18. maaliskuuta 2012

Marja Björk: Prole

Marja Björk: Prole
Suomi 2012
Like, 210sivua

MISTÄ?: Arvostelukappale

MIKSI?: Minua lähtökohtaisesti kiinnostaa työläisperhekuvaukset. Toisaalta olen luullut jo kyllästyneeni niihin, mutta tämä oli raikas.

LYHYESTI: Tehtaanvarjossa juodaan viinaa, huorataan ja kohdellaan lapsia huonosti. Tyttö päättää selviytyä siitä huolimatta.

"- Aloitan uuden elämän, äiti sanoi. - Ei kohtalolleen mitään voi. Ihminen on voimaton. Rakkaus voittaa kakki esteet. Sinä otat pojat, minä otan tytön."

FIILIS: Kirja oli todella positiivinen yllätys! Björk on minulle uusi tuttavuus, vaikka muistankin lukeneeni useamman arvion edellisestä teoksesta, Puumasta.

Ympäristö, jossa kirjan päähenkilö kasvaa on varsin lohduton. Lapset kohtaavat alkoholia, väkivaltaa, pettämistä ja julmaa välinpitämättömyyttä jatkuvasti. Perheitä hajoaa, eikä seuraava mies ole sen parempi kuin edellinenkään, mutta häpeä on pahempi ja velijiä ikävä. 

No, kuulostaapa ihastuttavalta! Björk osaa kuitenkin luoda uskottavan ympäristön hyvine hetkineen ja johdattaa ymmärtämään tytön mielenmaisemaa. Vanhemmat hyräilevät iskelmiä, tyttö pohtii näkeeköhän sen päällepäin millaista hänellä on kotona. Niin ja onko kaikki kuitenkin hänen syytään? Kirjoitustyyli, suorasukaisuus ja rehellisyys ihastutti.

Minulle jäi tunne kuin kirjailija olisi kiirehtinyt loppuun jostain syystä. Rakenteellisesti on ongelmmallista, että kirjasta yli 2/3 käsittelee lapsuutta ja sitten kasvetaan vanhoiksi muutamien lukujen avulla. Tämä kun oli minusta vielä  kaikkein kiinnostavinta kirjassa - millainen tytöstä tulee aikuisena kaiken tuon maahan polkemisen jälkeen? Mitenhän veljet? Myös Veikon siskon kirjoitukset Ruotsista jäävät vähän irralliseksi, vaikka tuovat toki toista näkökulmaa tarinaan.

Nielaisin ja huokaisin syvään kun luin jostain (nyt jälkeenpäin), että kirja olisi osittain omaelämänkerrallinen. Minä olen kasvanut yhdenlaisella Pankakoskella itsekin, joten paljon tuttua löysin. Kirja muistutti aika paljon Susanna Alakosken Sikalat - romaania teemoiltaan.

TAKAKANSI: Lukukokemukseeni tuli iso miinus takakannesta ja se oli yksi syy blogini edellisen kirjoituksen (suosittelen tutustumaan myös hienoihin kommentteihin). Ensinnäkin takakansi kuulostaa siltä, kuin kirja ei olisi lapsuuskuvaus vaan tarina aikuisesta, joka ns. joutuu kohtaamaan lapsuutensa. Lisäksi sisäkannessa on lainattu kirjan käännekohtaa n. sivulta 150 ja minä tietysti luulin, että se olisi alku. Ärsytti suunnattomasti.

Plussaa tulee siitä, että lainauksissa koskien edellistä kirjaa löytyy ote kirjapedon blogiarviosta. Näin tälläisen ekaa kertaa, wau!

TÄHDET:
+ + + +

7 kommenttia:

  1. Muistaakseni löysin ja varasin kirjastosta tämän, joten pääsääntöisesti kiinnostaa teos =)

    VastaaPoista
  2. Pohjan akassa on lainaus Marjiksen kirjablogista. :-)

    Kirja kiinnostaa minua, Puuman luin, esikoisen aion lukea. Kiitos takakansitekstin avaamisesta.

    VastaaPoista
  3. Kuulostaa kiinnostavalta!
    Lainasin eilen kirjastosta pokkariversion Daniel Glattaeurin kirjasta Kun pohjoistuuli puhaltaa, ja sieltä löytyi sisäkannesta Susan Järjellä ja tunteella -blogista poimittu sitaatti. Olin ihan innoissani! :)

    VastaaPoista
  4. En uskalla nyt lukea juttuasi, koska itse kirja pitää ehdottomasti lukea lähikuukausina... mutta lopusta lunttasin, että olet antanut Prolelle neljä tähteä, kivaa! Suosittelen myös lämpimästi Björkin aiempia kirjoja, etenkin Posliini oli yksinkertaisesti hieno. :-)

    VastaaPoista
  5. Kiitos kaikille kommneteista ja hauskaa, että blogilainauksia on ollut muissakin "takakansissa"! hyvähyvä!! Ja tosiaan suoisttelen tätä ja voisin etsiä tuon Posliinin käsiini, Björk kiinnostaa!

    VastaaPoista
  6. Täältä tulee +1 Posliinille, sinun täytyy lukea se jos tästä tykkäsit.

    VastaaPoista
  7. Peesaan Joria näin jälkijunassa - hienoja kirjoja molemmat!

    VastaaPoista