2. syyskuuta 2010

Ian McEwan: On Chesil Beach

Ian McEwan: On Chesil Beach
2007 Englanti

MIKSI: Suhteeni McEwaniin on kaivannut vahvistusta. Ja Leena Lumi on suositellut tätä kirjaa kovasti.

LYHYESTI: Erään 60-luvun avioliiton alku ja hyvin nopea loppu.

FIILIS: Tämmöinen arvostelu on haastava, koska halusin kovasti pitää tästä kirjasta.

Jos muistan oikein, niin Leena Lumi sanoi, että tarvitsee olla yli 40v. ymmärtääkseen tätä kirjaa. Olen 31-vuotias ja kuvittelin ehkä olevani ikäistäni kypsempi. Mutta en pitänyt kirjasta. Ian McEwan tekee sen saman minkä kirjassa Lauantai: eli kirjoittaa välillä todella vetävästi ja sitten taas tipahdetaan jonnekin totaalisen epäkiinostavaan.

Keskustarina, nuoren hääparin hääyö, oli riipaiseva, todellinen ja hienosti kirjoitettu. Tätä kerrontaa ympäröivä taustaselitys ei vaan jaksanut kiinnostaa.  Loppu oli mielestäni oikein hyvä.

Näinä yltiöseksuaalisina aikoina kirja oli toisaalta oikein raikas. Jos vertaa äsken lukemaani Supiseen, jossa oli monisivuisia teinien sitomis-seksikohtauksia, niin McEwan rakentaa seksuaalisen jännitteen aivan päinvastaisella tavalla. Ehkä siinä onkin se iso ero 60-luvun ja 2010-luvun välillä. Aikamoisen vieras ja suorastaan tuomittava on nykyään ajatus mennä avioliittoon ennen kuin on harrastanut seksiä. Nopeasti ajat muuttuu.

Alan usein arviota kirjoittaessani miettiä, että olikohan kirja kuitenkaan ihan niin hyvä. Nyt huomaan, että ei tämä nyt NIIN huono ollutkaan.

MUUTA: Tykkään kannesta.

TÄHDET:
+ + +

10 kommenttia:

 1. Oi, Anni;-)

  Tiedätkö se hääyön jännite oli tehty niin piinaavaksi, että siinä sai oudosti myötähävetä, mitä kauheaa tälle parille tapahtuu. Tämä on aivan loistava kirja, kuten muutkin McEwanit. Rannalla on vain siitä poikkeuksellinen, että nekin, jotka eivät Ian McEwania ymmärrä tai hänestä pidä, ovat pitäneet tästä kirjasta. Toki myönnän, että viimeksi kuulin tätä kirjaa ylistävän naisen, joka oli täyttänyt juuri peräti 40 vuotta.

  Tässä kirjassa suora toiminta on hääyössä. Muu pitää osata lukea rivien välistä, sillä Ian McEwan on huippukirjailija, joka on mm. kirjoittanut Sovituksen (Atonement) ja Lauantian (Saturday). Kohta minulle tulee lukuun vanhempi Ian McEwan, joten toivon, että voin pitää käsitykseni senkin jälkeen;-) We'll see...

  Anni, mitä sinä pidät Ian McEwanin esikoisesta, Sementtipuutarhasta (The Cement Garden)?

  (Mun piti vastata vain Oi!, Anni;-), mutta olisit ollut pettynyt, joten jatkoin...,vaikka minulla edelleen täällä tekninen katastrofi vailla vertaa.)

  VastaaPoista
 2. McEwan on yksi suosikeistani, vaikka en ole varmaan kaikkea suomennettua lukeenut. Nuo Leenan mainitsemat kyllä olen, ja tästäkin pidin, vaikka olen alle 40 . ;)

  On ihana asia, että voi muuttaa mieltään jo arviota kirjoittaessaan, että "en pitänyt kirjasta" mutta sitten kuitenkin. :)

  McEwanilla on aina niitä pieniä hetkiä, jotka määräävät koko ihmiskohtalon. Niin tässäkin, niin noissa muissakin. Että miten kaikki voi olla väärin valituista sanoista tai väärästä hetkestä kiinni, ja sitten koko elämä meneekin sen hetken osoittamaan suuntaan. Vaikka olisi voinut mennä toisinkin. Tässä piilee minusta McEwanin suuruus.

  VastaaPoista
 3. McEwan on minulle niitä kirjailijoita, joiden romaaneja en ole lukenut, vaikka olen usein aikonut. Yritin kerran hänen varhaisempaa kirjaansa "Ajan lapsi", joka jäi kesken. Aion ennen vuoden loppua lukea jonkun, joko tuon Rannalla tai sitten Sovituksen.

  Katselin muuten, että sinulla on suosikkiesi joukossa Alkulukujen yksinäisyys. Mulle tuli kirjastosta varausilmoitus, että se olisi noudettavissa :)

  VastaaPoista
 4. Leena - tämän lukeminen oli kyllä täysin sinun ansiotasi (tai syytäsi :)) En ole lukenut Sementtipuutarhaa, joten siitä en osaa sanoa. Launatain luin ja... enpäs tiedä, Sovitus oli oikein hieno leffa.

  Mutta ILSE - sanot hyvin juuri sen mikä McEwanissa on hienoa, tuo yksi hetki joka muuttaa kaiken. EHkä minussa on jokin, joka laittaa vastaan tuota ajatusta enkä siksi niin tykkää kirjoistakaan? Minusta ihminen voi aina muuttaa elämänsä suunnan.

  Lumiomena - McEwaneista taidan suositella Sovitusta ;) kun sitä en ole itse lukenut. Ja odotan innolla mitä pidät Alkulukujen yksinäisyydestä, minä tykkäsin!

  VastaaPoista
 5. Niin minustakin voi. Siis muuttaa elämänsä suunnan. Mutta silti: minä aina ajattelen sitä iltaa, kun tapasin mieheni. Kaikki olisi voinut mennä toisin, se oli epätodennäköisyyksien ilotulitus suorastaan. :) Yksi hetki muutti kaiken. Ja sittemmin elämässä toisaallakin.

  VastaaPoista
 6. Tämä on nyt niin hauskaa, kun luin juuri tämän Rannalla ensimmäisenä McEwaninani vain hetki sitten (keväällä?), ja ihastuin. Yritin sitten selata kirjlablogeja läpi, että mitä muut pitävät ko. kirjailijasta, mutta mistään ei oikein löytynyt McEwan-juttuja.

  No, nyt McEwan tuntuu olevan kaikkien kirjabloggaajien huulilla, ja hyvä niin. Tosi mielenkiintoista lukea muiden mielipiteitä hänestä. Minulla on nyt vasta tämä yksi kirja takana, mutten malta odottaa seuraavia. Luen aika naisvoittoista kirjallisuutta, ja on oikein miellyttävää löytää välillä miehiä, joiden kirjoitukset koskettavat.

  Olen 33-vuotias, mutta Rannalla osui ja upposi. Terveiset vain Leena Lumelle. :)

  Karoliina

  VastaaPoista
 7. Ilse - mä en osannut sanoa oikein, sillä sinä ja McEwan olette OIKEASSA, mutta minä silti haluan vastustaa ajatusta :) Tai siis se on jotenkin niin pelottavaa, että yksi hetki muuttaa kaiken, koko elämän suunnan. Ja juuri tuo ihmisten kohtaaminen onkin ihmeellistä - mitä jos en olisi ollut silloin siellä, jos katseet eivät olisi kohdanneet jne.

  Karoliina - ihan hauskaa sattumaa. Minusta tuntuu että McEwan on ollut liikaakin kaikkialla ja kaikki siitä tykkää. Joku siinä on, että en osaa tykätä kovasti McEwanista. Mutta kun joku on vastakarvaan niin syntyy usein hyvää keskustelua ;)

  VastaaPoista
 8. Olen vielä alle 30 ja tykkäsin tästä. :) Samoin Amsterdamista, muita en ole vielä lukenut. Tämän (suomenkielisessä) takakannessa muistaakseni puhuttiin McEwanin hienosti hallitsemasta "pienen draaman suuruudesta", mikä onkin tähänastisten kokemusteni perusteella hyvin sopiva kuvaus!

  VastaaPoista
 9. Löysin tämä kirjan arvostelun jostain toisestakin blogista ja nyt olen puhjeta uteliaisuudesta! Mitä sinä hää yönä sitten tapahtui? Minulla on yksi tai parikin arvausta mutta lienenkö oikeassa. En jaksaisi koko kirjaa lukea kun sitä ei pahemmin ole kehuttu muuten kuin traagisesta lopusta..

  VastaaPoista