11. heinäkuuta 2012

Laura Honkasalo: Tyttökerho

Laura Honkasalo: Tyttökerho
Suomi 2005
Otava 335s.

MIKSI?: Kirjabloggareiden pikkujoululahjana saatu kirja. Honkasaloon on pitänyt tutustua pitkän aikaa.

LYHYESTI: Katri haluaisi lapsia,. siivouskomeron ja kristallikruunun.

FIILIS: Minusta tämä kirja tiivistyy tähän biisiin täydellisesti:

Jos Maija Vilkkumaa ei ole tuttu, niin biisin sanoitus menee jokseenkin näin - "Mä haluun naimisiin, mä haluun koiran ja talon kukkuloilta (...) tule yö, tule aamunkoitto, tuo rauha ja tuo mun häät!" Tosin siinä missä Vilkkumaan biisi on hauskan ironinen (ja kestää 4minuuttia), niin Honkasalon kirja on lähinnä ärsyttävä.

Tyttökerho on Katrin, Nupun, Tuulin ja Kertun kolmenkympin kynnyksellä haahuileva ystäväjoukko. Se, että saa syödä karkkia ennen ruokaa ja tehdä mitä lystää ei riitä, kun haluisi jo löytää pysyvää rakkautta. Se ei olekaan helppoa.

Taisin olla kirjalle totaalisen väärää kohderyhmää. Olenkin ollut naimissa yhden vuosikymmenen ja kaipa omat kysymykseni elämästä ovat jo aika erilaisia. Minuä lähinnä tympi Katrin (ja muiden tyttökerholaisten) ympäriinsä vellova omanapaisuus, voivottelu ja saamattomuus tehdä asioille mitään. (Katsoin eilen Rautarouva elokuvan, jossa Thatcher sanoo osuvasti:  "It used to be about trying to do something. Now it's about trying to be someone.") 

Osa ärtymyksestä menee varmasti sen piikkiin, että monet ajatukset ovat selvästi tunnistettavia. Siis että samaistuu kuitenkin ihmisiin, joihin ei ollenkaan haluisi. Tämä osoitta kirjailijan taitoja, samoin kuin moitteetoman sujuva kerronta. Kirjassa on paljon chick litin piirteitä, mutta sisällöltään tämä on kuitenkin totisempi ja todellisempikin.

TOISAALLA: Salla tykkäsi, samoin kuin Mari A. Luru tunnisti Tyttökerhon maailman.

MUUTA: Honkasaloa voisin silti lukea uudelleen. Eropaperit kiinnostaa, taidan olla enemmän sen kohderyhmää, heh.

TÄHDET:
+ + +

15 kommenttia:

 1. Tyttökerho ei ollut minunkaan kirjani.. Tyttökerho sai toivomaan, että kirjan naiset olisivat kääntäneet katsettaan edes hivenen itsestään ulospäin. Itse annoin kirjalle aikoinaan vain yhden tähden (ehkä hieman liian rankka tuomio) ;)

  Honkasalon Sinun lapsesi eivät ole sinun on puolestaan mielestäni hieno. Sitä suosittelen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no samoja toivottiin sitten :) nää tähdet nyt on vähän hanakalia ja jotenkin ymmärrän ton yhdenkin tähden ihan hyvin. kaikki ovat kehuneet tuota Sinun lapsesi... kirjaa, mutta tästä nyt sitten aloitin.

   Poista
 2. Tämä on ainoa Honkasalon kirja, jota en ole lukenut. Aihe ei kiinnosta. Sen sijaan Pihin naisen mainitsema Sinun lapsesi... on todella hyvä, ja pidin myös Eropapereista ja Lumen saartamasta kahvilasta. Honkasaloa kannattaa siis ehdottomasti lukea lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ymmärrän. tulipa nyt sitten kuitnekin luettua :)

   Poista
 3. Minäkin voin suositella tuota Sinun lapsesi eivät ole sinun. Siitä pidin valtavasti, vaikka tämä olikin vähän... Blaah.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. on muuten jännä et tämän nuo muutamat arviot ovat olleet niin positiivisia.

   Poista
 4. Katri on yksi ärsyttävimmistä kirjallisuuden henkilöhahmoista, mihin olen törmännyt. Se jatkuva ruikutus naimisiinmenosta ja lapsista sai minut repimään hiuksia päästäni. Kirja on muutenkin aika heppoinen.

  Toivoisin, että Honkasalo kirjoittaisi vielä joskus yhtä hyvän kirjan kuin Sinun lapsesi eivät ole sinun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katri oli kyllä tosi saamaton ruikuttaja. enkä mä sit oikein ymmärtänyt sitä loppuakaan - ei tullut sellaista fiilistä et se ois lopulta kasvanut jotenkin aikuiseksi.

   Poista
 5. Nyt minua harmittaa, että otin tuon tekstiviestivahvistuksen käyttöön, sillä en millään meinaa saada kommentteja lähtemään, vaikka kirjoittaisinkin luotettavalta koneelta. Jos siis kommenttini ilmestyy, niin tässä osin uudelleen: olen lukenut Sinun lapsesi eivät ole sinun kahdesti, pidin siitä ihan valtavasti. Erokirja oli myös kiinnostava. En ole vielä lukenut Lumen saartamaa kahvilaa, se löytyy kuitenkin hyllystäni. Tämä on heikoin kirja (makuuni) Honkasalolta aika pitkälle samoin syin kuin Liisan mielestä. Katri on superrasittava!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mikä ihmeen tekstiviestivahvistus? no tämä kommentti ainakin tuli läpi! Yhdyn tähän Katrin teilaamiseen ihan yhtä innolla :)

   Poista
 6. Minäkin olen lukenut tämän joskus aikoinaan, muistaakseni ihan ookoo mutta muuten päässä lyö tyhjää. Se on kyllä totta että on ärsyttävää samaistua henkilöön johon ei haluaisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no tämä ei varmaan todella ole mikään semmoinen tarina joka jäisi pitkäksi aikaa mieleen. minulla pyörii mielessä, että olen lukenut jotain tämmöistä vastaavaa aiemminkin, mutta en saa mieleeni mitä. Mutta semmoisia kirjoija joissa ei halua samaistua keheenkään on toki useita.

   Poista
 7. Voi apua, minä kyllä puolustan Katria! Olen kyllä itse elänyt ihan samanlaista jahkauselämää ja nähnyt myös ympärilläni muita samanlaisia. :) Olen varma että Katrilla oli kyllä muutakin elämää kuin ruikutus ja itkeskely, se vaan oli rajattu kirjasta tarkoituksella pois! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla oli hieno arvio kirjasta Salla! Ja saa Katri-parkaa puolustaa :)

   Poista
 8. Päähenkilö - ja useimmat muutkin - olivat tosiaan ärsyttäviä! Minulle jäi tästä kirjasta vähän ristiriitaiset tunnelmat: ruikutus ja vatvominen rasittivat, mutta toisaalta jotenkin viehdyin kirjan citysinkkuelämäntuskaan :). Minäkin pidin Sinun lapsistasi enemmän, mutta luin sen tosi kauan sitten, joten muistikuvat eivät ole ihan tuoreita. Eropaperit kuulostaa kiinnostavalta mutta rankalta.

  VastaaPoista