14. kesäkuuta 2010

leffat top10+

Minäkin laitan leffa toppenin Leena Lumen ja Lumiomenan innoittamana. Nämä eivät ole järjestyksessä, kestävät katsomista, tässä on teininostalgiaa ja tämä on mahdollisimman hienostelematon lista. Ja taustatietona sanottakoon, että olen katsonut paljon leffoja. Tässä tapauksessa paljon tarkoittaa oikeasti paljon. Mutta suurimmaksi osaksi "perusamerikka" tuotantoa. Hyviä kesäleffoja etsiville:

1. Kaunis elämä (La vita è bella, 1997)
2. Sideways (2004)
3. 4 häät ja yhdet hautajaiset (Four Weddings and a Funeral, 1994)
4. Naisen tuoksu (Scent of a Woman, 1992)
5. Kill Bill 1&2 (ja kaikki Tarantinot)
6. Kuolleiden runoilijoiden seura (Dead Poets Society, 1989)
7. Tyttö ja helmikorvakoru (Girl with a Pearl Earring, 2003)
8. Casablanca (jos joku pitää klassikoista valita)
9. UP (lastenelokuvakategoria) 2010
10. Ja koska en pysty nyt kuitenkaan tähän kehotan katsomaan kaikki parhaan elokuvan Oscar voittajat vuosilta 1992-2001 jättäen väliin ainostaan vuoden 1995 (Brevaheart oli huono). Näihin kuuluu Unforgiven, Gladiator, Forest Gump, American Beauty, English Patient, Titanic, Shakespeare in Love, A Beautiful Mind... Ja moni ehdokkaistakin on ollut erittäin hyviä... Tältä listalta puuttuu nyt myös Woody Allen ja Coenin veljekset, joiden leffoista pidän hyvin kategorisesti.


Loma jatkuu... Keskiviikkona Pariisiin ja sieltä Espanijaan. Blogi taukoilee ja niin myös kirja-arviot ja vierailut toisten blogeissa, arkeen sitten ajallaan.

9 kommenttia:

 1. Minusta myös Kuolleiden runoilijoiden seura oli hyvä elokua.

  Pidän todella paljon muunkielisistä elokuvista kuin englanninkielisistä! On tosi virkistävää kuulla vaihteeksi jotain muuta kieltä. Federico Fellinin La Strada esimerkiksi, italiaa jaksaa kuunnella!

  VastaaPoista
 2. On se Tuure totta - mä oon aikalailla ollut taas vuosia paikallisen Makuunin armoilla, joten valikoima on varsin Amerikka painotteinen. Italialaisia tulee aika vähän, mutta on niitäkin katsottu :) Espanijankielisiä ehkä enemmän oon nähnyt... Ranskalaisista leffoista olen tykännyt erittäin harvoin. Jotkut pohjoismaiset on hyviä. Tykkään myös "Samurai"-leffoista...

  VastaaPoista
 3. Mullakin on muuten ollut niin että ranskalaiset elokuvat ovat vähän menneet ohitse. En edes pidä niistä klassikoista. Amelie on ehkä ainoa jonka olen kokenut kivana leffana, mutta ne kaikki muut ovat jotenkin ... en tiedä, minäkin pidän niistä vain harvoin.

  Ruotsista tulee ainakin hyviä trillereitä, kuten Beck! niistä pidän.

  VastaaPoista
 4. Oih! Pakko huokaista ensin - onnesta. Sinun listallasi on paljon sellaisia, joita jätin omaltani pois. On niin vaikea valita omat suosikkinsa (esim. juuri mainitsemasi Woody Allen ja Coenin veljekset ovat saaneet aikaan kokonaisen liudan hyviä leffoja, valitse niistä sitten paras!). Sideways, Neljät häät ja yhdet hautajaiset, La vita e bella sekä Tyttö ja helmikorvakoru kaikki löytyvät omasta elokuvahyllystä usein katsottuna.

  Hyvää matkaa ja ihanaa loman jatkoa!

  VastaaPoista
 5. Suloinen lista, ja jotenkin mahtavan arkinen! :) La vita e bella. En olisi koko elokuvan olemassaoloa edes muistanut, mutta palautit mieleen. Olen huono katsomaan, en oikein jaksa keskittyä enkä enää ehdi, mutta tämä oli hieno muistinvirkistys.

  (Braveheart oli minustakin ihan surkea, ja mies taas fiilisteli sitä tosissaan. Makumme eivät todellakaan kohtaa. :))

  VastaaPoista
 6. Jos Kaunis mieli olisi ollut sun ykkönen, olisitkin ollut yksi mun tuttu Anni. Sama etunimi, sama ikä ja nyt vielä olisi ollut sama paras leffa...;-)

  Neljät häät ja yhdet hautajaiset olisi ollut mulla, jos olisi saanut laittaa 20 parasta. Aina kun haluan nauraa, katson sen tai Something's gotta give -leffan.

  Naisen tuoksu on myös todella hyvä elokuva ja minulla on se samoin kuin yllä mainitut hauskuudet. Naisen tuoksuhan ei siis mikään nauruleffa, tarkennan siksi, kun tuo virke voidaan ymmärtää vääriin ja en ehdi nyt oikoa...

  Olen nähnyt kaikki Allenit paitsi kaksi ja ne olen jo ostanut. Joten en tiedä, miksi Woody ei ole 10 parhaan joukossa. En tajua!

  VastaaPoista
 7. Lumiomena - hauskaa kun on monta samaa suosikkia :) nuo mun ovat kaikki leffoja joista moni on tykännyt - semmoisia hyvän mielen leffoja iso osa.

  Ilse - Joo, minun listani taitaa olla aikamoisen "arkinen", mä luulen unohtaneeni listalta aika monta tosi hyvää leffaa koska niitä ei sitten muista ennen kuin joku muistuttaa. Ja mä inhosin Breaveheartia.

  Leena - Kaunis mieli olisi voinut toisena päivänä ollakin suosikkielokuvani :) Mutta en silti taida olla se sama tuttusi. Allenit on hienoja dialogiltaan ja nautittavia, mutta jotenkin ne eivät nouse "suuriksi elokuviksi". Match Point on mun suosikkini niistä.

  VastaaPoista
 8. Kiva lukea myös leffoista. Monia myös minun mielestäni hyviä olit listannut. Woody Allen on suuri suosikkini, mutta Coenin veljekset on jännä: kaikesta hehkutuksesta huolimatta en ole kauheasti innostunut yhdestäkään näkemästäni elokuvasta. Allenin lisäksi suosikkiohjaajiani ovat esim. Almodovar ja Paul Thomas Anderson.

  Nykyisin usein laadukkaat tv-sarjat hakkaavat kokemuksena leffat.

  VastaaPoista