24. syyskuuta 2010

Miina Supinen: Apatosauruksen maa

Miina Supinen: Apatosauruksen maa
Suomi, 2010
212 sivua

GENRE: Absurdi lyhytproosakokoelma. (Täh?)

LYHYESTI: Lyhyitä katsauksia elämään, joka on monesti tosi kummallista.

(Kerrottakoon, että keskittymiskykyni on ollut lähellä nollaa monestakin syystä. Nämä tarinat olivat niin lyhyitä, että näitä pystyin silti lukemaan. Tämän arvion tunnelmaan saattaa kuitenkin vaikuttaa se, etten päässyt kirjabloggaustapaamiseen. Harmittaa. Olin hauskan sijaan koko viikon työmatkalla kuulemassa, että työelämä on savolaistumassa.)

FIILIS: Pidin kirjasta. Se on hauska, siinä on ihanan kummallisia kertomuksia ja sattumuksia ja vähän vaikeamminkin avautuvia sivujuonteita. Olisin voinut lukea näitä vaikka kuinka paljon. Aion suositella tätä kokeilunhaluisille ja huumorintajuisille, etenkin lyhytpinnaisille lukijoille.

Silti olin vähän pettynyt. Innostuin Supisesta aivan äskettäin lukemani Liha tottelee kuria ansiosta, eikä tämä nyt sitten lainkaan yhtä paljon innostusta herättävä. Jos sanoisin oikein rumasti, niin sanoisin tämän muistuttavan jonkin sortin aforismikirjaa. Tarinat ovat niin lyhyitä, ettei ne jäävät nokkeluudestaan huolimatta irrallisiksi.

Mutta toisaalta montaa yksittäistä (ja kovin erilaista) kertomusta jää pohtimaan paljon myös jälkeenpäin. Jotenkin jäin kaipaamaan yhtenäistä teemaa tai sitten en vaan keksinyt sitä. Ainakin kirjailijan mielikuvitusta jäin ihailemaan suuresti. 

ERITYISTÄ:  Supisen blogista Sokeripalasta jäi kirjan julkaisun aikoihin mieleen tämä:
"Kirjakauppiastilaisuudessa Katajanokan kasinolla Apatoa pitchasi Jari Tervo, joka väitti aivan pokkana, että siinä on paljon suorasukaista seksiä. (toivottavasti kukaan ei nyt pety kauheasti.)" Kirjan luettuani uskaltaisin lyödä vetoa siitä, ettei Tervo ole lukenut kirjaa.

MUUTA: Ilse Juuri tälläisesta kirjoittaa kivasti tästä kirjasta, kurkkaa!

TÄHDET:
+ + + (+)

3 kommenttia:

  1. Koska en ole kirjaa lukenut, en voi myöskään sitä kommentoida (toisin kuin Tervo). Mutta mitä tarkoittaa työelämän savolaistuminen? Ja mitä tapahtuu Savossa työelämälle, kun se savolaistuu?

    VastaaPoista
  2. No se savolaistuminen oli kyllä vaan vitsi :D tosin kuulin myös että savolaisia ei naurata heitä itseään koskevat vitsit, tähän en kuitenkaan löytänyt vahvistusta. se taisi olla niin, että enää ei ole työntekijää ja työtehtävää vaan on toimijoita, jotka ehkä tekee jotain mitä kukaan ei oikein ymmärrä tai sitten ne ei tee...

    VastaaPoista
  3. Hehee. Minusta tuo tiivistää nykypäivän työelämän oikein hyvin. Eilen juuri kuuntelin esittelyä EU-hankkeesta, jolla on paljon rahaa ja epämääräinen tavoite. Lähitavoitteena tuntui olevan saadun rahan käyttäminen, eivät lopputulokset. Minua savolaisvitsit naurattavat, mutta en olekaan savolainen vaikka Savossa työskentelenkin. On niissä vitseissä vähän perääkin ;)

    VastaaPoista