26. heinäkuuta 2012

Raija-Sinikka Rantala: Miekkatanssi

Raija-Sinikka Rantala
Suomi 2012
205s. Like

MIKSI?: Takakannen lupaus "trillerimäisestä kertomuksesta rakkaudesta, riippuvuudesta, narsismista ja valheesta" herätti kiinnostuksen. En ole myöskään lukenut Rantalaa aiemmin.

LYHYESTI: Tarina on jotenkin kulunut: ihastuminen ja avioero ja sitten  mennäänkin ojasta synkempään allikkoon.


FIILIS: Tässä on taas tämmöinen perinteinen takakansikämmi. Kun pääsin yli takakannen spoilereista ja lupauksista, oli helpompi tarttua tarinaan. 


Kirjan teemat on moneen kertaan käsiteteltyjä - erovanhemmuus, läheisriippuvuus, peliriippuvuus, narsismi jne.  Pidin silti Rantalan ytimeekkästä ja aika tylystäkin tavasta kertoa. Yhteen kappaleeseen mahtuu monta osuuvaa töksäytystä ja isompaakin ajatusta. 

Kappaleissa on kahta tai kolmeakin eri aikatasoa. Tämä avasi tapahtumia Annan ja Askon (hänen uuden miehensä) suhteessa hitaasti, mutta varmasti. En oikein pitänyt kenenstäkään henkilöstä kirjassa, he kaikki olivat jotenkin ihan tuuliajolla päätöstensä ja elämänhallintansa kanssa.

Miekkatanssi ei yllätä, mutta pitää lukijan otteessaan. Ehkä se vähän myös säikäyttää: miten helposti kaikki oikeastaan voikin mennä pieleen?


MUUTA: Suomenkielellä kirjoitetussa tekstissä oli sana senttaili? Joka oli siis mitä ilmeisemmin muunnos send -verbistä. Oi miksi? Löytyi myös termi ear bug. Englanniksi kirjoitettuna. ARGH. Mä en yleensä hikeenny näistä ja suomennoksissa ne ohittaa, mutta nyt ärsytti. 

TOISAALLA: Mari A. purnasi kerronnan rakenteesta. Riina kritisoi thrillerin puutetta, kun sellaista kerran luvattiin takakannessa. Kirjavinkeissä sanotaan teoksen olevan hyvä, ajankohtainen ja uskottava teos. Tästä löyty monta arviota lehdistä, mm. HS, Etelä-Saimaa ja Keskisuomalainen.

TÄHDET:
+ + + (+)

Onko kukaan muuten lukenut Rantalan Optimistia? Mitä tykkäsitte?

4 kommenttia:

 1. En ole lukenut Rantalan muuta tuotantoa, eikä tämä ollut mikään paras lukemani kirja. Menetteli, ok, ihan jees...

  VastaaPoista
 2. Minä aina kiinnostun näistä narsisteista kertovista kirjoista. Seurustelin aikoinani 7 vuotta narsistin kanssa. Jättääkö tämä mielestäsi positiivisen fiiliksen vai jääkö ahdistunut olo? Sen verran näyttää olevan vähäinen sivumäärä, että enköhän uskalla lukulistalle ottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ei tästä jäänyt ahdistusta, mutta en tiedä meneekö tässä tuo mies kuitenkaan narsismi-"diagnoosiin". Joka tapauksessa varmasti piirteitä siitä on. Tämä oli tosi nopealukuinen!

   Poista
 3. Raija-Sinikka Rantalaa haastateltiin taannoin Ylen Aamun kirjassa. Haastattelun perusteella tartuin Miekkatanssiin. Tarina kulki vetävästi ja minullekin jäi sellainen "kuilun reunalla" -olo: kuinka helposti kaikki voikaan mennä pieleen - odotuksista ja yrityksistä huolimatta.

  VastaaPoista