6. marraskuuta 2013

Kirjamessuista vielä


En ole erityisemmin kirjamessujen fanittaja. Siksi pitäisi ehkä olla hiljaa, eihän sinne ole pakko mennä. Mutta koska sananvapaus jne. niin kirjoitan silti :) (Pahoittelut kuvien laadusta)

Parasta oli joka tapauksessa kirjabloggareiden illallinen perjantaina. Ihan uskomatonta saada kasvot monelle, jotka olen "tuntenut" vuosia ilman, että olemme tavanneet. Toisaalta ravintola ei sovellu tutustumiseen hyvin, koska ei ole kohteliasta huudella vieraisiin pöytiin. Joka tapauksessa kiitos!

Kirjamessumatematiikkaa:

Kävijöitä oli 71 500. Oletettavasti osa heistä tuli sisään vapaalipuilla ja osa oli lapsia. Jos silti leikkisi, että kaikki kävijät olisivat maksaneet 16€ sisäänpääsyn, lipputuotto on
1 144 000€. Jos 1/3 kävijöistä tuli autolla, parkkeeraustuotto neljältä päivältä oli 238 333€. Koska kaikki sisääntulijat maksoivat myös naulakosta 2,5€, narikkakassaan kertyi 178 750€. Jos olen ymmärtänyt oikein, myös näytteilleasettajat maksavat läsnäolostaan messukeskuksessa. Hinta tästä vaihtelee tilan ja tarpeiden mukaan, mutta maksaa kuitenkin. Tästäkin kertyy melkoinen määrä rahaa. Koska näytteilleasettajien tuottoa ei ole saatavilla, kerrotakoon, että ihan kävijätuottoa on
n. 1 561 083€. Vaikka miten ajattelisi, että tilan pitäminen lämpimänä maksaa ja on työntekijöitä ja verkkosivun päivitystä, niin on tuo melko paljon rahaa neljälle päivälle.

En tiedä mikä on keskimääräinen kirjaostos kirjmessuilta. Epäilen, että niistä 74% jotka ilmoittivat ostaneensa kirjoja, moni osti enemmän kuin minä, mutta moni varmasit myös vähemmän. Itse käytin messuilla 25€ kirjoihin. Jos laskisi, että nuo 74% käytti keskimäärin saman summan, kirjatuotto olisi ollut 1 322 750€, joka toki jakautuu erittäin monien kesken. Mutta tämä on tietysti tosi hienoa kustantamoille! Eläköön kirjat! Epätarkkuudesta huolimatta paljon rahaa.

Ihan nopealla lskutoimituksella on siis päästy siihen, että kirjamessujen 4 päivässä rahaa liikkuu n.3milj. euroa. Mitä siitä pitäisi ajatella?

Itse olin lopulta paikalla vain sunnuntaina. Kahden lapsen kanssa (8v ja 2,5v). En suosittele.
Näin Maija Vilkkumaan, jonka sanoituksia olen fanittanut vuosikaudet. Kirja on lukematta, joten se vahinko täytyy korjata pian.Kävin myös tervehtimässä Pauliina Rauhalaa vuoden kristillinen kirja- palkintotilaisuudessa. Onnea vielä!
 

Olimme jo epätoivoissamme lähdössä kotiin, koska lapsiparkki olikin vain yli 5-vuotiaille lapsille. Ulospäin kulkiessa löysin kuitenkin messukeskuksen oman lastenhoitotilan, jonne huolivat nuorimman 1,5tunniksi hoitoon. Tästä isot plussat messukeskukselle. Isompi viihtyi kirjastoauton uumenissa ongelmitta ja minä pääsin sitten vihdoin kiertämään kirjoja.Lopulta ostokset jäivät vähäisiksi. Ostin Katja Kallion Säkennöivät hetket miki-kirjana, esikoiselle monta halpaa Aku Ankan- taskukirjaa ja pienimmälle Merirosvoja naapurissa. Lasten teltasta iso kiitos myös, fat boyt ja oma tila oli tosi kiva kun myöhemmin sitten lueskeltiin omia kirjojamme.
Jonotetaanko tässä nimikirjoituksia kuuluuisalta kirjaililjalta? Ei. Tässä jonotetaan pankkiautomaatille.

Messujen kivaa antia ovat erilaiset kirjataiteilijat. Upeita juttuja oli paljon. Niin paljon, että on vaikea valita kaiken keskeltä mihin keskittyisi.
Messut on väsyttävää puuhaa.

9 kommenttia:

 1. Heh, hyvät noi sun rahalliset laskelmat - näkyy siinä liikkuvan aika paljon rahaa. (Sen verran viilaan pilkkua, että en mä voi olla mitenkään ainoa, joka ei käytä narikkaa siellä, sehän on vaan varustekysymys.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, toi oli tosi epätarkka muutenkin. Mutta myös lapsilta (yli7v.) meni tuo maksu. Pointtina varmaan se, että ärsytti maksaa :)

   Poista
 2. Vilkaisin Yritystelestä Suomen Messujen taloustiedot: http://www.yritystele.fi/yrityksen-tiedot/suomen-messut-osuuskunta/taloustiedot/2062

  Liikevaihto on kyllä ollut viime vuonna 50 miljoonaa, mutta nettotulosta on vain 3,6 %. Tämähän on vain tyydyttävä tulos (alle 5 %), kuten vaikkapa Taloustieto Oy:n oppikirjateksti määrittelee: http://www.taloustieto.fi/lukiotext/1text607.html

  Ihan kultakaivoksena tuota messutoimintaa ei siis voi pitää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Salla. Tuo on jännä juttu tuo messukeskus ja miten tuo raha siinä vaihtaa omistajaa. 3,6% on 1,8milj. ja on se tietysti rahaa sekin jos se jää kaiken muun jälkeen. Mun pointti oli ehkä sanoa, että se on kallista käydä noilla messuilla. Mutta kai se sitten vaan on oltava noin.

   Poista
 3. Summat tuntuvat kyllä hurjan suurilta näin asiasta mitään ymmärtämättömän silmin! Mutta kirjat ovat ehdottomasti messunsa ansainneet, samoin lukijat. :)

  VastaaPoista
 4. Suloinen kuva tuo viimeinen, pieni on vähän väsynyt. Messut ovat kyllä tosi hankalia lasten kanssa. Minä pelkäisin koko ajan, että lapset siepataan. ; ) Hyvä, että uskalsin aikanaan pikkupaikkakunnan vapputorille viedä ja rantalomilla olin koko ajan käsi kädessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onneksi ei ilmeisesti siepattu. Mä en jotenkin osaa pelätä tuota ollenkaan, vaikka varmaan pitäisi. Pienempi oli nytkin jo hukassa useamman kerran siellä ruuhkassa ;) No, onneksi löytyi se lastenhoito sitten kuitenkin!

   Poista
 5. I feel for you, mullakin oli lapset mukana, tosin osan aikaa kiertelin yksin mutta kuintenkin, se asetti tietyt reunaehdot (ei päässyt kovin aikaisin / nopeasti aamulla liikkeelle, ja kun iltapäivästä oli jo muuta menoa niin jäi kovin pikaiseksi visiitti).

  Illallinen oli tosiaan ihan parasta, kiva että tulit pitkän työviikon jälkeen mukaan! "Istumajärjestys" tosiaan hieman rajoitti seurustelua enkä ole varma, oliko se tarjoilija tosissaan vihainen kun minä ja R vaihdoimme hetkeksi paikkoja jälkiruuan aikana, vaikka palasimme sitten kiltisti omille paikoillemme :). Mutta ruoka oli hyvää ja seura parasta!

  VastaaPoista