11. syyskuuta 2012

Ernest Cline: Ready Player One

Ernest Cline: Ready Player One
Yhdysvallat 2011 (suom.2012)
510s. Gummerus

MIKSI?: Tämän ympärillä on ollut kiinnostavaa pörinää.

LYHYESTI: "Ihmisenä oleminen on yleensä totaalisen perseestä. Pelit ovat ainoa asia, joka saa elämän tuntumaan siedettävältä." 

FIILIS: Tämä oli minulle "out-of-the-box" - kokemus: olen liian nuori muistaaksen paljoakaan 80-luvun pop-kulttuurista tai pelimaailmasta, en ole niin kovin innostunut taistelupeleistä ylipäätään, enkä juuri koskaan lue scifiä tai fantasiaa.

Ollaan vuodessa 2044 ja rapistuvan maailman ahdistamina ihmiset viettävät lähes kaiken valveillaoloaikansa Oasis -nimisessa virtuaalitodellisuudessa. Loppumattoman suuri Oasis tarjoaa mahdollisuuden unohtaa öljykriisin, ympräistötuhot, maailmantalouden romahtamisen ja huonon hengitysilman.

Oasisissa on myös Wade, kirjan päähenkilö. Monen muun tavoin hänestä tulee munastaja(!), eli ihminen joka voi voittaa satojen miljardien testamentatun omaisuuden löytäessään munan Oasiksesta. Täytyy vain etsiä kolme avainta ja  kolmen porttia ja suorittaa haastavia tehtäviä. Munan on piilottanut Oasiksen luoja, jonka pakkomielteinen rakkaus 80-luvun elokuviin, musiikkiin ja erityisesti peleihin näkyy kaikissa tehtävissä.

Romaani on kirjoitettu kiinnostavasti ja sujuvasti, niin ettei haittannut vaikka monet viitaukset menivät tältä lukijalta ohi. Munajahti on hieno seikkailu, johon on mahdutettu riittävästi rakkautta ja yllättäviä käänteitä. Taistelua käydään erityisesti suurta ja kaikkivoipaa IOI- suuryritystä vastaan, heitä jotka yrittävät löytää munan käyttäen rahaa, vilppiä ja vaikutusvaltaa.

Cline luo kummallisen (ja surullisen), mutta riittävän uskottavan kuvan tulevaisuudesta. Jossain määrin kirjailija pohtii virtuaalitodellisuuden ja reaalitodellisuuden eroja, toisaalta myös pakkomielteitä. Olisin kaivannut syvällisempääkin käsittelyä aiheista. Tarina jää kiinnostavan pelin ja kertomuksen tasolle, mutta tarjoilee toki erikoisen lukuelämyksen näistä nauttiville. Haluaisin ehdottomasti vierailulle Oasikseen!

Ihailen romaaniin luotua ajatusleikkiä ja seikkailua. Tarina pysyy hienosti kasassa ja kirjailijan taustatyön laajuus nostattaa kulmakarvoja. En malttanut olla lukematta mihin suuntaan etsintä seuraavaksi kääntyisi ja miten kaikki päättyy. Viihdyin erinomaisesti tämän seikkaulun parissa - vaikka kirja ylittää tiiliskivirajan, olisin voinut lukea sitä pidempäänkin. Elokuvaa odotellessa...

SUOMENNOS: Suomentaja J.Pekka Mäkelä on joutunut todellisen haasteen eteen kirjaa kääntäessään ja suoriutuu tehtävässään erinomaisesti.

TOISAALLA: Norkku ahmi ja rakastui
Lukutuulia/Tuulia
Katinkan kirjasto
Taikakirjamet/Raija
Miiru/ Valikoiva kirjatoukka
Also Sprach Jussi
Kirjavinkkien Mikko
muita?

MUUTA: Minulta meni e-kirjaviikko ihan ohi, harmi. Oli kuitenkin mukava lukea teidän kokemuksia niiden parissa. Itselleni nuo sähkökirjat ovat kovin luonteva osa lukupinoa. No asiaan, huomasin että tätä kirjaa saa Elisa-kirjasta hintaan 14,50€. Ei paha.

TÄHDET:
+ + + +

10 kommenttia:

  1. Minäkin tykkäsin tästä yllättävän paljon! Muistan kyllä monia kasarijuttujakin, joten minulle tässä oli nostalgiaakin, mutta toisaalta tällainen nörttimaailma, scifi ja dystopiat ovat vieraampia ja vähemmän kiinnostavia. Siihen nähden kirja toimi kyllä erinomaisesti ja minä viihdyin sen parissa tosi hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai kia, säkin ehdit jo lukea. Kyllä minäkin wake me up before you gogot ja monthy pythonit ja monet muutkin muistan ja bongasin kirjasta, mutta just tietokonepelit ja roolipelit on tosi vieraita. Tärkeintä tässä kuitenkin tuo seikkailu joka vie hienosti mennessään. Kaikissa meissä asuu vissiin pieni nörtti, kirjanörtti ainakin :)

      Poista
  2. Onpas tätä luettukin paljon! Minua(kin) kirja kiinnostaa, osin juuri 80-luvun vuoksi (70-luvulla syntyneenä luulen tunnistavani monia asioita) ja osin siksi, että tämä on varmaankin hieman erilainen, mutta silti tai siksi nautittava lukukokemus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin yllätyin, että tätä oli luettu jo niin paljon. Ja olenhan minäkin 70-luvun puolella syntynyt :D En ehkä näe että sinä suuresti ihastuisit tähän, mutta sujuva ja koukuttava romaani on kuitenkin kyseessä (ja ehkä sinä olet salannut peli-nörttimenneisyytesi 80-luvun villeinä nuoruusvuosina ;))

      Poista
    2. :D No, mie olen naimisisa peli-nörttimiehen kanssa. Se riittänee. :)

      T. Lumiomenan Katja nyt anonyyminä

      Poista
  3. Minä sain tämän juuri eilen postissa englanniksi, odotan kiinnostusella. Vähän myös kiinnostaisi lukea tämä sekä suomeksi että englanniksi, mukava kuulla että suomennos on onnistunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiinnostavaa, että luet englanniksi. En tiedä tosiaan millainen on lakuperäinen teksti, mutta käännös oli ainakin niin kekseliäs, että Cline on tainnut luoda aika paljon ihan omia sanojaan. Jään odottamaan mielenkiinnolla!

      Poista
  4. Wääks, minä luulin kommentoineeni tätä mutta kommmenttina onkin kadonnut minne lie maailman tuuliin! Nyt en muista mitä tähän vuodatin muuta kuin että innoissani olin ja kauheasti tykkäsin.

    Ready Player Onen tulevaisuuskuva on kyllä aika ankea, mutta jollain lailla oudon uskottava, nytkin jo vietetään niin paljon valveillaoloajasta netissä virtuaalisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no höh, tylsää jos jutut katoaa. Mutta innostus kuului tästäkin kommentista :)

      ja kyllä mä uskon kanssa että virtuaalisuus väkisin tässä kokoajan lisääntyy.

      Poista
    2. Palasin! Sinulle on jotain blogissani...

      http://nenakirjassa.blogspot.fi/2012/09/kiitos.html

      Poista