23. syyskuuta 2011

Chris Cleave: Incendiary

Chris Cleave: Incendiary
Englanti 2005
335 sivua
Kindle edition for iPhone

MIKSI?: Pääsin tapamaan Chris Cleaven. Yritin ehtiä lukea hänen esikoisensa ennen tapaamista. Molemmat tekivät lähtemättömän vaikutuksen: Chris oli hurmaava englantilainen ja Incendiaryn lukeminen kannatti. (Koska ei ole hyvien tapojen mukaista kertoa yksityiskohtia illalliselta voin sanoa vain, etten ilmeisesti mokannut mitään erityistä. Kiitos kovasti kommenteistanne ja vinkeistä tapaamista varten. Olo oli liisaihmemaamainen, sillä kirja-ala ja kaikki mikä siihen liittyy on minulle niin vierasta. Onneksi rakkaudella kirjoihin pääsi juuri niin pitkälle kuin tarvitsikin. Kirjoista minä voin puhua aina ja mielelläni.) Chris itse kertoi tarinan Incendiaryn julkaisusta, jota hän kuvasi sanalla katastrofaalinen. Kirja kertoo Lontooseen tehtävästä terroristi-iskusta. Kirja julkaisupäivänä tapahtui Lontoon metroiskut (7.heinäkuuta 2005). Kirjaa markkinointia varten joka puolella Lontoota oli ripustettu julisteita, jonka kuvassa Lontoo savusi ja siinä luki Chrisin nimi ja tuo päivämäärä. Aivan käsittämättömän surkea yhteensattuma. Turha kai kertoa, että suuresti hypetetyn kirjan myynti floppasi täysin. Ymmärtääkseni Little Been tarinan myötä tämäkin kirja on saanut arvoistansa huomiota.

LYHYESTI: Kun perhe räjähtää terroristi-iskussa, voi kirjoitella Osamalle sellaisia havaintoja kuin: "I don't  know if you've ever tried to cut your wrists with a hospital tray Osama well I wouldn't waste your time if I were you."

FIILIS: Aloitin kirjan lukemisen juuri vauvan saatuani ja jätin sen kesken kun aihe tuntui niin raskaalta. (Tätä en muuten kertonut Cleavelle). Onneksi nyt kuitenkin innostuin jatkamaan, sillä tarinassa on paljon muutakin kuin lapsensa ja miehensä menettävä äiti. Päähenkilön moniuloitteisuus on myös lopulta kirjan ehdoton vahvuus. 

Kirja on kirjeromaani muotoa "Dear Osama...". Päähenkilön sydäntäraastava ja toisaalta ironinen jutustelu kertoo surun täyttämästä vuodesta, jolloin myös koko Lontoo muuttuu. Kirjassa on yhteiskunnallinen ja poliittinenkin ote, mutta tarina tulee kovin lähelle lukijaa tapahtumien henkilökohtaistamisella. Kirjan kieli on erityistä. Lauseet ovat pitkiä ja  korostavat päähenkilön tiettyä yksinkertaisuutta ja "työväenluokkaisuutta".

Clevaen kirjoissa on paljon samanlaista. Tapahtumat ovat vaikeita ja yhteiskunnallisia, mutta niitä tarkastelaan yksilön näkökulmasta. Kirjailijalla on poikkeuksellinen kyky kirjoittaa terroristi-iskusta tai kansanmurhasta ihmeellisen toiveikkaasti. Hänen henkilöhahmonsa ovat melkein korostetun risitiriitaisia ja yllätyksellisiä. Kirjoissa huomionarvoista on myös kielen vivahteet.

"The girl at the reception desk was very helpful when I asked her to check if Terence Butcher was staying there and the barman was very helpful when I asked him to only  serve me doubles in fact all the staff were very helpful Osama so if you ever find yourself needing to break a long journey in between massacres I recon you could do a lot worse than a Travelodge."

MUUTA: Julistaudun Cleave- faniksi. Jään odottamaan seuraavia kirjoja innolla.

TÄHDET:
 + + + +

6 kommenttia:

 1. Oi, mitäs täältä löytyikään. :) Minulla on Incendiary vielä lukematta, mutta jo Little Been ja muutaman edellispäivän ansiosta julistaudun minäkin Cleaven faniksi. Kirjoitin tänään blogiini Cleaven haastattelusta, jossa hän valottaa hieman tulevia kirjojaan. Vakavia, tärkeitä aiheita niissäkin. Ja toivoakseni myös samaa toiveikkuutta.

  Tämä on lukulistallani.

  VastaaPoista
 2. Kylläpä on ollut melkoinen sattuma tosiaan tämän kirjan julkistaminen! Absurdi suorastaan.

  Aihe tuntuu totta tosiaan raskaalta, mutta Little Been jälkeen uskalan tarttua tähänkin... ainakin joskus.

  Kiva kuulla, että ilta meni hyvin! Oli varmasti mahtavaa :)

  VastaaPoista
 3. Minä ihastuin jo Little Been tarinaan niin kovasti, että tämänkin haluan ja aion kyllä lukea!

  VastaaPoista
 4. Minulle tämä on jäänyt mieleen kummittelemaan jopa Little Been tarinaa enemmän, vaikka jälkimmäinen oli mielestäni vielä parempi romaani.

  Kiitos seurasta illallisilla. Cleave on aivan mahtava paitsi kirjailijana myös ihmisenä!

  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
 5. Kuulostaa siltä, että tämäkin pitäisi lukea :-)

  VastaaPoista
 6. katja - en päässyt aiemmin kommentoimaan sinulle ja nyt harmittaa kun en tajunnut linkittää. Laitan nyt linkitykset niin löytyvät sitten myöhemmin. Tuo kirja kotiinpalaavista sotilaista kiinnostaa erityisesti.

  amma - oli kyllä hurja kuulla tuo tarina cleaven itsensä kertomana, miten hänen kirjaunelmansa murskautui terroristi-iskun myötä jne. suositteleb lukemaan!

  susa ja boosy- lukekaa ihmeessä!

  karoliina - kiitos samoin! ja todella, tämän kirjan päähenkilö erityisesti jäi mukaan kulkemaan...

  VastaaPoista