13. lokakuuta 2012

Erityismainintoja huipuille lastenkirjoille

Jakob Martin Strid: Jättipäärynä, joka kasvoi talon kokoiseksi (2012)
Otava 105s.


LYHYESTI: Tämä oli siis aivan mainio kirja! Huaskasti vinkashtanut. Nauratti ja viihdytti. Tässä riitti katseltavaa ja tarinakin oli sopivan jännittävä. Meidän 7v. oli ehkä jo kohderyhmän yläpäässä, mutta ihan hyvin upposi silti. Suosikkina oli ehdottomasti varapormestari Oksa, joka pihisee raivosta koko ajan.

TOISAALLA: Järjellä ja tunteella - Susa teki tästä tosi kivan postauksen. Sen kautta löysin kirjan, kiitos!

TÄHDET:
+ + + + +

Tuula Kallioniemi: Karoliina ja noidutut tossut (2008)
Otava 80s.

LYHYESTI: Aivan mainio löytö tämä Karoliina! Näin paljon meillä ei ole naurettu sitten Eemelin. Karoliina aloittaa eskarin ja opettajille riittääkin haastetta tässä tytössä. Ja ihan vähän tuo tyttö taitaa olla ihastunut Kasperi Paskeriin. En malta odottaa, että pääsemme lukemaan kirjasarjan muitakin osia.

Ainut miinus tulee siitä, että 7+ ikäisille tarkoitetussa kirjassa Karoliina menee eskariin. Ekaluokkailaiselle tämä oli ensin kynnyskysymys, mutta onneksi kirja vei mennessään.

TÄHDET:
+ + + + +
Prinsessan siivet
Teksti: Kaarina Helakisa
Kuvitus: Heli Hieta
Otava 1999

LYHYESTI: Ihastuin tähän jo "vanhaan" kirjaan. Kuningaspari haluaa parantaa prinsessan hinnalla millä hyvänsä. Sitten prinsessalle kasvaa siivet, eivätkä he ole tyytyväisiä. Prinsessa on ihana omapäinen ja vapaa siipineen. Kuvitus on todella kaunis. Tekstiä on kuvakirjaan aika paljon ja se on hyvin kuvailevaa, mutta 7v. jaksoi pysytellä kärryillä kuitenkin. Suosittelen!
TOISAALLA: Löysin arvion myös täältä.

TÄHDET:
+ + + +


Astrid Lindgren: Meidän Marikki

372s WSOY

LYHYESTI: Uskokaa tai älkää, mutta Marikki ei ollut minulle ennestään tuttu! Nyt minun oli mahdollista ihastua häneen yhdessä tyttäreni kanssa. Voi Marikkia! Lukemisesta on jo kauan, mutta edelleen muistellaan miten Marikki ja hänen pikkusiskonsa Liisa joutuvat kaikenlaisiin vaikeuksiin ja seikkailuihin. Tämä sisältää paljon ns.vanhoillista elämää, eli toisin sanoen ajan kuvausta. Muutama kummallinen ruoka olisi voinut olla vähemmän joulupöydänkattauksessa, mutta muuten tuo ei haitannut. Joitain sanoja muuntelin lennosta. Uskonnollisuuden kuvaus on mielestäni aika raikastakin. Minä rakastuin Marikkiin perheineen!

TOISAALLA:
Marikki- fanin eli Lumiomenan yksi Lindgren postaus, jossa myös paljon Marikista.
Myös Susan kirjastosta löytyy arvio.

TÄHDET:
+ + + + (+)


Tittamari Marttinen: Tarinatiikeri (2011)
Tammi  104s.

LYHYESTI: Tyttäreni tykkää kovasti näistä tarinatiikerin lyhyehköistä tarinoista. Niissä seikkailee eläimiä ihan arkisissa tapahtumisissa. Äidin mielestä ne eivät ole mitään erityisen huippuja, mutta soveltuvat iltasaduiksi hyvin - parin kolmen sivun kertomuksia on juuri sopivaa lukea yksi tai useampi sen mukaan miten aikaa on. Kivaa on myös jokaiseen juttuun liitetty runo. Ilmeisesti tätä käytetään oppikirjana esiopituksessa.

TÄHDET:
+ + + +


Olisi hienompaa omistaa näille kirjoille ihan omat postaukset. Kun en kuitenkaan tunnu saavan sitä aikaseksi niin olkoon kuitenkin parempi liputtaa edes tämän verran näille löydöille. Muistuttelen taas, että meillä luetaan koko ajan paljon lastenkirjoja. Nämä ovat tuosta joukosta poimittuja helmiä, tosin keskenään kovin erilaisia.

7 kommenttia:

 1. Mäkin suunnittelen tän tyyppistä koontia lasten(kuva)kirjoista, ei niistä kaikista, huipuistakaan, vaan ehdi kirjoittaa. Ja Karoliina ja noidutut tossut on luettu meilläkin, nyt pitäsi etsiää "lentävä reppu" luettavaksi. :)

  VastaaPoista
 2. Tällainen koontimenetelmä kivoille lastenkirjoille toimii mukavasti. Jättipäärynä ja Tarinatiikeri taidetaan hommata käsiimme, uskon että 6vee poikamme pitäisi etenkin niistä kovasti. :)

  VastaaPoista
 3. Voi, Marikki! Kilpailu on kova, mutta luulen silti, että Marikki-kirjat ovat ne lapsuuteni tärkeimmät. <3 Kokeilin lukea näitä Stellalle noin vuosi sitten, mutta ei vielä silloin oikein jaksanut kuunnella. Nyt olisi ehkä aika yrittää uudelleen. Rakkaudesta ja nostalgiasta huolimatta minä taas vähän hätkähdin vahvaa kristinuskon roolia, mutta eiväthän lapset näihin niin kiinnitä huomiota. :)

  Karoliina kuulostaa kyllä tutustumisen arvoiselta paitsi nimensä myös esikoululaisuutensa vuoksi! Ja tuo Jättipäärynä jäi minullekin mieleen jo Susalta, ja nyt on vielä enemmän sellainen mieli, että tämä lainataan kirjastosta ihan just. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo, meilläkin toi 6-7v oli aika siinä rajoilla, että jakoiko innostua Marikista, ja menestys olikin vähän vaihtelevaa. Musta se on kristinuskon kuvaus on niin mahtavaa juurikin siinä että huomaa miten aika on muuttunut kovasti. Ja meidän lapset taas on saaneet ns. uskonnollisen kasvatuksen, niin heille on kiva lukea sellaista jollain tapaa "tuttua".

   Karoliina -kirjoja kannattaa ehdottomasti lukea!!

   Poista
 4. Jättipäärynä ja Karoliina -kirjat pitäisi meilläkin ottaa luettavaksi :)

  Marikkiin (dvd:nä) tutustuin minäkin vasta aikuisiällä lasten myötä, seurauksena oli hamahelmivariaatio Marikin ja Liisan hernekohtauksesta... Luettuna saattaisin pitää Marikista enemmän, dvd:ssä valitettavasti korostui huutaminen ärsyttävyyteen asti :(

  VastaaPoista
 5. Ihana lukea näitä lastenkirja-arvioita vaikkei olekaan lasta kelle käydä kasapäin näitä kirjastosta hakemassa: )

  VastaaPoista
 6. Kiva kun sielläkin löydettiin hassu Jättipäärynä ;) Tässä on vielä niin mainiosti nuo luvut, niin voi pätkittää monelle lukukerralla hyvin.

  VastaaPoista