12. marraskuuta 2011

Miika Nousiainen: Metsäjätti

Miika Nousiainen: Metsäjätti
Suomi 2011
286 sivua. Otava

MIKSI?: Nousiaisen fanina ja korkeakoulutettuna paperimiehen tyttärenä tämä oli must.

LYHYESTI: Kaunis irtisanominen, simsalabim!

ISÄNPÄIVÄLAINAUS:
"Nykyisin me isätkin olemme mukana. Oma isäni ei ollut mukana synnytyksessä, ei kukaan mies siihen aikaan. Se oli saavutus, jos isä oli jonkin viikon mukanan kasvatuksessa."

FIILIS: Surkean Törmälän kasvatti on päässyt pitkälle Metsäjätti -yhtiössä ja sitten hänet lähetetään sulkemaan nuoruutensa paikkakuntaa pystyssä pitävä tehdas. Törmälän surkeutta toistetaan vähän tarpeettomastikin, mutta ehkä niille jotka eivät ole kasvaneet vastaavassa lähiössä tai pikkupaikassa täytyy vähän todistella. Monet meistä kuitenkin tuntee jo Törmälän todellisuuden.

Mietin pitkään ketä Nousiainen eniten tölvii ja miksi kaikki täytyy Törmälässä olla niin surkeaa. Lopulta tulin siihen lopputulemaan, että kaikki oli Helsingissä vähintään yhtä huonosti, vaikka pinta kiiltää siellä enemmän. Mistään oikeasta ei juurikaan puhuttu ihmissuhteissa kummassakaan paikassa. Toinen pakenee murheitaan ryyppäämiseen, toinen sisustamiseen, kaikki ovat lopulta työpaikkojensa armoilla. Toki voi sanoa, että se kenen palkka on viisinumeroinen omaa enemmän vaihtoehtoja. Mutta jos kaupasta ei saa rucolaa, niin sitten kaikille maistuu sama pizza.

"Niin se on. Sama suru jäytää rikkaitakin, mutta kyyneleet kuivataan parempiin kangaslaatuihin. Voi olla, että suru koskee hyväosaisiin vielä kovemmin. Onhan se isku kovempi, kun korkeammalta pudotaan. Valmiiksi masentunut ei pienistä järky." 


Nousiainen osuu tarkasti ja kipeän kepeästi moneen maaliin. Nauroin ääneen, monesti varmaan itselleni ja muistoilleni. Välillä kauhistutti miten vaikeita aiheita kirjaan oli otettu. Joka tapauksessa Nousiaisen tapa sanoa juttuja on raikkaan huvittavaa.

"Kunnalispolitiikan ja arkielämän ääneen lausumaton perusperiaate on, että Törmälässä asiat eivät riitele, vaan ihmiset. Perusasioista kaikki ovat aina ollet samaa mieltä: saavutetuista eduista ei luovuta, vika on johtajissa ja muutos on uhka."
MUUT NOUSIAISET:
Lukukokemuksena kirja ei ylitä Maaninkavaaraa, joka oli minulle aivan huippu, mutta kotimaan kärkeen tämä nousee. Vadelmavenepakolainen ei ollut herkullisesta aiheesta huolimatta minun kirjani.


TOISAALLA:
jos määriä katsotaan, niin tämä on luetuimpia uutuukisia blogeissa:
kirjahamsteri
Noora Valkoinen
Luettua / Sanna
Hanna
Ilselä
Mari A.
Joana
Susa P.

TÄHDET:
+ + + +

6 kommenttia:

 1. Paperimiehen tyttärenä tämä on must minullekin. Ajattelin säästää joulunpyhien lukemiseksi.

  Syksyn uutuuksista löytyy myös toinen (vaikkakin pieni) viittaus paperimiehiin. Hotakaisen uutuudessa Hopeaniemi junior kadehtii hyvätuloisten paperimiesten vapautta kurvailla huolettomana japanilaisilla autoillaaan.

  VastaaPoista
 2. Himottaa tämä. Nousiaista en ole vielä lukenut yhtään vaikka nuo kaksi aikaisempaa meillä on hyllyssäkin, tämä meni miehen isälle lahjaksi tänään. Kyllä minä vielä. Kiinnostavalta vaikuttaa.

  VastaaPoista
 3. Tämän haluan lukea, vaikka myönnän olleeni ensin bähän skeptinen kirjaa kohtaan. Ajattelin sen käsittelevän vain metsäteollisuutta. Kuuntelin Nousiaisen kertovan kirjastaan ja vakuutuin. Nyt kirja on niin paljon esillä, että palaan varmaankin myöhemmin - ehkä tämä sopisi joulun aikaan. Olen vältellyt tekstejä kirjaan liittyen enkä lukenut kuin kursiivisesti ajatuksiasi. Mutta palaan, jahka olen kirjan itse lukenut.

  Sinulle on muuten tunnustus blogissani.

  VastaaPoista
 4. Minäkin olin skeptinen, mutta onneksi tartuin. Kirja oli ihana!

  VastaaPoista
 5. Lukutoukka - haa, vertaistukea täällä kirjojen ja bloggaajien muodossa :) täytyy tuo hotakainenkin vissiin lukea, vaikka ei hän taida olla minun kirjailijani.

  linnea - hyvä lahja! juu, voisin tosiaan suositella myös maaninkavaaraa kovin lämpimästi.

  kirahvi - lukupinoon vaan, joulu voi olla hyvä aika lukea tätä. vaikka kirjassa kuvatut joulut eivät kyllä niin hienoja olleet...KIITOS tunnustuksesta!

  Joana - hyvä kun tulee positiivia yllätyksiä. Minäkin olin jotenkin yllättynyt, oli tämä kuitenkin aika raskasmielinen Nousiaiseksi.

  VastaaPoista
 6. Tämä on ollut kyllä varsinainen blogihitti. Katsoin tuota tekemääsi listausta eri kirja-arvioista. Tämä oli kyllä niin hyvä teos. Tulisipa syksyllä jo uusi Nousiainen. :)

  VastaaPoista