30. kesäkuuta 2010

Yoko Ogawa: The Housekeeper + the Professor


Yoko Ogawa: The Housekeeper and the Professor
Japani 2003
192sivua
Kindle edition for iPhone

MIKSI: Sain vinkin Satun blogin arvioon Insinöörin kirjahyllyn kautta. Ja nyt myös Teresita oli ehtinyt lukea kirjan - tästä hänen arvioonsa.

LYHYESTI: Muistisairas matematiikkanero professori saa kodinhoitajansa ja tämän pojan rakastumaan matematiikkaan.

FIILIS: Oih mikä kirja! Tämä pitäisi olla pakollista luettavaa kaikille, jotka rakastavat matematiikkaa, sekä niille, jotka luulevat vihaavansa sitä. Varsinkin jos pitää kirjoista. Minä kuulun niihin, jotka rakastavat sekä kirjoja että matematiikkaa, joten ehkä siksi olin niin ihastunut, mutta luulen että tämä toimii myös muissa tapauksissa.

Professori on täysin syrjäytynyt ja hänen muistinsa kestää vain 80 minuuttia. Kukaan taloudenhoitaja ei pärjää hänen kanssaan, mutta vihdoin löytyy sopiva ihminen pitämään hänestä huolta (kertoja). Professorin, uuden taloudenhoitajan ja tämän pojan (eng. Root, koska hänen päänsä on kulmikas) suhde muuttuu syväksi ystävyydeksi matematiikasta puhumisen kautta.

Tarina ei ole kovin ihmeellinen, siinä ei tapahdu kummia. Kerronta käy kuitenkin syvälle sydämeen - Ogawa tekee näkyväksi ihmisen arvokkuuden, numeroiden hienouden ja ystävyyden ihmeellisyyden. Kerronta on myös jännittävällä tavalla ajatonta ja paikatonta (vaikka tiedossa onkin, että kaikki tapahtuu 2000-luvun Japanissa). Japanilainen kulttuuri ei juurikaan tule esille kirjassa.

Huomaan, että minulta uupuu sanoja kuvailla kirjaa. Ehkä se johtuu ainutlaatuisesta tunnelmasta, jonka kirjailija luo. Tarinaan jää myös aukkoja, jotka jokainen voi täyttää itse.

LAINAUS:
"There was something profound in his love for math. And it helped that he forgot what he had taught me before, so I was free to repeat the same question until I understood."
"Math has proven the existence of God, Because it´s absolute and without contradiction; but the devil must exist as well, because we cannot prove it."
ERITYISTÄ: Tämän kirjan jälkeen voit brassailla tietämykselläsi alkuluvuista ja vaikkapa täydellisestä numerosta.

MUUTA: Ogawa on voittanut Japanissa kaikki voitettavissa olevat kirjallisuuspalkinnot ja hänen tuotantonsa on varsin laaja. Kirjanurkkauksen Zephyr kertoi juuri hänen novellikirjastaan.

JA VIELÄ: Kirjabloggaaminen on mahtavaa kun voi löytää tämmöisiä kirjoja joita ei muuten tulisi luetuksi ja bonuksena saa vielä jakaa ajatuksiaan toisten kanssa!

TÄHDET:
+ + + + (+)


6 kommenttia:

 1. Voi kun kiva, matikkaa ja kirjoja! Pidän tästä jo nyt. :) Ja juuri tähän saumaan se sopii oikein hyvin, kun kerran luen muitakin japanilaiskirjoja. Kiitän vinkistä, joka jotenkin on mennyt muuten ohi.

  VastaaPoista
 2. Hannele - ehkäpä olet törmännyt tähän jossakin, Ogawa taitaa olla varsin suosittu. Suomeksi ei taida olla käännöstä, en tiedä olisiko ruotsiksi?
  suosittelen tutustumaan!

  Hreathemus- Ai sinulla on menossa Japani? täytyykin tulla katsastamaan mitä olet lukenut. Itse häpeillen mietin, etten taida olla lukenut oikein mitään Japanilaista aikaisemmin!?! Jään odottamaan mitä pidät tästä.

  VastaaPoista
 3. Ensimmäinen japanilainen tämä taisi olla mullekin. Olipa ainakin onnistunut valinta sellaiseksi! :)

  Ogawalta on käännetty englanniksi myös Hotel Iris -niminen romaani, sitä sekä novellikokoelmaa juuri katselin Amazonissa sillä silmällä...

  VastaaPoista
 4. Joo, mä taidan kans ostaa sen Hotelli Iris - kirjan tässä pian. Kiva fanittaa yhdessä Ogawaa :)

  VastaaPoista
 5. Tuo loppukaneetti JA VIELÄ-kohdassa pitää täysin paikkansa!

  Hotel Iris on varmaan seuraavana meikäläisenkin ostoslistalla :)

  VastaaPoista