7. helmikuuta 2011

Andrei Makine: Tuntemattoman miehen elämä

Andrei Makine: Tuntemattoman miehen elämä
Ranska 2009 (suom.2010)
242 sivua, WSOY

MIKSI?: Makine on ollut listalla jo pitkään. Tätä hehkutti erityisesti kirjanurkkauksen Zephyr.

LYHYESTI: Ranskalais-venäläinen kirjailija palaa Venäjälle ja päätyy muistelemaan menneitä.

FIILIS: Tässä kirjassa on kolme melkeinpä irrallista osaa. Ensimmäinen kertoo vanhemmasta kirjailijasta Sutovista, joka eroaa nuoresta rakastajastaan. Kerronta vie heti mukaansa: kirjailijan itsesääli hymyilyttää ja sai sympatiani. Tässä kai sukupolvien eroa ja nykyaikaa päästään kuvaamaan niin, että se aiheuttaa melko kontrastin kirjan viimeiselle luvulle.

Toisessa osassa Sutov palaa Venäjälle tapaamaan nuoruuden rakkauttaan. Tämä jäi ehkä kaikkein irrallisemmaksi. Kohtaamista ei synny. Kaupunki joka on kärsinyt niin paljon juhlii 300v. syntymäpäiviään, eikä mikään ole niin kuin ennen. Onko se hyvä vai huono?

Kolmas osa on ehdottomasti vaikuttavin. Siinä päästään vanhan, kuuro-mykäksi luullun miehen muistelmiin piiritetystä Leningradista ja sodan jälkeiseen aikaan. Makine onnistuu kirjoittaa niin, että lukija näkee kaduille jäätyneet ihmiset ja tuntee nälän, johon 125g leipäpala ei auta lainkaan.  Sodan ja järjestelmän järjettömyys tulee vastaan uudelleen ja uudelleen. Venäjän historia on jotenkin vaan niin masentava. Eikä näistäkään tapahtumista ole vielä kulunut kauaa. Sen tämä tarina aiheutti, että minun oli pakko etsiä tietoa ja lukea kaikkea mahdollista Leningradin piirityksestä.

Makine on taitava, vaikka kirajsta jää varsin hajanainen kuva. Kirjailija ilmeisesti arvostelee tätä aikaa kuluttamisesta ja ehkä myös unohtamisesta (aivan syystä). Sanoma ei silti kuulu kirkkaana. Jatkan kuitenkin tutustumista Makineen, hyllyssä odottaa jo Ranskalainen testamentti, kirjailijan menestykseen vienyt esikoinen.

MUUTA: Makine on oikeasti venäläinen ja asunut siellä 30v elämästään. Hän kuitenkin sai 1987 poliittisen turvapaikan Ranskasta. Kirjansa hän on julkaissut ranskaksi ja Ranskassa. Pitäisin silti kirjaa pikemminkin venäläisenä kuin ranskalaisena.

TÄHDET:
+ + + +

Mitä kokemuksia teillä muilla on Makinesta? Entä onko joku lukenut jotain Leningradin piirityksestä, mitä haluaisi suositella?

13 kommenttia:

  1. Olen lukenut Makinelta kirjat Maa ja taivas, Vera sekä Venäläisiä unelmia, ja olen hyvin hyvin ihastunut!! Aion saada luettua koko hänen tuotantonsa.

    En ole vielä lukenut itse mitään Leningradin piirityksestä mutta tyrkytän samaa vinkkiä kuin Zephyrillekin kommentoidessani eli Helen Dunmoren kirjaa The Siege. Farm Lane Books -blogin arvio täällä:

    http://www.farmlanebooks.co.uk/?p=5435

    VastaaPoista
  2. Ja tämä oli siis se, joka piti korvamerkitä itselle! Kiitos :)

    VastaaPoista
  3. Olen kaksi kertaa ottanut Makisen kirjan Ranskalainen testamentti kirjastosta, mutta en ole ehtinyt lukea sitä. Olen saanut siihen todella kovat suositukset, joten ehkä pitäisi yrittää vielä kolmannen kerran.

    VastaaPoista
  4. Makine on nyt ajankohtainen minulle. :) Sain parikin hänen kirjaansa lahjaksi ystävältäni, joka on Makinen suuri ihailija, jo kymmenkunta vuotta sitten. Luin kirjat, tajusin kyllä niiden hienouden, mutta en jotenkin päässyt sisään Makinen maailmaan. Nyt päätin, että on aika lukea Makinea uudelleen ja olen ihan hänen tekstinsä pauloissa. Muutaman päivän sisällä koetan tuoda lukemani Makinen blogiini.

    Tuo venäläisyyden ja ranskalaisuuden vuoropuhelu taitaa leimata kaikkia Makinen kirjoja?

    VastaaPoista
  5. Satu - täytyy varmasti tutustua noihinkin. Ja otin nyt vinkistäsi vaarin ja tilasin tuon Siegen (maksoin 4 puntaa postikuluineen kotiin, niin ajattelin että minulla on siihen varaa :). Saa nähdä millainen on kuin saapuu :)

    Morre - jep, tässä löytyy Tsehov viittaukset! Piti linkittää sinut ja Tsehov (mutta unohtui!), koska sen lisäksi että tämä sai minut kiinnostumaan tuosta piirityksestä, tämä sain minut haluamaan lukea Tsehovia. Harvat kirjat tekevät sellaista.

    Leena Lumi - Minä voin lukea nyt, ja innostaa sinua taas uudelleen :) Onhan se ainakin varsin hehkutettu ja palkittu kirja, joten jo sen takia voisi olla syytä tutustua.

    VastaaPoista
  6. Lumiomena - olit ehtinyt tähän väliin: niin se vaan on että kirjoille löytyy usein oma aiknasa ja paikkansa. Jään innolla odottamaan arviotasi. Epäilisin myös, että tuo ranska-venäjä-dialogi on läsnä kirjailijan tuotannossa, mutta kun on vaan kokemusta yhdestä niin vaikea sanoa. Aika vähän tässä kirjassa sanottiin lopulta mitään Ranskasta, jos tarkemmin ajattelee. Ehkä pikemminkin eurooppalaisuus jonka Makine sitten löytää myös nyky-Pietarista. Hmmm.

    VastaaPoista
  7. No minä luin sen Ranskalaisen testamentin ennen joulua (http://juuritallaista.blogspot.com/2010/12/vanhoja-naisia.html), ja siitä jäi sellainen tuulinen ja pohtiva fiilis. Kannatti lukea. Se oli juuri sitä kahden kulttuurin välillä olemista ja sellaista, menneen muistelua, oman historian selvittelyä jne.

    Täytyisi lukea muutakin. Joku sanoi tästä sinun lukemastasi, ettei ollut parasta Makinea, mutta en nyt tiedä sitten.

    VastaaPoista
  8. Ilse - hesari sanoi ainakin niin. Mun on vaikea vertailla, mutta täytyykin mennä lukemaan testamentista sun blogista. "Tuulinen" - fiilis kuulostaa kiehtovalta, vaikka juuri nyt itselleni voisi sopia paremmin vaikka ihan vaan pilvipouta.

    VastaaPoista
  9. Kiva, että pidit tästä myös! Minäkin kävin kirjan lukemisen jälkeen etsimässä lisää tietoa piirityksestä. Satun mainitseman The Siege -romaanin pistin myös korvan taakse muistiin.

    Makinelta olen lukenut tämän lisäksi Ranskalaisen testamentin, Veran ja Elämän musiikin. Suosittelen lämpimästi erityisesti Ranskalaista testamenttia; sen surullisessa tunnelmassa on paljon samaa kuin tämän romaanin piiritysmuistoissa.

    VastaaPoista
  10. Vaikuttaa mielenkiintoiselta, mutta en siis ole lukenut tuota, toistaiseksi.

    Makinelta olen lukenut Ruhtinattaren rikoksen, Idän sielunmessu sekä Maa ja taivas.

    Idän sielunmessu oli näistä heikoin lenkki, mutta Ruhtinattaren rikoksesta ja Maasta ja taivaasti pidin kovasti.

    VastaaPoista
  11. Zephyr - mä etsin sulta kommenttia et olisit nimennyt tämän viime voden parhaaksi kirajksi? Muistaisin lukeneeni niin, mutta en löytänyt sitä enää... Mutta Siege on tosiaan postissa ja päätyy lukupinoon piakkoin, voin sitten kertoa kannattaako sinunkin.

    Elegia - Kiitos Makine vinkeistä! Lisätään listaan :)

    VastaaPoista
  12. Juu, taisin tosiaan jossain kommentissa nostaa tämän viime vuoden parhaaksi. Enpä nyt itsekään löydä/muista, että missä...
    Itse vielä pohdin, pistänkö Siegen tilaukseen. Taidan odotella kiltisti sinun arviotasi kirjasta. :)

    VastaaPoista
  13. zephyr - mä voin lähettää sulle Siegen sitten kun olen sen lukenut. Joskus sä voit sitten laittaa vaihdossa jotain muuta...

    VastaaPoista