7. lokakuuta 2010

nobelista

Vuoden 2010 kirjallisuuden nobelin saa Mario Vargas Llosa - On muuten hassu sattuma että yritin lukea hänen kirjaansa Tuhma tyttö alkusyksystä, mutta se jäi kesken. Kirjassa ei sinällään ollut mitään vikaa, mutta jotenkin väsähdin sen kanssa kun jotain muuta tuli tilalle. Nyt tietysti kaduttaa =D

Nobelistilta riittää suomennoksia 11 kirjan verran, joten valinnanvaraa ei ainakaan puutu jos haluaa tähän Perulaiseen tutustua. Häntä tituleerataan maanosansa merkittävämmäksi kirjailijaksi ja yhdeksi "vaikutusvaltaisimmista latinalaisen Amerikan intelektuelleista".

Ootteko muut lukeneet?

10 kommenttia:

  1. En ole itseasiassa edes koskaan törmännyt yhteenkään kirjailijan teokseen. Tuntuu toisaalta, että aina tartun kotimaisiin ja kuljen kuin laput silmillä käännöskirjallisuuden ohi.

    VastaaPoista
  2. Enpä ole, vaikka nimi on tuttu. Olen lukenut kyllä aika harvaa nobelistia muutenkin.

    Karoliina

    VastaaPoista
  3. No minä luin kesällä sen Paratiisi-kirjan. Joskus juhannuksen jälkeen on postaus siitä, ehkä nimellä Paratiisin etsijöitä tai jotain.

    Tätä Tuhmaa tyttöä ajattelin viimeksi eilen, kun muistin jossain (ehkä Annassa?) kehutun. Siis ajatuksen tasolla liikuttiin: että pitäisi muistaa se taas.

    VastaaPoista
  4. Piti ihan vielä katsoa, ketä harvoja nobelisteja olen lukenut, ja kopioin tähän listani Kirjasieppoon laittamastani kommentista:

    Monilta runoilijoilta olen toki lukenut yksittäisiä runoja, mutta saattaa olla, että Wislava Szymborska on ainoa, jolta olen lukenut kokonaisen runokokoelman. Ehkä Nerudaltakin.

    Romaanikirjailijoista olen lueskellut/aloittanut teoksia ainakin Selma Lagerlöfiltä, Thomas Mannilta ja Doris Lessingiltä. Kokonaisia teoksia olen lukenut kai ainoastaan Sillanpäältä, Hemingwaylta, Gabriel García Márquezilta, William Goldingilta, Toni Morrisonilta - no, Steinbeckilta melkein kaikki. Hemingwaysta en ole itse asiassa edes ihan varma (siis että olenko lukenut kokonaisen teoksen).

    Näistä suuren vaikutuksen ovat tehneet runoilijoiden (niiden Szymborskan ja Nerudan) lisäksi ainoastaan Sillanpää, Goldingin Kärpästen herra ja tietenkin Steinbeck. Morrisonin Jazz oli myös aika hyvä, mutta se on toistaiseksi ainoa häneltä lukemani teos.

    Nobel-kirjallisuus taitaa olla yleisesti ottaen hieman liian vaikeaa minulle.

    Karoliina

    VastaaPoista
  5. Mä olen lukenut tuon Tuhman tytön, mutta en siitä ihmemmin pitänyt. Se on ilmeisesti viihteellisin hänen kirjoistaan ja siinä oli silti turhan paljon politiikkaa minun makuuni.

    VastaaPoista
  6. Kiinostavaa! Täytyy tsekata Ilsen postaus.

    Karoliina ja muut, en minäkään ole mikään "Nobel- lukija". Aika harvoja olen itsekään lukenut, jotkut tosin yllättävät positiivisesti. Aika paljon tuo Nobel tuntuu menevän yhteiskunnallisille vaikuttajille ja epäkohdista kirjoittaville. Semmoinen fiilis tulee itselle. Pitäisi varmaan Karoliinan tapaan listata noita, muistelen, että jossain kohtaa olen tehnytkin sen.

    Kiitos marjis rehellisestä mielipiteestä, tuli itselleni mieleen et jos se TODELLA ois vetänyt hyvin kirjana niin eihän se ois kesken jäänyt...

    VastaaPoista
  7. Totesin viime vuonna, että kerrankin Nobel-komitea on oikeassa, kun Herta Müller sai kirjallisuuden Nobelin. Minusta onkin tullut hänen kirjojensa addikti ja aion lukea ne kaikki.

    Tämä tuhma tyttö kiinnosti minua nimneäs puolesta, mutta sitten ei mikään muu, joten jätin väliin ja jätän väliin.

    VastaaPoista
  8. Minäkään en tunnustaudu Nobel-lukijaksi. Steinbeckeja ja Hemingwaytä on toki tullut luettua, mutta ainakin viime vuosien Nobel-kirjailijoiden teokset ovat tupanneet jäämään kesken. Yleensä lukeminen kaatuu siihen, että ei tunne vieraan maan politiikkaa tai historiaa tarpeeksi hyvin. Eli syytän omaa yleissivistyksen puutettani... :)

    Mario Vargas Llosaa aion kuitenkin rohkeasti kokeilla! :)

    VastaaPoista
  9. Minä en ollut ikinä kuullutkaan tästä koko kirjailijasta, ennen kuin kuulin uutisen Nobelin kirjallisuuspalkinnon voittajasta.

    Uutisen jälkeen heräsi mielenkiinto lukea jokin hänen kirjansa - kenties juuri tuo "tuhma tyttö".

    Vaan luettavia kirjoja olisi vaikka kuinka paaaaaaljon, joten aika näyttää.. :)

    VastaaPoista
  10. Leena - sinä olet kyllä pitänyt huolen, että Mulleriä on jossain kohtaa pakko lukea =D Mutta tosiaan, nuo syyt palkinnon myöntämiseen ovat kovin moninaisia...

    Zephyr - tässähän vois aloittaa jonkin sortin nobel-haasteen kun jossain kohtaa jaksaisi!

    Marika - joskus voi olla niin että alku-uran kirjat on just parempia kuin 70vuotiaana kirjoitetut, jos ja kun joku ehtii lukemaan niin pitää etsiä sit semmonen suositeltavin noiden kaikkien suomenettujen joukosta.

    VastaaPoista