20. syyskuuta 2013

Pekka Hiltunen: Iso


Pekka Hiltunen: Iso
Suomi 2013
WSOY, 418s.

LYHYESTI: Olet mitä syöt ja sen lisäksi olet onneksi paljon paljon muuta.

MISTÄ?: Uuden lähikirjastoni pikalainoista.

MIKSI?: Ylipainoon suhtautuminen yhteiskunnassa on niin kertakaikkisen kummallinen juttu, että onneksi ja vihdoinkin joku teki siitä romaanin. Eilinen Iltalehden lööppisivu kertoi juurikin samaa tarinaa kuin mitä vastaan kirjassa taistellaan.

FIILIS: Hiltunen onnistuu siinä mikä ei todellakaan ole helppoa. Eli sekoittamaan onnistuneeseen fiktiiviseen romaanin vahvan sanoman ja tietopaketin.

Anni Kantto on älykäs, korkeasti koulutettu, terve ja mittareiden mukaan sairaaloisen ylipainoinen. Hänen näkövinkkelistään sotaa ei käydä läskiä vastaan vaan ylipainoisia vastaan. Anni on lukenut aiheesta kaiken ja elämänsä taitekohdassa hän myös löytää äänen puolustaa itseään.

Pidän siitä, miten Hiltusen mittasuhteet romaanissa pysyvät niin tasapainoisina. Anni on uskottava kuten myös asiat, jotka hän kohtaa. Ei tarvita erikoisefektejä tai ylilyöntejä. Silti (tai juuri siksi) jännite säilyy hyvin ja Annille toivoo pitkää lisäystä hänen saamiinsa kuuten kohteliaisuuteen.

TOISAALLA:
mm.
Ilselä
Rakkaudesta kirjoihin
Amma

TÄHDET:
+ + + +


5 kommenttia:

 1. Minäkin luin juuri äsken kirjan loppuun. Olen samaa mieltä faktan ja fiktion luontevasta yhdistämisestä, mikä ei esim. Sofi Oksaselta Stalinin lehmissä onnistunut ollenkaan. Hiltunen laittoi päähenkilön tekemään tutkimusta ja sai siten tieto-osuudet hyvin mukaan.
  Oivaltava kirja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En olisi osannut ajatella Stalinin lehmiä, mutta totta puhut. Itse ahdistuun siitä kirjasta liikaa, enkä muutenkaan pitänyt sitä kovin onnistuneena. Tässä merkillepantavaa on myös se, miten toiveikas ja positiivinen kokonaiskuva kirjasta syntyy kaikesta huolimatta.

   Poista
 2. Tuntuu siltä, että Anni oikein alkaa elää vasta ja ties mitä hänestä tulee. Lukijalle jää myös turvallinen tunne siitä, että Anni pärjää. Vaikka media kinnostuu hänestä, niin häntä ei saada mihinkään höpö-ohjelmiin, vaan hän sanelee kyllä itse ehdot ja tulee viemään sanomaansa eteenpäin.

  VastaaPoista
 3. Täytyy pitää silmällä josko tulisi pikalainoissa vastaan. Aihe on hyvä ainakin!

  VastaaPoista
 4. Tämä oli loistava :) Hiltunen on *outoa sinänsä - miehenä* ymmärtänyt joitakin asioita oikein!

  t. ISO

  VastaaPoista