27. toukokuuta 2012

Kristiina Lähde: Joku on nukkunut vuoteessani

Kristiina Lähde: Joku on nukkunut vuoteessani
Suomi 2012
260s. Teos

MIKSI?: Kirjalla on loistava nimi! Takakansi/ muiden arviot herättivät kiinnostuksen.

LYHYESTI: Lääkärin ja salapoliisin luo tulee kultakutri ja Ruusunen.

MISTÄ?: Kirjaston uutuushylly.

Onni käänsi auton rivitaloalueen pihan ja oli ajatuksissaan pysäköidä naapurin paikalle. Tuuli poimutti kevyttä lunta etupihalle. Kuin jotain olisi vialla.

FIILIS: Minun lukublokkini alkaa murtua! Hieno tuttavuus tämä Lähde: kirja on osuva, hauska ja kauniisti kirjoitettu.

Joku on kirjoittanut jotain samaa ennenkin, mutta silti kirjailijalla on oma ääni. Tässä on samaa filosofiaa kuin Muistin kauissa: kuka minä olen, mikä tekee minut näkyväksi, milloin olen olemassa? Paketti on vain huomattavasti tiiviimpi, naisellisempi ja tummalla tavalla huumoristisempi.

Rosa herää aamulla vuoteessaan siihen, että hänen vieressään nukkuu vieras mies. Naapurissa Lauran mies taas on kadonnut.Lääkäri, poliisi, salapoliisi - apuja ei oikein tule: Mistään akuutista ei ole kyse.  Annan sinulle muutaman esitteen, joita voit myös lueskella. Voisit aluksi ihan tietoisesti ottaa rennommin.

Monet ovat jo ennen minua päivitelleet juonen paljastumisen vaikeutta. Onkin totta, että kirja täytyy kokea itse, eikä se ihan selväksi tule yhdellä lukemisella. Minun lukemani versio tuli täyteen merkintöjä yksittäisistä hienoista lauseista ja tarkkaan harkitun syvistä oivalluksista. Kirja kertoo yksinäisyydestä, ikävästä, havahtumisesta ja heräämisestä - se osuu sydämeen.

Asuin harmaassa talossa näkymättömän miehen kanssa. Rakkauden sijasta meitä ympäröivät hyvät kulkuyhteydet ja se mitä ne konkreettisesti tarkoittavat: melu, pienhiukkaset.


Povaan kirjalle menestystä. Kauniit kannet!

TOISAALLA: Amma ei ihan syttynyt toteutukselle
Helmi K. suosittelee ihan kaikille.
Noora (Tea with Annan Karenina) löysi kepeyden ja soljuvuuden keskeltä painavaa sanomaa.
Periaatteessa kirjoista - blogissa tykättiin paljon.
Kirjavinkeissä tätä määritellään leimallisesti uudeksi naisproosaksi.
Kulttuuri kukuistaa-blogin Arja sanoo tämän olevan mainio kuvaus siitä miten huonosti tunnemme toisiamme.
Unni luki merkillisen kirjan.
Joku muu?

Ensin pitäisi olla harjoituselämä, ettei tämä ainut tärvääntyisi harjoitteluun. Ellei se juuri ole tarkoitus?

TÄHDET.
+ + + +

2 kommenttia:

  1. Minua on tämä kiehtonut, mutten ole toistaiseksi lainannut/hankkinut. Luulen kyllä, että luen tämän vielä jossain vaiheessa!

    Minullakin on nyt kyllä vähän niin luku- kuin bloggausblokkia..

    VastaaPoista
  2. Lukublokin murtajaksikin tästä siis on, en kyllä oikeastaan ihmettele sitä yhtään. Minulla ei ole ollut varsinaista blokkia, mutta jonkinlaista keskittymiskyvyttömyyttä kylläkin, pelkillä silmillä lukemista aivot narikassa.

    Mutta tämä imaisi mukaan täysillä, ei tarvinnut palailla sivuja taaksepäin kertaakaan, kiinnostus säilyi herpaantumatta loppuun asti. Ja sehän se on hyvän kirjan merkki jos mikä!

    VastaaPoista