoittaja: minttis

  Törmäsin eilen nettiuutisia lukiessani Ilta-Sanomien uutiseen Vantaan kouluissa esiintyvästä väkivallasta. Jos olenkin ollut esikoisen eskari- ja kahden kouluvuoden aikana sitä mieltä, että nykypäivänä koulukiusaus on saanut yhä nuoremmilla yhä häijympiä muotoja, tämä uutinen järkytti.

  Itse olin kiusattu koko peruskoulun. Kiusaus oli sekä henkistä, että fyysistä ja siihen osallistui suuri joukko samalla luokalla olevia lapsia, sekä muita koulun oppilaita. Ensimmäisen pahoinpitelyn (todellakin pahoinpitelyn, joukko samanikäisiä poikia kaatoi maahan, potki ja hakkasi) uhriksi jouduin kolmannella luokalla, eikä tilanne siitä miksikään muuttunut ennen kuin lukuisten tappouhkausten jälkeen vaihdoin koulua kahdeksannen luokan puolessa välissä.

  Näitä asioita pohtiessani kaivoin naftaliinista Posliinienkelin. Oman koulukiusaustarinani, jonka kirjoitin 15-16 vuotiaana kiusauksesta johtuneen koulunvaihdon jälkeen. Kuvittelin, ettei mikään tuossa tarinassa voisi minua pahemmin hätkähdyttää, mutta oikeasti koin aikahypyn menneeseen. Siellä ne olivat kaikki. Harvat ystäväni, opettajat, kiusaajat, ensimmäinen poikaystävä ja äiti. Kävin läpi tunnevuoristoradan ja lopulta uskoin löytäneeni ratkaisun.

  Minulta on kysytty monesti voisinko kirjoittaa Posliinienkelin uudelleen ja julkaista. Tähän asti olen pitänyt sitä mahdollisena. Vaan toisaalta olen jo pitkään suunnitellut aikuisille suunnattua kirjaa koulukiusauksesta - tarinaa, jonka tarkoitus olisi kuvata sitä miten kauas koulukiusauksen jäljet voivat kantaa - myös kiusaajalla. Mörkö 2:n on tarkoitus kuvata jossain määrin myös koulukiusausta - ja siihen liittyviä mörköjä. Joten eiköhän tässä ole koulukiusausta tarpeeksi tälle kirjoittajalle.

  Vaan eilen syttyi lamppu. Posliinienkeli on pienen tytön kirjoitus. Se ei ole kirjoitusteknisesti mikään loistosuoritus ja siitä näkyy, että kirjoittaja on lapsi. Vaan ehkäpä juuri siksi se ansaitsisi tulla luetuksi sellaisenaan. Se ei ole aikuisen (ehkäpä joskus kiusatunkin) muisto siitä mitä oli olla lapsi. Se on nimenomaan sen lapsen tarina. Jos nyt en ala totaalisesti hävetä tapaa, jolla olen 15-vuotiaana kirjoittanut, tai jokin muu muuta mieltäni, tulen näillä näkymin julkaisemaan Posliinienkelin netissä sellaisenaan kun sen aikanaan kirjoitin. Pientä karsimista tulen suorittamaan äitini aikanaan esittämän pyynnön vuoksi, mutta muuten, olkoon Posliinienkeli oma säröinen itsensä''

  Eli jo 2010 syksyllä hän suunnitteli julkaisevansa tämän koulukiusausaiheisen novellin ja nimenomaan kiusaajan kannalta... Sitten piti vain keksiä, kuinka tarinalle saisi median kiinnostus ja sitä kautta myyntiä??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :( ääh, olisi kyllä parasta jos tämä asiaa tosiaan selviäisi - että Elisan vanhemmat ja tarina todentuisi jotenkin tai sitten kerrottaisiin, että kirja "keksittiin". On kyllä aika kurjaa jos kaikki mahdolliset osat tässä kirjassa on feikkiä, vaikka sitten pitäisi kunnioittaa keksijän mielikuvistusta!?!

   Poista
 9. En ole kauheasti ehtinyt olla koneella, joten huomasin kirjoituksesi vasta nyt. Olen itse entinen koulukiusattu ja minusta on tärkeää, että kiusaamisesta puhutaan ja että siihen puututaan. Kiusaaminen on väkivaltaa, jota liian usein pidetään vain "lasten leikkinä" ja sanotaan, että älä välitä. Aikuiset eivät usein ota huomioon, että jos lapsi kuulee esimerkiksi joka päivä olevansa tyhmä, se ei voi olla vaikuttamatta lapsen itsetuntoon ja käsitykseen itsestään.

  En ole ennen kuullut, että Elisan tarinan todenmukaisuutta epäillään. Aloin äsken googlata ja löysin Helsingin Sanomien tänään julkaiseman uutisen aiheesta. Kuulemma heinäkuun kuukausiliitteessä on julkaistu aiheesta isompi artikkeli. En ole itse sitä nähnyt. En jaksa ymmärtää, että joku keksisi tällaisen tarinan itsemurhan tehneestä tytöstä ja vesittäisi sitten koko tärkeästä aiheesta alkaneen keskustelun sillä, että koko tarina olisikin keksitty. Ei kai kukaan tosissaan kuvittele, että huijaus ei paljastuisi.

  VastaaPoista
 10. Kiusaaminen on aina ehdottoman väärin ja siitä tulee puhuaja siihen puuttua. minäkin ajattelen, että tässä saatiin uudenlaista keskustelua ja intoa koulukiusaamista vastaan.

  mutta tämä on juuri se vaikea asia, että tämmöisiä nettihuijauksia on oikeasti tehty ja kk-liitteen juttu tästä on hyvin perusteellinen ja vakuuttava. kirjailija kun ei ole pystynyt esittämään mitään todisteita tästä, edes nimettömänä. no nyt asiasta on poliisitutkinta ja toivottavasti syytökset osoittautuvatkin vääriksi.

  VastaaPoista