15. elokuuta 2010

muutama "vältä näitä" - osastolta

Sain eräältä ystävältä vinkin, että Cobenia kannattaa lukea. Kymmeniä kirjoja julkaiseen Cobenin "Play Dead" sattui käteen uutuuksissa lentokentällä  ja lisäsin sen ostoskoriin. Noh, opin taas jotain uutta: julkaisuvuosi kannattaa tarkastaa. Kun alkaa lukea kirjailijan johdantosanoja, niissä sanotaan: "Jos tämä on ensimmäinen kirja minulta, jonka aiot lukea - ÄLÄ TEE SITÄ. Maltan odottaa, että luet jotain muuta ensin." Mielenkiintoista, eikö? Selvisi, että kyseessä on aivan ensimmäinen kirja, jonka yhdysvaltalainen Coben on kirjoittanut: hänen nuoruutensa "harjoitteluthrilleri" (1991). Se on julkaistu nyt täysin alkuperäisenä. Minä uskoin kirjailijaa, mies luki kuitenkin. Mies kommentoi, että vaikutti siltä kuin kirjallisuudenopiskelija olisi kuullut luennon kirjan rankenteella leikkimisestä ja mennyt sitten kotiin ja kirjoittanut tämän. Juonenkuvaus kuulosti Salatuilta elämiltä. Minua mies neuvoi, ettei missään tapauksessa kannata tarttua tähän. Enkä aiokaan. Onko muut lukeneet Cobenia? Voisin kyllä antaa hänelle mahdollisuuden.



Ja sitten.
Amelie Nothomb: Samuraisyleily.
Belgia 2009
190 sivua

Kansi on kauhea ja kirja menee samalla kuvauksella. Tämän ansio on, että se oli lyhyt. Ilmeisesti kirja perustuu itseään täynnä olevan kirjailijan Japani-matkailuun. Siellä hän tutustuu  mieheen, jonka kanssa tapahtuu sitten joitain kulttuuritörmäyksiä. Teksti on tökeröä, rakkaustarina lähinnä kyyninen ja hyväksikäyttävä, kirjoittaja typerä ja Japani kuulostaa epämielenkiintoiselta tämän jälkeen. Älkää lukeko.

Otavan sivuilla puhutaan älykköpiirien kulttikirjailijaksi nousseesta Amélie Nothombista. En halua kuulua noihin piireihin, en.

TÄHDET:
+ +

Amma on ollut vähän samoissa fiilksissä kuin minäkin lukemisten suhteen. Tästä voit kurkata hänen blogiinsa. 

6 kommenttia:

  1. Cobenilta olen lukenut Sillä tiellään ja Ei sanaakaan - molemmat vauhdikasta viihdykettä ja luin ne mielelläni, mutta noiden sekä parin muun kirjan juonikuvauksen perusteella Coben tuntuu toistavan samaa kaavaa aina uudestaan. Toki, jos kirjoja on kymmeniä, tähänastinen kokemukseni on vain pintaraapaisu, ja vaihtelua saattaa löytyäkin!

    Nothomb on lukulistallani ja ööh, noh, hmm, pysyköön nyt siellä vielä, ehkä kuitenkin kokeilen jotain toista kirjaa... :)

    VastaaPoista
  2. Coben on minulle vieras ja sellaiseksi taitaa jäädäkin.

    Tuota Samuraisyleilyä ei ole kukaan kehunut. Mutta OIKEASTI Vaitelias naapuri on hyvä. Mutta määhän oonkin älykkö. :D

    VastaaPoista
  3. Olisi kiva tietää onko tuon Samuraisyleilyn kannen keksinyt ihan Otava itse, ja kuka aivoton siellä - ei mitään rajaa näillä HAH! En kyllä tiedä liittyyö tuo länkkärineiti kirjan juoneen mutta muuten aikas mauton kansi. Näitä näkee nykyään liikaa..

    -Artsi

    VastaaPoista
  4. Satu - ilmeisesti tuo Nothomb on kirjoittanut useamman (kuusi?) omaelämänkerrallista kirjaa ja jostain on tehty leffakin (Nöyrin palvelija?) Ehkä kannattaa mennä tuon Ilsen suosituksen mukaan sitten. Ja tosiaan taidan kokeilla jotain muuta Cobenia.

    Ilse - jos tuo kirja on suunnattu älyköille niin mä en enää ymmärrä mistään mitään !? :D mutta hyvä kun tänne kommenteihin tulee muitakin näkökulmia, siis että näiltä kirjailijoita on hyviäkin kirjoja. ne oikeastaan epäile sitä, sanon vaan että näitä en suosittele.

    Artsi - tuo kansi on ihan käsittämätön :O Eikä liity mitenkään kirjaan. Mutta jos nopealla googlauksella ymmärsin oikein, tuo on myös kirjan alkuperäinen kansi jostain aivan käsittämättömästä syystä.

    VastaaPoista
  5. Nothombin kirjan kannessa poseeraa muuten kirjailija itse! Aika erikoinen ratkaisu, mutta ehkä Nothomb on niitä kirjailijoita, joiden teoksia myydään ainakin osittain myös kirjailijan omalla, persoonallisella ulkonäöllä ja imagolla. Suomen kustannustalot olisivat varmasti innoissaan kirjailijasta, joka suostuu itse kirjansa kanteen...

    Mutta olen samaa mieltä Ilsen kanssa. Nothombin Vaitelias naapuri on oikeasti hyvä, samoin Nöyrin palvelijanne. Jälkimmäisestä tehty leffakin on melko viihdyttävä. :)

    VastaaPoista
  6. Zephyr - eli mä valehtelin, liittyhän se kansi kirjaan varsin oleellisesti! :) Pitäisi vissiin aina lukea kirjailijalta ne suosituimmat teokset eikä lähteä sooloilemaan...

    VastaaPoista