28. lokakuuta 2010

Helsingin kirjamessut

Jännä juttu, voisin nimittäin kopioida tähän Kirjasiepon kirjoituksen melkeinpä sanasta sanaan: en ole koskaan käynyt kirjamessuilla, inhoan messuja ja väentungosta, tänä vuonna ajattelin mennä, mutta nyt en sitten kuitenkaan pääse. Erityisesti olisin halunnut tulla bloggaajatreffien takia, mutta kun ei niin ei. Kun asuu täällä itärajalla, on hankalaa vain piipahtaa (varsinkin kun seuraavan viikon aikana joutuu työnsä puolesta käymään 3 kertaa pääkaupungissamme). On myös kummallista, että ihmisiä kuolee (kaukaisia sellaisia) ja juhlia järjestetään vaikka olisi tämmöiset messut. Minä siis pukeudun lauantaina päivällä hillitymmin mustaan ja illalla korkeasti mustaan ja jään odottamaan teidän toisten messulöytöjä ja messukuvia. Voitte myös kertoa, miksi ensi vuoden messut kannattaisi laittaa jo nyt kalenteriin ja varmistaa pääsynsä sinne?

9 kommenttia:

 1. Itse olen näytteilleasettaja tänä vuonna ja messuilu on rankkaa. Mutta vielä enemmän se on kuitenkin uusien lukijoiden ja ihmisten tapaamista. Kaupan teko, kun myy kirjallisuuslehteä, jota on itse toimittanut, on kuin henkilökohtainen sopimus. Minusta se on mukavaa ja äärimmäisen palkitsevaa, kun saa uusia ihmisiä kiinnostumaan asiasta, joka on itselle niin tärkeä. Minun kohdallani ei ole kyse asiakkaista, vaan lukijoista.

  VastaaPoista
 2. En ole mäkään koskaan ollut kirjamessuilla. Pidän kyllä kaikenlaisista messuista ja markkinoista, vaikkakaan en väentungoksesta. En pääse nytkään, vaikka mielelläni olisin bloggaajatapaamisenkin vuoksi siellä käynyt. Mutta kun matkaa on 400 km niin sinne pitää tosiaan oikein erikseen lähteä, eikä se nyt tällä kertaa onnistunut.

  VastaaPoista
 3. No kuule, minä en pääse, tietenkään. Kerran olen ollut, Turussa kai, ja miksi haluaisin ensi vuoden kalenteriin jo nyt messut merkitä on se, että:

  siellä voi ikään kuin olla isompaa lukevaa joukkoa, kun eihän tämän eristäytyneempää harrastusta ole (tai ei ole ollut, onhan nyt vähän eri kun on tämä bloggaajayhteisö)

  ja kun siellä voisi nähdä elävänä jonkun ihanan ja sanoa, että kiitos kirjasta

  ja ehkä siellä voisi päästä sellaiseen ylemmyydentuntoiseen lukijahybrikseen, että katsokaa te muu Suomi vaan formuloita. ;)

  Noh, kunhan pelleilen kateuksissani. Minusta olisi ihanaa päästä...

  VastaaPoista
 4. Harmi, ettet päässyt. Olisi ollut kiva tavata. :)

  VastaaPoista
 5. Anni, terveisiä messuilta. Antoisaa oli monimuotoisesti, vaikkakin lauantaiaamna piti nousta klo 4!!!

  Satu, ymmärrän: 400 kilometriä on paljon. Minulla sentään 'vain' 250 km.

  VastaaPoista
 6. Ilse oli kyllä niin hauskasti, osuvasti perustellutkin jo, miksi kannattaa ensi vuonna lähteä kyllä messuilemaan;)

  Minäkään en tänä vuonna päässyt, vaikka olisin kyllä halunnut - No, ensi vuonna sitten!!

  VastaaPoista
 7. Messuilla oli antoisaa, mukavaa ja tietenkin kirjallista. Sellainen ruuhka siellä ainakin lauantaina oli, että ensi vuonna koetan päästä paikalle arkipäivänä ja mennä lauantaina vain, jos (ja kun ;)) siellä järjestetään jonkinlainen bloggaajatapaaminen. Ts. ruuhkissa on väsyttävää ja hiostavaa kiertää, mutta silti kirjamessuilla on oma taianomainen ilmapiirinsä.

  VastaaPoista
 8. Olen muutaman kerran käynyt Helsingin Kirjamessuilla, mutten tänä vuonna päässyt, vaikka olisin kyllä halunnut mennä. Ongelmani on sama kuin eräillä muillakin täällä, kun matkaa kertyy yli kolmen tunnin verran, ei pysty vain "piipahtamaan", etenkään jos samalle viikonlopulle osuu jotain sitovampaa menoa.

  Olen myös käynyt joskus muiden kaupunkien kirjamessuilla, jotka ovat selvästi pienempiä kuin Helsingissä järjestettävät.

  Helsingin Kirjamessuilla on kuitenkin yksi asia ylitse muiden ja se on volyymi. Toki siellä on ruuhkaa ja välillä tuntuu, että messuhinnat ovat joissain tapauksissa +20% normihintoihin ja liputkin ovat aika tyyriit, mutta silti.. Koko halli täynnä KIRJOJA ja ihmisiä, jotka pitävät kirjoista! Itse välttelen myös paikkoja, joissa on paljon ihmisiä, mutta kirjamessuilla teen poikkeuksen hyvän asian puolesta ;)

  Pienemmillä messuillakin voi tehdä löytöjä ja saa kierrellä ehkä enemmän rauhassa. Toki valikoimakin on pienempi, mutta esim. Tampereella viime vuonna mahduin helposti kuuntelemaan muutamia kirjailijoiden esitelmiä. Helsingissä se tahtoo joskus olla ahdistavaa, kun on niin paljon porukkaa.

  Suosittelen kyllä kirjamessuja ihan yleisesti.

  Teresita

  VastaaPoista
 9. Juuri tuo, mitä Teresita sanoi: koko halli täynnä kirjoja ja ihmisiä, jotka pitävät niistä. Siinä messujen lumo ja houkutus. Ja itse tykkään messuista ideana - muillakin aloilla - muutenkin: koko alan tarjonta saman katon alla nähtävänä.

  Mutta ei sieltä kannata juuri ostella: jos hintaa katsoo, muualta saa edullisemmin. Paitsi helmiä ja löytöjä, kirjoja joihin ei muualla törmäisi. Koskee lähinnä pieniä kustantamoja ja divaripuolta.
  Itse löysin esim. kaverin lapselle sarjiksen, jota oli pitkään etsinyt. Viimeksi löysin käytettynä Tavastia-klubin historiikin, joka oli menestys lahjana. Ja jotain matkakirjoja edullisesti. Noin esimerkkeina löydöistä.

  On kiva myös nähdä kirjailijoita ja kuulla haastatteluja. Jotenkin se antaa lisää kirjaelämykseen. Ja ilman muuta kannattaa mennä ennen viikonlopputungosta jos pääsee. Mutta kyllä siellä lauantainakin tänä vuonna mahtui aika hyvin katselemaan, kuulemma perjantain kävijämäärä oli noussut viimevuotisesta (kynnellekykenevät siirsivät visiitin sinne?). Pitää vain olla hyvät kengät ja hoitaa tankkauspuoli huolella, että jaksaa :-)

  VastaaPoista