5. elokuuta 2012

Chris Cleave: Gold

Chris Cleave: Gold
Englanti 2012
336s.
Kindle on iPad

MIKSI?: Olen lukenut kirjailijan aikaisemmat kirjat, Incendiary ja Little Been tarina. Tämä ilmestyi nyt heinäkuussa.

LYHYESTI: Olympiaurheilijalla ei ole aina helppoa, ainakaan radan ulkopuolella.

JUONESTA:  Zoe, Kate ja Jack ovat 19-vuotiaana poikkeuksellisia ratapyöräilijälupauksia. Heidän tiensä yhdistyvät sekä radalla, että yksityiselämässä. Jatkuvasti vastakkain olevat Zoe ja Kate eivät voisi olla erilaisempia. Tarinassa käydään takaumien kautta läpi mennyttä - tapahtumahetkellä pyöräilijät ovat 32-vuotiaita ja valmistautumassa Lontoon Olympialaisiin. Isona sivujuonena urheilun ja ihmissuhteiden lisäksi mukana on 8-vuotias leukemiaa sairastava Sophie (sairaan lapsen hoitaminen on vanhemmuuden olympialaiset).

FIILIS: Alkuun pelästyin Cleaven pettäneen minut. Olen negaillut lähes kaikkien viime aikoina lukemieni kirjojen kanssa ja väkisin pelkäsin tämänkin kanssa käyvän huonosti. Henkilöihin tutustuminen ja heidän  myöhempien valintojen pohjustus etenee hitaasti. Oikeastaan vasta puolivälissä huomasin lukevani onnistunutta romaania.

Pöyräily on minulle täysin vierasta, kuten myös huippu-urheilu. Cleave osaa tuoda ratapyöräilyn lähelle ummikkolukijaa ja kirjoittaa jännittäviä ratathrillerikohtauksia. Kuka voittaa? Onko tärkeämpää voittaa radalla vai oikeassa elämässä? Luvassa on monenlaista draamaa, joka avautuu lukijalle sivu sivulta. Ei ole helppoa päättää kenen puolella on, vaikka valmentaja Tom on sellaisen valinnutkin.

Kirjasta tunnistaa hyvin Cleaven tyylin, vaikka tämä on selvästi vähemmän yhteiskunnallinen kuin aikasemmat romaanit. Pidin siitä, miten kaikki keskittyy näihin muutamiin henkilöihin. Toisaalta se tekee tiettyä epäuskottavuutta tarinaan.

MUUTA: Huomaan, että kirjailijan tapaaminen selvästi innostaa lukemaan hänen kirjojaan. Mietin myös, etten pitänyt Cleavea mitenkään erityisen sporttisena (sori), mutta tiettävästi hän on ihan henkilökohtaisesti kokeillut rajojaan ratapyöräilyssä tehdessään taustatutkimusta kirjaa varten. Nostan hattua.

Vaikuttavaa taustatyötä on tehty myös lapsen vakavan sairastamisen osalta. Kerronta on sydämeenkäyvää. Tiedän kuitenkin aiheesta jotain ja minua häiritsivät virheet - toisaalta ymmärrän niiden olleen tarinan kerronnan kannalta vällttämättömiä. Ihan oikea sairastaminen kun on kamalan tylsää. Sophie on muuten Star Wars- fani ja tämmöiseltä ei-fanilta meni joitain kohtia aika ohi.

Kirjan julkaisu oli ajoitettu olympialaisten alkuun ja sijoittuu siis osin sinne. Taitavaa ajankohtaisuuttta ja markkinontia.

Ylempi on brittikansi, alempi jenkki. En suuresti innostu kummastakaan.

TÄHDET:
+ + + +


4 kommenttia:

 1. Äh kun en ole ehtinyt pyöriä blogeissa niin tulee nyt viiveellä tämä kommentti :)

  Sitä minä vaan halusin mölistä, että selailin tätä kirjakaupassa kiinnostuneena, ja mieleeni tuli ihan tuon urheiluteeman takia Lionel Shriverin "tenniskirja" Kaksoisvirhe, joka on mainio teos, jota juuri tuon lajivalinnan takia turhaan kartoin. Luin sen tänä kesänä, ja nyt huomaan olevani kiinnostuneempi tenniksestä kuin ennen, ehkä tässä kävisi niin sitten ratapyöräilyn kanssa :D

  Toinenkin yhtymäkohta: luen nyt tuota Incendiaryä, mutta se etenee aika hitaasti kun kertojan "huono englanti" on minusta hiukan ärsyttävää lukea. Ehkä se kuitenkin tulee luetuksi piakkoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole lukenut kaksoisvirhettä, mutta varmaan pitäisi. Hyvä kirjailija kirjoittaa kyllä aiheesta kuin aiheesta kiinnostavasti.. Tuo Incendiary oli jotenkin aluksi hidas ja jotenkin hankala, mutta minusta se parani lukiessa ja lopulta pidin siitä. Tämä oli kyllä parempi ja little been tarina ehdoton suosikkini näistä.

   Poista
 2. Star Wars! Pyöräily! Nyt kun luin sekä Karoliinan että sinun juttusi tuntuu että tämä voisi natsata minulle, epäuskottavuuksista huolimatta. Laitanpa nyt vakavasti harkittavien listalle.

  VastaaPoista
 3. Moi.
  Onko kenelläkään tietoa milloin Gold käännetään suomeksi.. sitä jo kovasti odottelen :)

  VastaaPoista