1. kesäkuuta 2012

Johanna Sinisalo: Enkelten verta

Johanna Sinisalo: Enkelten verta
Suomi 2011
Teos, 307 sivua

MIKSI?: Pidin valtavasti Finladia-voittajasta Ennen päivänlaskua ei voi. Kehuttu Linnunaivot jäi mieleen, vaikka siinä oli minulle ehkä liikaakin thrilleriä. Lasisilmä taas oli kiinnostava hyppäys mediamaailmaan.

MISTÄ?: Kirjasto

LYHYESTI: Mehiläiset saattavat maailman kaaokseen.

FIILIS: Miksi mä en lukenut tätä aiemmin? Miksi tätä ei ole hehkutettu enemmän? Sinisalo palaa minun kärkisijoille kotimaisissa naisissa tämän kirjan myötä, hänen kirjansa ovat niin raikkaan erilaisia.

Roomani sijoittuu lähitulevaisuuteen. Mehiläisiä hoitava Orva huomaa pesäkadon merkit juuri silloin kuin muutakin  peruuttamatonta ja dramaattista tapahtuu.

Kirjassa sekoittuvat taidokkaasti tuotantoeläimien oikeudet, mehiläisten tärkeys maailman ruokatuotannossa, sekä Orvan menetys ja suvun vaikeat ihmissuhteet. Roomaanissa lainataan runsaasti Eeron blogia, joka käsittelee eläinten vallankumousarmeijaa. Ensivaikutelma blogiteksteistä tuntui tunkkaiselta vaikuttamiselta, mutta pidin siitä miten eri näkökulmat tulivat laajasti esiin. Eero on omistautunut asialleen (ehkä jopa hitusen epäuskottavan asiantuntevasti 18v. pojan tekstiksi).

Minulle puhuttelevinta kirjassa oli  Orva ja hänen maailmansa romahtaminen. Siihen romahdukseen ei tarvita maailmanlopun enteitä tai ruokakatastrofia. Kuoleman kanssa ikänsä työskennelleelle miehelle avautuu kirjaimellisesti uusi maailma menetyksen kohdatessa hänen. (Miten hienot hautauspalvelut Orvalta onkaan tilattavissa!)

Mehiläisistä kerrotaan kaikkea mahdollista mitä en tiennyt. Ihailen kirjailijan tekemää taustatyötä ja saatan innostua etsimään lisää tietoa aiheesta. Kirja haastaa pohtimaan omia ruokatottumuksia etenkin lihan syömisen suhteen. Vaikka se olisi romaanin missio, niin tarina kantaa ilman lukijan "uskoontuloa" (Toisin kuin Pullmanin kirjassa).

TOISAALLA:
Leena Lumi joutui mukavuusalueensa ulkopuolelle, mutta vaikuttui myös.
Kirjavinkeissä Sinisaloa vinkataan mielellään.
Jenni kävi kuulemassa kun Sinisalo puhui kirjastaan.
Tessa sanoo, että Sinisalo on iskussa!
Kirjanurkkauksessa ei ihastuttu, mutta mehiläismytologioista tuli plussaa
Morre pettyi pahasti :(
Muita?

TÄHDET:
+ + + +


16 kommenttia:

 1. Oijoi, tämähän on pakko lukea. Kiitos esittelystä!

  VastaaPoista
 2. Sekä vaikuttui että hieman pelästyi;-) Sinisalo on jollain tavalla minulle pelottava kirjoittaja...Hieno aihe tässä ja Sinisalo todellakin osaa kirjoittaa. Tässä oli vain sen verran 'ufoa', että se vei minua ulos siitä, mikä on minulle ominta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. juu, oli vähän hankala tiivistää sinun arviotasi, hyvä kun tarkensit. minäkin vierastan ufoa, mutta tämä osui hyvin johonkin mitä juuri tässä kohtaa tarvitsin.

   Poista
  2. Olikin vähän hankala tiivistää sinun arviotasi, hyvä kun tulit tarkentamaan :) Minäkin vierastan ufoa, mutta tässä oli siltäkin osin jotain mitä juuri nyt tarvitsin.

   Poista
 3. Sinisalo on mielestäni yksi Suomen parhaimpia (nais)kirjailijoita jo kahden lukemani kirjan perusteella! Aion ehdottomasti lukea tämänkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinisalo on minullakin tässä kaartissa joilta olen lukenut paljon. Viimeisestä lukukerrasta on aikaa ja joku ihme vieraus oli nyt tullut, mutta tämä oli todella hyvä. Sijoittisin toiseksi parhaaksi tuon Ennen päivän laskua ei voi - jälkeen.

   Poista
 4. Hieno hehkutus! :-) Sinisalo on minustakin Suomen kovimpia kirjallisia visionäärejä, ja se on paljon sanottu, koska innostuin lukemaan häntä vasta aika äskettäin. Tykkään kirjailijoista, jotka katsovat ulospäin eivätkä vain sisäänpäin... Enkelten verta ei tosin minusta ollut ihan niin hyvä kuin odotin, mutta hyvä kirja kyllä. Fiksuja ajatuksia.

  ps. Linnunaivot on aika erilainen mutta oli minusta aivan sairaan hyvä, suosittelen sitäkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äh, sinähän olit jo lukenutkin sen, sorrysorry! :) Jollakulla täällä on lyhyt muisti ja tosi nopeat sormet...

   Poista
  2. Mä ajattelin suo booksy kun tein tätä arvoita ja mietin et tää ois varmasti sun kirja/kirjailija. Mutta olet siis jo löytänyt tän. Google ei näköjään löytänyt sun arviota, täytyy kurkkia muuten.

   Poista
 5. Kiva, että nostit tämän nyt vähän "myöhemmin" esiin! Minustakin kirja olisi ansainnut enemmän huomiota ja keskustelua.

  PS. Olen muuten viime aikoina kirjastossa tarkkaillut, törmättäisiinkö me siellä ja miettinyt, tunnistaisinko sut varmasti. Joten jos joku pälyilee sinua epäileväisesti, voi olla, että se olen minä :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäsköhän meidän sopia ihan oikeet treffit sinne ni ei tarvis pälyillä ;D ja sulma oli hieno ja innostunut arvio tästä, mä jo ihmettelin et oonko ainoa joka innoistui tästä.

   Poista
 6. Jostain syystä en ole päässyt Johannan kanssa samoille aallonpituuksille kuin osittain "Ennen päivän laskua ei voi" kirjassaan.

  Johana osaa kyllä kirjoitta hienosti, paikoittain loisteliaasti joka imaisee mukaansa, mutta samalla hän pirtää lukijan eteen varsin synkkiä maailmankuvia, ihmiskohtaloita.

  VastaaPoista
 7. synkkiähän nämä ovat joo, mutta jos sen osaa tehdä tällai taitavasti ja uskottavasti ja niin että lopulta tarinan ydin on kuitenkin samaistuttava (menetys) niin mä tykkään.

  VastaaPoista
 8. Aikoinaan luin Ennen päivän laskua ei voi, mutta jotenkin en ihastunut, jotenkin tuo synkkyys ei kiehtonut. Ehkä yritän tämän myötä uudelleen.

  VastaaPoista
 9. Jos synkkyys ei innosta niin luulen että tää oli vielä synkempi... Ehkä Sinisalo ei van oo sun juttu?

  VastaaPoista