24. helmikuuta 2010

keskenjääneitä

                                            Jukka Behm: Matkoilla (Suomi 2009)
Kirjan idea kuulosti hyvältä - kirjailija matkustaa Thaimaaseen ja saa uuden idean kirjaansa. Kirjasta on myös ihan hyvä arvostelu ainakin kirjavinkeissä, mutta itse en innostunut. Ärsytti näkökulman vaihtuminen useasti, sekä tietynlainen jaarittelu, jossa ei ollut oivallusta mukana. Voi sopia nojatuolimatkailusta pitäville?Marcello Fois: Sumu (Italia 2002)
Tässä esimerkki toisesta kirjasta, jonka idea kuulosti loistavalta, muttei sitten sytyttäny kuitenkaan. Minua häiritsi jo se, että suhteellisen lyhyessä kirjassa oli varsin pitkä esipuhe, jossa selitettiin auki kirjan kaikki kielikuvat (eihän sitä tietysti ole mikään pakko lukea). Teemana on nuoren traaginen kuolema ja ajan kohtaaminen 40- ja 90-luvuilla. Kirjasta löytyy kiinnostuneille pidempää analyysiä kiiltomadosta.
Aleksandr Solzenitsyn: Syöpäosasto (Venäjä 1968)
Pakko myöntää, että tämä nobelisti jäi kesken. Kun liityin kirjallisuuspiiriimme, minulla oli vain reilu viikko aikaa lukea seuraava kirja ja se sattui olemaan tämä järkäle: ehdin lukea  n.150s. En jaksanut jatkaa lukemista kirjallisuuspiirikokemusten kuulemisen jälkeen, vaikkakin suurin osa niistä oli varsin positiivisia. Jotain muuta voisin kirjailijalta yrittää lukea -  Ivan Denisovitšin päivä sai kehuja piiriläisiltämme myöskin. Solzenitsyn hohto vaikutti olevan varttuneeman väen mielessä se, että häntä ei ollut silloin joskus saanut lukea. Mainittakoon, että kirja ei käsittele synkästi syöpäsairastamista, vaan pitkälti Neuvostohallintoa.

´´´´´´´´
Kommentoikaa ihmeessä - onko ollut toisenlaisia lukukokemuksia näistä kirjoista? Minulta jää aika paljon kirjoja kesken, koska en jaksa kahlata kirjoja väkisin kun maailmassa on niin paljon hyvääkin luettavaa. Aivan varmasti myös hyviä kirjoja jää kesken - rajani on noin 50-100 sivun rajapyykki: pitää antaa mahdollisuus, mutta jos kirja ei innosta siihen mennessä, voi siirtyä seuraavaan opukseen.

3 kommenttia:

  1. muokkaus lakkasi toimimasta. ääh, kirjoitusvirheitä.

    VastaaPoista
  2. Mukava blogi. Jonkin verran samoja tai samantyylisiä teoksia tulee luettua itsellänikin.

    VastaaPoista
  3. Kiitti Sisko, tässä vasta tosiaan aloittelen kirjabloggausta. huomasinkin, että samoja kirjoja ollaan luettu - vaikkapa tuo "Kukkien verellä kirjoitettu".

    VastaaPoista