17. lokakuuta 2013

Taina Latvala: Välimatka

Taina Latvala: Välimatka
Suomi 2012
WSOY 251s.

MIKSI?: Ihastuin Taina Latvalaan tämän kirjan esittelytilaisuudessa. Lisäksi olin saanut vahvat suositukset lukea häntä. Sittemmin rakastuin esikoisteokseen Arvostelukappale. Paljastuskirja oli pettymys, mutta Välimatka lunasti odotukset.

LYHYESTI: Äiti ja tytär kohtaavat toisensa ja menneisyytensä Teneriffalla. "On olemassa monenlaista onnea, eikä minun tarvitse ymmärtää kaikkea."

FIILIS: 
"Kuski painaa kaasua eikä hiljennä kaarteissa. Aamuinen appelsiinimehu hölskyy vatsassa, loppumatka kuluu kuolemanpelon vallassa. Äidillä ei ole turvavyötä, hän ei ole pitkiin aikoihin pelännyt kolareita. Hän katselee maisemia kuin näkisi kaiken viimeistä kertaa."


Äiti on aina puhunut matkasta Teneriffalle. Kun tyttäret vihdoin tällaisen matkan ostavat, äiti ei vaikuta ilahtuneelta. Toisen tytöistä on lähdettävä mukaan. Äiti ja tytär matkaavat lomakohteeseen, jossa kaikki on eri tavoin kuin kotiseudun maisemassa. Vuosia sitten kadonnut isä on poissaolollaan edelleen läsnä matkalla. Mukaan tulee myös muistikirja, joka kertoo menneisyydestä enemmän kuin haluaisi tietää.

Ahmin kirjan hetkessä. Nautin Latvalan upeasta ja omintakeisesta tyylistä kirjoittaa lauseita, jotka omituisella tavalla vievät kauas omiin muistoihin ja samalla pysäyttävät hetkeen. Minä haluaisin kirjoittaa niin kuin Latvala.

Minua häiritisi murre, jota käytetään osassa kirjaa, sekä päähenkilön ikä (vaikuttaa ikäistään vanhemmalta). Tarina on jokseenkin ennakoitava, mutta tärkeämpää kuin juoni ovat ihmisten väliset jännitteet ja se, miten niistä kerrotaan. Upea kirja!

"Äidin seurassa olen aina viisitoista, minulla on häntäluuta hipovat hiukset ja neule, joka on seuraavana vuonna liian piukka. Hänen maailmassaan nainen ja mies seisovat aina eri puolilla huonetta, niin kuin Evijärven nuorisoseuralla vuonna 1968, kun tytöt odottivat kavaljeereja kotelomekoissaan ja rumimmat jäivät yli."

TÄHDET:
+ + + +

8 kommenttia:

 1. Minäkin luin tämän ja ihastuin mutta en ehtinyt blogata. Pitäisikin palata tähän vielä, on niin hieno kirja.
  Minua murre ei häirinnyt, mutta se johtunee muutamasta Pohjanmaalla vietetystä vuodesta ja lukuisista ystävistä, jotka puhuvat näin niin kuin nämä.
  Tuota ikäistään vanhemmalta vaikuttamista jäin miettimään, täytyy vielä miettiä lisää. :) En ajatellut niin mutta jotain häiritsevää siinä tyttärensä oli kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, jotain häiritsevää siinä tyttäressä oli ja mitetin, että olisiko se kuitenkin ollut jotenkin vanhemman oloinen kuin 28 tai jotain.

   Poista
 2. Minä olen myös lukenut kirjan ja ihastuin Latvalan tekstiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva! Oletko lukenut jo Arvostelukappaleen? Se on kertakaikkisen hieno.

   Poista
 3. Välimatka on ihka ensimmäinen kirja, jonka ostin äidilleni jo kesän lopulla jouluahjaksi (en ole ikinä ollut NIIN aikeisessa). Äiti on viime aikoina alkanut hieman lukea kirjoja (minä olen ainut perheemme lukutoukka) ja ajattelin ensi kertaa keksiä hänelle luettavaa. Vanhempani asuvat Pohjanmaalla ja murre rakas, joten toivon, että äiti kirjasta tykkäisi. Kävipä myös niin, että syksyllä sitten löysin kotona käydessäni paikalliselta kirpparilta teoksen EUROLLA ja niinpä sain sitten omankin kappaleeni :-D Välimatka odottelee vielä hyllyssä, mutta haluaisin sen vielä tämän vuoden puolella lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietinkin, että onkohan tämä enemmän tyttärien vai äitien kirja? Voi olla että tyttärien kuitenkin, mutta toivottavasti äitisi pitää kirjasta myös. Euro 8O on tosi hyvä hinta?!!?!!!

   Poista
 4. Huh, tähän aikaan illasta kommentointi ja kirjoittaminen eivät näköjään oikein luista. Pahoittelut tönköstä kielestä! ;-)

  VastaaPoista