23. lokakuuta 2013

Robert Galbraith: Käen kutsu

Robert Galbraith: Käen kutsu
Englanti 2013
Otava 468s.

LYHYESTI:  Huippukuuluisa supermalli putoaa kuolemaansa ja kaikki viittaa itsemurhaan. Löytääkö yksityisetsivä toisenlaisen selityksen?

GENRE: Perinteinen salapoliisi- tai oikeastaan ykstyisetsivädekkari.

MIKSI?: Oikeasti kirjan on kirjoittanut J.K. Rowling. Vaikka en ole Potter-fani, kiinnostuin mitä on luvassa kun hän valitsee kohderyhmäksi aikuiset ja genreksi dekkari.

FIILIS: Lola on rikkaaseen perheeseen adoptoitu tytär, josta tulee superjulkkis. Elämänsä aallonpohjassa rypevä yksityisetsivä Comoran Strike saa hänen kuolemansa tutkittavakseen. Väliaikainen toimistosihteeri Robin ottaa paikan Striken rinnalla tutkimuksessa, joka ei näytä johtavan mihinkään.

Dekkarit eivät ole ihan ominta genreäni. Tällainen rauhalliseen tahtiin kirjoitettu tarina vailla raakuuksia uppoaa kuitenkin hyvin. Kirja nojaa vahvasti särmikkäisiin henkilöihin, keskustelevaan tyyliin ja kikkailemattomaan juoneen. Taitavasti mennään kohti loppuratkaisua, joka onnistuu yllättämään. Comoran sai sympatiani ja mielelläni kulkisin hänen seurassaan toistekin.


Rowlingin maailmanmaine mahdollistaa, että hän voi kirjoittaa mitä tahansa. Siksi hämmästyttää, että kirja on näin perinteinen. Ilmeisesti on totta, että kirjailija yritti todella salata henkilöllisyytensä ja kirja ehti saamaan positiivisia arvioita jo ennen kuin totuus paljastui. Silti juuri kirjailija tekee tästä kirjasta erityisen kiinnostavan.

TOISAALLA:
Goodreads palvelussa on lähes 33 000 arviota kesiarvolla 3,9/5.

TÄHDET:
+ + + +

Pitäsikö se Paikka vapaana lukea?
______
Blogini pääsi Cisionin kirjallisuusblogilistalle sijalle kuusi. Se on vähän noloa, etenkin kun olen päivittänyt tätä miten sattuu etenkin tänä vuonna. Leena Lumi oli ansaitusti ykkönen ja monen muunkin olisi kuulunut olla listalla. Iloitsen kuitenkin kirjablogien saamasta huomiosta ja tämmöinenkin pieni juttu tästä tehtiin. Tämä varmaankin innostaa bloggaamaan ahkerammin!?

8 kommenttia:

 1. Minulla on tämä vielä vähän kesken, bloggaan kirjasta tänään tai huomenna. Olen pitänyt Käen kutsusta hurjasti, minulle tämä taitaa olla (toistaiseksi) vuoden paras uutuusdekkari. :)

  Onnea listasijoituksesta! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa lukea sinunkin arviosi pian. Minä vertailin tätä jonkin verran mielessäni Kuolema päivänkoitteessa - thrilleriin. Ehkä se johtui päähenkilöistä. Jostain syystä sen vauhti myös viehätti hitusen enemmän kuin tämä, mutta hienoja kirjoja molemmat.

   Poista
 2. Minuakin kiinnostaisi tämä. Nimenomaan se vanhanaikaisuus.

  Ja onnea, ihana Minna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että voisit tykätä juurikin old-school-meiningistä :D ja onnea itsellesi!

   Poista
 3. Onnea listasijoituksesta! :)

  Minä aion lukea tämän kirjan puhtaasti kirjailijan takia. Rakastin Pottereita ja Paikka vapaana:sta pidin paljon myös. (Kyllä sekin kannattaa siis lukea!) Dekkarit eivät ole minullekaan sitä ominta lajia, joten kiva kuulla ettei tässä ainakaan raakuuksia joudu kohtaamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sopii tosiaan varmaan myös sinulle tämä. Mä taidan tosiaan kaivaa sen Paikka vapaana jostain. Synkkyys ja kyynisyys sopii lähtökohtaisesti minulle ;D
   Ja kiitos.

   Poista
 4. No hitsi, pitäisikö tämä nyt kuitenkin lukea. Minä en pitänyt Paikasta vapaana oikeastaan yhtään, liikaa ahdistusta ja siinä rypemistä, tuli paha mieli. Mutta jos tämä olisikin kiva. Laitan korvan taakse, dekkarinnälkään. Kiitos, ja onnea!!

  VastaaPoista
 5. Onnea sijoituksesta! En yhtään ihmettele, että kirjoituksesi vetoavat lukevaan kansaan: lyhyttä, ytimekästä ja silti paljon kertovaa ja selkeästi omalla tyylillä kirjoitettua. I like!

  VastaaPoista