27. syyskuuta 2013

Mikael Niemi: Veden viemää

Mikael Niemi: Veden viemää
Suomi 2013
LIKE, 320s.

MISTÄ?: Arvostelukappale

MIKSI?: Niemen Populäärimusiikkia Vittulanjänkältä oli sukupolveni kirjailmiöitä. Ja hauska se olikin.

LYHYESTI: Padot murtuvat ja kaikki jää veden alle.

FIILIS: Näin viime yönä unen, joka oli suoraan tästä kirjasta. Lukemisesta on kuitenkin jo yli kuukausi. Niin tämä kirja tekee, se jää vaivaamaan sinua.

Tavallisena päivänä tapahtuu jotain, minkä ei pitänyt koskaan olla mahdollista. Valtavia vesimassoja hallitsevat padot murtuvat yksi toisensa jälkeen synnyttäen tsunamin. Sen alle jää ihmiset ja heidän maailmansa.

Kirja on hieno kuvaus siitä, miten ihminen toimii toivottomalla hetkellä.Tapoja on monta: joku taistelee viimeiseen hengevetoon rikkoen kaiken tieltään, toinen on valmis uhraamaan henkensä toisen puolesta, yksi sortuu väkivaltaan. Vaara, joka voi hetkessä tuhota suunnitelmat, tulevaisuuden, omaisuuden ja kaiken, on mahdollisesti allegoria arkiseen elämään. Oman elämämme tsunameja riittää ja epätoivoiset ihmiset tekevät useinkin epätoivoisia tekoja.

Romaani on synkkä, hengästättyvä ja osittain koominen. Henkilöitä on paljon ja kirja sijoittuu vain lyhyelle ajalle, joten rytmitys on nopeaa ja episodimaista. Huumori on kovin mustaa. Tämä pitää lukea ja kokea itse, vaikka se vaatiikiin ehkä omalta mukavuusalueelta poistumista.

TOISAALLA:
Kirsin kirjanurkka, jossa kerrotaan, miten kirjan tapahtumat ihan oikeastikin olisivat mahdollisia ja pidetään kovasti kirjasta.
Ilselän Minna on poiminut Niemen upeita sanoituksia vedestä ja muustakin - niitä, joista itsekin nautin suuresti.
Kirjanainen tykkäsi ja on etsinyt linkit monen muun bloggarin arvioon.

TÄHDET:
+ + + +

4 kommenttia:

  1. Sain tänään kirjastosta viestin että varaamani Veden viemää on vihdoin noudettavissa. Niin paljon houkuttaa että pakkohan tästä on heti kirjastolle lähteä kipittelemään. :)

    VastaaPoista
  2. Tykkäsin tästä kirjasta kovasti. Suosittelen lukijoille :)

    VastaaPoista
  3. Kääk. Pitäisi varmaan lopettaa tämä kirjablogikierros viimeistään tähän - ihan liikaa esittelyjä mielenkiintoisista uutuuksista. Ja varsinkin sellaisista, joista en olisi ikimaailmassa uskonut kiinnostuvani! Kirjakaupan tätinä tykkään varsinkin syksyisin paneutua uutuusrintaman tarjontaan, jotta tiedän mitä ns. myyn. Vaikea valita mitä lähtisi lukemaan, kun tietää ettei läheskään kaikkea ehdi!

    VastaaPoista