14. heinäkuuta 2012

Anne Swärd: Kesällä kerran

Anne Swärd: Kesällä kerran
Ruotsi 2003 (suom.2012)
Otava 239s.

MIKSI?: Yksi tämän kevään luetuimpia kirjoja blogeissa.

LYHYESTI: Yhden erikoisen perheen erikoinen kesä.

FIILIS: Kirjailija vangitsee lukijansa kesään ja vanhaan taloon kummallisen Kajin kanssa. Kaj on löytynyt pihalta vauvana. Tyttö kuuluu perheeseen yhtä erottamattomasti kuin kuka tahansa muukin perheenjäsen. Häntä on pakko rakastaa, vaikkei haluaisi. Nyt kaikki ovat jo aikuisia, ainakin ikänsä puolesta.

Pidin tästä paljon. Tarina on synkkä ja ahdistavakin, mutta viiltävän tarkka. Kaikilla on syynsä, kaikilla on hampaan kolossa muistoja, kaikilla oma kaipauksensa. Ja pojat toistavat isiensä synnit.

Kirjaa lukiessa tuntui hetkittäin, että olen lukenut niin monta tällaista. Silti Swärdin tyyli ja tunnelma tekivät poikkeuksellisen vaikutuksen. Tapahtuu paljon, mutta tekstissä kaikki pysyy pienieleisenä. Syke kohoaa jännityksestä, yllätys kohottaa kulmakarvat. Jostain pienestä voi huomata esikoiskirjaksi, ehkä.

TOISAALLA: Kirjasta on kohistu hämmästyttävän paljon. Kurkkaa Katjan ihastunut postaus, joka linkittää myös muihin hyviin arviohin. Erja kritisoi dramatiikkaa ja poikkeusyksilöitä - arvion lopuksi löytyy pitkä lista linkkejä toisiin blogeihin.

TÄHDET:
+ + + +


6 kommenttia:

 1. Kiva, että pidit! Minäkin ihastuin tähän kirjaan ja Swärdiin, pitäisi lukea myös hänen ensimmäinen suomennettu romaani jossain välissä :).

  VastaaPoista
 2. Minulla jopa kävinse hengenvetoja(?) pinossa silloin ku se ilmestyi, mutta en jostain syystä lukenut - joidenkin arvoiden perusteella päättelin liian rankaksi ehkä? Tämän jälkeen haluaisin kyllä lukea myös tuon!

  VastaaPoista
 3. Minä tykkään rankoista tarinoista, eli tämä laitetaan "korvan taakse". Kiitokset mielenkiinnon herättämisestä :)

  VastaaPoista
 4. Mulla on tämä kirja kesken. Olen lueskellut sitä hiljalleen, hitaalla rytmillä. Olen tänä kesänä kaivannut valoisia kirjoja, ja tämän synkkyys ei ole alkuun houkutellut. Mutta paljon tämä kirja on kehuja saanut ja taitaa täytyä lukea loppuun asti ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on sama et oon halunnut positiivia kirjoja, mutta pinoon on päätynyt monta synkkää. Oletko lukenut Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville kirjaa? sen ihanan suloista tunnelmaa olen kaipaillut ja suositellut sitä kaikille kesälukemista kyseleville :)

   Poista
 5. Kuulostaapa kiehtovalta eli nimi menee oitis hankintalistalle. Rankat aiheet ja tarinat kiehtovat minua - en osaa selittää miksi.

  VastaaPoista