26. syyskuuta 2010

Lastenkirjasunnuntai #13 Peppi Pitkätossu

Astrid Lindgren: Peppi Pitkätossu
Ruotsi, 1945 (tämä käännös ja kuvitus 2010)
222 sivua

LYHYESTI: No kaikki tietää Pepin ja sen ettei hänelle mikään ole mahdotonta. Uutta on se, että tästä on tehty uusi suomennos (Kristiina Rikman) sekä uusi kuvitus (Lauren Child). 

LAPSEN KOMMENTTI: "Peppi on hauska kun se tekee kaikkea kummallista!"

FIILIS: 5v. lahjaksi saatu uusi Peppi on tuonut paljon iloa. Se on ollut ensimmäinen pitkä kirja, jonka olemme lukeneet yhdessä ja molemmat nauttineet aivan erityisesti. En muistanutkaan, että Peppi on näin filosofinen, viihdyttävä ja hauska. Monena iltana on käynyt niin, että minä olen halunnut jatkaa lukemista lapsen jo väsähdettyä :)

Kuvituksesta tulee mieleen suositut Samu ja Salla-kirjat, jotka ovatkin saman kuvittajan tekemät. Miinuksena se, että kuvia on aika vähän. Nämä kuvat ovat aivan uudenlaisia - itse tykkään uudesta Pepistä.

Myös suomennos on tehty uudelleen. En osaa verrata vanhaan, koska on niin pitkä aika siitä kun olen lukenut viimeeksi Peppiä. Olisin voinut puoltaa jopa vielä enemmän uudistusta, suomennokseen kun on jätetty kaikuja menneisyydestä. Joitain kohtia ja sanoja 5v. onkin mahdoton ymmärtää ja äitin täytyy vähän tulkita. Mutta ilmeisesti nykyistämistä on tapahtunut reilusti ja se on positiivista.

Pepin pystyvyys ja kekseliäisyys antaa potkua myös väsähtäneelle aikuiselle. Surulliset sävyt ovat myös läsnä, mikä antaa lisäulottuvuutta tarinaan. Suositellaan kovasti kaikille!

4 kommenttia:

 1. Peppi Pitkätossu tuli kyllä lapsena luettua muutamaan otteeseen ja se oli yksi lemppareistani :) Tykkään kanssa tuosta uudesta kuvituksesta, sillä se sopii Pepin tyyliin. Melkein tekisi mieli ostaa tuo kirja itselleen.

  VastaaPoista
 2. Lapsuuden suosikkien uusissa suomennoksissa ja kuvituksissa on aina vähän sulattelemista. Meillä on tämä vanhojen Peppien lisäksi hyllyssä, mutta aion odottaa lukemisessa siihen, kunnes tytär jaksaa kuunnella. Samu ja Salla on kyllä ehdoton suosikkini nykyisissä tv-ohjelmissa ja no, kirjatkin on ihan hyviä, joten hyvä, että Pepin uusi kuvittaja on juuri Lauren Child.

  Karoliina

  VastaaPoista
 3. Hmm, minä en ole uskaltanut ostaa tätä, koska olen vähän Peppi-puristi ;) Toisaalta tykkään Lauren Childin tyylistä ja Samu ja Salla uppoaa meidän melkein viisivuotiaaseen erinomaisesti. Olen myös lukenut hänelle niitä Peppi-kirjoja, jotka minulla on, mutta Ingrid Vang Nymanin kuvitus ei ole lapseni mieleen. Kenties, kenties... Sinun arvostelusi ainakin vei mukanaan! (ja mulle tekisi hyvää vähän pölyttää tätä puristista asennetta)

  VastaaPoista