27. syyskuuta 2011

Kamila Shamsie: Kartanpiirtäjä

Kamila Shamsie: Kartanpiirtäjä
Pakistan/Englanti 2002 (suom.2011)
391 sivua, Gummerus

MIKSI?: Pidin todella paljon Poltetut varjot - romaanista, joka ei mielestäni saanut riittävästi ansaitsemaansa huomiota.  Tämän sain lahjaksi uunituoreeltaan painosta ja hotkaisin heti.

LYHYESTI: Kaikki lyhennelmät kuulostavat liian lattealta. (Tiedättehän: ystävyyttä, rakkautta, salaisuuksia.)

FIILIS: Tähän kirjaan on pakkautunut kaikki se, mitä kirjoissa rakastan:

1) Kirja kertoo aikakaudesta ja maasta, josta en oikeastaan tiedä mitään. Sydänystävät Karim ja Raheen kasvavat Pakistanissa, jonka lähihistoriasta ja -tulevaisuudesta löytyy sotaa ja levottomuuksia.  Nämä kaikki jättävät heihin jälkensä. Kirjailija onnistuu tuomaan lukijan vieraan maan kauneuden ja ristiriitojen keskelle niin, että hän tuntee olevansa kotonaan.

2) Kirja on vahva kasvutarina, joka ei päästä lukijaa aivan helpolla. Jo vauvoina Karim ja Raheen vaikuttavat ymmärtävänsä toisiaan. Kasvaessa mikään ei kuitenkaan ole yksinkertaista. Vanhemmat eivät ole täydellisiä ja vielä vähemmän täydellisiä ovat he itse. Shamsie kirjoittaa kauniisti ja suoraan sanoittaen monia ajatuksia, jotka tunnistan. Lukijalle lahjoitetaan oivalluksen hetkiä ja tulin myös lohdutetuksi. Henkilöiden aitous ja moniulotteisuus tekevät tarinasta vangitsevan.

3) Kirjan kieli on poikkeuksellisen kaunista. Tässä teoksessa bonuksena on henkilöhahmojen rakkaus kieleen ja monet kielileikit. Suomentajalle erityiskehut!

Pidin tästä enemmän kuin Polteuista varjoista. Tarina oli intensiivisempi, keskittyneempi ja kauniimpi. Lähihistoria vie vahvasti tarinaa, mutta henkilöt ovat onnistuneesti keskeisempiä. Ihan kaikkea en ymmärtänyt, mutta se ei haitannut. Oli mukavaa jäädä pohtimaan, miksi jokin asia meni eri tavalla kuin olisin kuvitellut. Henkilöhahmoissa menin helposti sekasin, mikä oli kirjan häiritsevin piirre.

MUUTA: Kansi on todella kaunis!

TÄHDET:
+ + + + + 

11 kommenttia:

 1. Tuskin maltan odottaa, että pääsen näihin kansiin sukeltamaan!

  VastaaPoista
 2. Ooh, ensimmäinen arvio tästä upean oloisesta kirjasta! <3 Ja heti viisi tähteä, vau!! Enpä jaksaisi minäkään odottaa että saan tämän kirjan käsiini!!

  Kiitos anni.M hyvästä arviosta, hienoa päästä jo vähän kurkistamaan tämän kirjan maailmaan!

  VastaaPoista
 3. Anni, pidin kovasti Poltetuista varjoista ja siitä oli tulossa ykköskirjani, mutta kun en pitänyt siitä keskikohdasta, jossa sitä Pakistania ja Afganistania, se oli niin sekavaa ja sitä sotajuttua. Se missasi minulta suuren osan siitä, mikä olisi voinut olla niin kuin kaikki oli ennen sitä. Tämän pitäisi olla jo minulla tai tulossa. En tosiaankaan vielä tiedä kumpi...

  Palaan sitten!

  VastaaPoista
 4. Minullakin tämä on tulossa lukuun ensi kuun puolella ja odotan mielenkiinnolla. Minun on pitänyt lukea tuo Poltetut varjot, mutta aina se on vain jotenkin sitten jäänyt etsimättä kirjastosta tms käsiini.

  VastaaPoista
 5. mari - mä olin tosiaan onnekas kun sain tämän heti käsiini. toivottavasti pääset pian nauttimaan tästä!

  sara - aika harvoin tulee annettua viisi tähteä. eikä mikään kirja ole täydellinen jos sitä alkaa todella ruotia, mutta tästä nautin erityisen paljon.

  Leena - minä en muista tuota Poltuttejen varjojen keskikohtaa noin. Itselläni siinä häiritsi loppu ja jotenkin liian monta asiaa ja liian monta vuotta. mutta silti pidin siitä kovasti. Tämä oli todella kokonaisempi - luulen että tämä on "täysosuma" sinullekin?!

  susa - no kaikkea ei vaa voi ehtiä lukemaan, mutta se on kyllä hieno kirja. Kunhan ihastut kirjailijaan tämän kirjan myötä, niin sitten varmasti haluat lukea senkin :)

  VastaaPoista
 6. En ole lukenut Poltettuja varjoja, mutta tämän aion lukea ja sinun arviosin jälkeen odotan kirjan avaamista vieläkin enemmän. Minulla on nyt parikin kirjaa kesken, mutta ehkä sitten. :)

  VastaaPoista
 7. Niin kuin jo toisaalla kerroin, aion ottaa tämän mukaan, kun lähdemme huomenna viikoksi matkoille. Toivottavasti ehdin tämän myös lukea! Minä(kään) en ole lukenut Poltettuja varjoja, mutta lainasin sen jo kirjastosta siltä varalta, että pidän tästä Kartanpiirtäjästä kovasti ja haluan lukea lisää Shamsieta heti perään. :)

  Tein eilen juuri pientä tutkimusta ja pohdintaa siitä, kenen kirjabloggaajien makuun pystyn varmimmin luottamaan, ja sinä nousit kyllä ihan kärkeen, eli siksikin odotan nyt tämän lukemista kovasti. :)

  VastaaPoista
 8. Ihastelin kantta jo Gummeruksen syksyn uutuusluettelossa. Jos kerran sisältökin on noin kaunis ja hyvä niin täytyy laittaa luettavien listalle :)

  VastaaPoista
 9. katja - ai että pari kirjaa kesken, tosiaanko?! :) no eiköhän tämän vuorokin sieltä tule :)

  karoliina - ihanaa lomaailman lapsia lomaillessa voi tosiaan saada jotain luetuksikin... minäkin olen tarkastellut tuota et kenen bloggareiden kanssa maku on lähinnä samaa ja huomannut että meillä ainakin menee kovasti yksiin tykkäämiset :)

  villasukka - kansi on tosiaan huomiotaherättävän kaunis, eikä sisältö jää toiseksi!

  VastaaPoista
 10. Itse pidin mielettömästi Poltetuista varjoista, joten tämä on ilmeisesti pakko lukea pian :D

  VastaaPoista
 11. katri- kyllä! minusta tämä tosin oli vähemmän historiallinen romaani kuin tuo poltetut varjot (siis jos siitä tykkäsi nimenomaan siitä historiasta), mutta kuten sanottu, tykkäsin tästä enemmän.

  VastaaPoista