14. helmikuuta 2011

Thomas Glavinic: Toiveet, jotka toteutuvat

Thomas Glavinic: Toiveet, jotka toteutuvat
Itävalta 2009 (suom.2010)
348 sivua, Atena

MIKSI?: Kirjaston uutuushyllystä poimittua ja takakannen perusteella kiinnostavaa. Myös jotain, josta en ole nähnyt yhtään arvostelua blogeissa.

LYHYESTI: Kuinka pelottava olisikaan maailma, jossa salaisimmatkin toiveemme toteutuisivat?

FIILIS: Tavallinen perheenisä Jonas saa kolme toivetta. Hän ei ota tarjousta tosissaan ja pyytää sitten kaikenlaista eksistentialistista, kuten elämää mullistavia kokomuksia, lisää ymmärrystä ja tietysti kaikkien toiveidensa toteutumista.

Kun Jonasille alkaa tapahtua, ei lukija oikein ymmärrä missä mennään. Ovatko nämä todella miehen toiveita? Voiko kaikki mennä näin pieleen? Seuraako toiveiden toteutumisesta sittenkin lopulta hyvää? Jonasin öiset seikkailut ovat myös todella kummallisia, maailmasta alkaa kadota normaalit lainalaisuudet.

Kirjan genre on jonkin sortin kevyehkö filosofis-eksitentiaalinen kaunokirjallisuus, jossa tutkitaan ihmismielen ulottuvuuksia. Pidin kovasti kirjan asetelmasta, siitä miten mutkalle  asiat voisivat mennä jos todella saisimme sen, mitä toivomme. Osammeko kuitenkaan toivoa oikeita asioita? Mitä jos tämä maailma jossa nyt elämme onkin toivoidemme mukainen? Emmekö me itse luo maailmasta omien toiveidemme valtakuntaa? P_E_L_O_T_T_A_V_A_A. Kirja on toisaalta mustan humoristinen, hitusen inhorealistinen ja tragikoominenkin.

Loppua kohti tarinaa menee liian absurdiksi, tipahdin kärryiltä. Jonas löytää kai jonkinlaista rauhaa universumin kanssa, ainakin yhtyessään Marieen. Kirjassa on varmaankin paljon tasoja, mutta ne ei edes tämmöisellä filosofis(kin)painotteisella yliopistokoulutuksella auenneet kokonaan. En sitten enää lopulta tajunnut mihin Glavinic pyrki.

MUUTA: Jos tämä ei innosta ja tuntuu hankalalta niin suosittelen tilaisuuden tullen kaikille 
Garth Stein: Tiellä pysymisen taito- kirjaa, joka on älyttömän suloinen ja semmoinen light versio Toiveet, jotka toteutuvat opuksesta.  
Ja jos haluaa lukea Glavinicista ammattilaisen arvion, niin voi kääntyä Parnasson tai Keski-Suomalaisen  puoleen. *LISÄYS* Ilse tunnusti lukeneensa tämän, kurkkaa teksti täältä. (Minulta menee likaa juttuja ohi...)

TÄHDET:
+ + +

Ps. IHANAA YSTÄVÄNPÄIVÄÄ!!!

4 kommenttia:

 1. En ollut koskaan kirjasta kuullutkaan, mutta kieltämättä se ei houkuttele, vaikka saikin 3 plussaa.

  Ihanaa ystävänpäivää sinullekin!

  VastaaPoista
 2. Hei. Aioin täällä tunturissa olla ihan hiljaa, mutta en voi, kun olen lukenut tämän! (postaus 16.10. Ei Niitä Sanoja, en osaa linkittää kun olen puhelimen varassa). No, kuitenkin: minustakin tuntui, että se lähtökohta toiveiden toteutumisesta oli paljon kiinnostavampi kuin lopullinen toteutus, enkä uskalla lukea noita asiantuntijakritiikkejä samantyyppisellä koulutuksella kuin sinullakin on. ;)

  Mutta arvaas mitä olen täällä lukenut! Sitä tammikuun parastasi! Ja se oli juuri niin ihana. :) Hyvää ystävänpäivää!

  VastaaPoista
 3. Hanna - kiitos ja aina kaikki ei tosiaan kolahda ;)

  Ilse - oi tunturi ja hiljaisuus, mutta kiitos kun viittasit omaasi, linkitinkin sen nyt sitten. Harmittaa kirjat joiden alkuasetelma on NIIN herkullinen ja sitten se tarina vaan menee jonnekin jonne ei pitäisi. Mutta hyvä jos tammikuun paras on osunut, iloitsen siitä!

  VastaaPoista
 4. Minä haluaisin kovasti lukea tämän mutta se on jatkuvasti lainassa kirjastostani...ehkä jossain vaiheessa vielä...kiitos arviostasi!:)

  VastaaPoista