18. tammikuuta 2013

Annukka Salama: Käärmeenlumooja

Annukka Salama: Käärmeenlumooja
Suomi 2012
333s. WSOY

MIKSI?: Kirja voitti Blogistanian Kuopus- palkinnon

GENRE: Nuortenkirja spefi-elementeillä

LYHYESTI: Tyttö, joka osaa harjoittelematta maailman vaikeimmat skeittitemput löytää pojan, joka osaa myös kummia.

FIILIS: Ja taas kirja, jonka alkuasetelma ja maailma on aivan mahtava. Unna on tyttö, joka tuntee olevansa erilainen, eikä kyse olekaan pelkästä tunteesta. Hän on ketterä kuin orava. Eikä se ole kielikuva. Orava on Unnan voimaeläin. Mutta hän ei tiedä, että muitakin joilla on omat voimaeläimensä. Lisäksi on metsästäjiä.

Kirja on silti yllättävän vahvasti arjessa kiinni ja  teinielämän makuinen. Tunteet eletään vahvasti ja vanhempien kanssa ei aina tule toimeen. Oli oikeastaan hauska tuntea itsensä vanhaksi ja tyytyväiseksi siihen, ettei kaikki ole enää niin voimaksta.

Kirjassa tapahtui lopulta yllättävän vähän. Aloin jossain kohtaa huolestua jäljellä olevista sivuista, koska kaikkea oli pohjustettu niin paljon, eikä enää ehtisi tapahtua juuri mitään. Mutta tämä onkin tehty sarjaksi, jolle ennustan menestystä.

Salama kirjoittaa sujuvasti ja osoittaa tuntevansa nuorten nykytodellisuutta (ainakin niin, että se vaikuttaa minusta uskottavalta). Mietin kirjan suositusikärajaa, mitä olette muut mieltä? Välillä nuorten keskinäiset jutut ja seksikohtaukset (vaikkakin epäyksityiskohtaiset) mietityttivät.

Aikuiseksi kasvamisen kysymykset, erillaisuus, rakastuminen, eka kerta jne. ovat kulunutta maastoa, mutta tämä voimaeläin -näkökulma tekee kaikesta raikasta. Erityispisteet siitä, ettei pakollista nuortenkirjakolmiodraamaa oltu viritetty. Jään odottamaan jatkoa.

TOISAALLA: Tästä löytyy paljon arvioita. Mä vähän yllätyin, että Morrekin tykkäsi niin paljon. Booksykin löysi kirjasta paljon hyvää ja laittoi linkin Kirjaseurantaa, jossa runsaasti arvioita.

TÄHDET:
+ + + +

10 kommenttia:

 1. Ei ikärajoja! Tämä on kirja, jonka olisin halunnut lukea yläasteella. Nuoria ei pidä aliarvioida eikä kasvattaa pumpulissa - koska he eivät elä pumpulissa. Omista skideistä ei tahtoisi ajatella että nyt ne jo maistelee kaljaa tai himoitsee toisiaan, mutta niin se menee, miksi kirjallisuus ei saisi heijastella näitä tosiasioita vähän rajummin esitettynä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei puhuin ehkä vähän ohi aiheen siinä mielessä että ethän sinä ehdottanut että tämä kiellettäiseen tietyn ikäisiltä, mutta ikäsuosituksiin liittyy nuorten varjelu, ja tämän kirjan kohdalla se ei ole tarpeen. Sitä paitsi esim. seksuaalisuus on esitetty terveesti, ehkäisystäkin puhutaan.

   Poista
  2. joo, mä oikeastaan mietin ihan samaa. siis just sitä et keskenään niillä on varmasti hurjemmat jutut ja meininki kun ite ikinä kuvittelis. ja musta tää oli sillai rehellinen muttei revittelevä kuitenkaan. eli samaa mieltä :)

   Poista
 2. Minäkin kyllä yllätyin siitä, että pidin tästä :D

  Ikärajat minäkin jättäisin... Voisin antaa huoletta tämän jopa kohta 9-vuotiaani luettavaksi. Uskon, että hänen oma tajunsa suojelisi siltä, miltä osin se olisi tarpeellista.
  Ja toisaalta uskon, että kohta 9-vuotias ei kyllä olisi edes kiinnostunut tästä, joten omanlaista suojaansa luo sekin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) totta tuokin, että lukevat tietty sitä mikä kiinnostaa. oikeasti mun kysymys koskee sitä että annoin tämän juuri 13v. täyttäneelle tytölle ja mietin et oliko se liikaa, mutta ainakin näiden kahden kommentin perusteella voin olla ihan turvallisin mielin.

   Poista
 3. Minä kiinnostuin tästä jo senkin jälkeen, kun näin hienon kirjatrailerin. En ole lukenut, vielä, mutta enköhän lue, vielä!

  VastaaPoista
 4. Minutkin tämä pääsi yllättämään, varsinkin kun olin jo ohittamassa koko kirjan. Onneksi luin :) Ikärajaa en tälle oikein osaisi määritellä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllätetyksi tuleminen on parasta! Ja kirja-ikärajat taas hirmu hankalia...

   Poista
 5. Minäkin mietin, että minkäköhän ikäisenä tämän olisin lukenut jos olisin kohderyhmää. Veikkaisin, että olisi natsannut parhaiten yläasteella, mutta en toisaalta pistäisi tähän minäkään mitään k-13-leimaa. Mainio kirja kyllä!

  VastaaPoista