11. maaliskuuta 2013

Rosamund Lupton: Mitä jäljelle jää (Afterwards)

 (Julkaisen uudelleen syyskuussa 2011 kirjoittamani tekstin, kun tämä on nyt suomennettu ja näkyy myös kivasti blogeissa. Elämäntilanne näyttää edelleen siltä, että blogille jää paljon  vähemmän aikaa juuri nyt. Täällä kuitenkin ollaan, korvatulehduksen, työhaasteiden ja kirjapinojen keskellä, odottaen parempia aikoja.)

Rosamund Lupton: Mitä jäljelle jää (Afterwards)
Englanti 2011(suom.2013)
476 sivua

MIKSI?: Luptonin Sister oli loistava ja halusin lukea myös hänen toisen romaaninsa.

LYHYESTI: Tulipalo jättää jälkeensä elämästä taistelevan perheen.

FIILIS: Tästä on nyt aivan pakko paljastaa hieman (mutta ei mitään mikä ei selviäisi ihan ensimmäisten sivujen aikana.)

Kaikki alkaa kun äiti Gracie on 8-vuotiaan poikansa yksityiskoulun urheilupäivässä ja  huomaa koulun olevan tulessa. Adam on hetkeä aikaisemmin lähtenyt hakemaan syntymäpäiväkakkuaan sisältä ja perheen 17-tytär on myös koulussa. Gracie syöksyy pelastamaan perhettään.

Lovely bones- konseptilla kirjoitettu kirja vie mukanaan hirvittävään onnettomuuteen. Kertoja tosin on edelleen hengissä, mutta makaa tajuttomana sairaalassa Kaikki ylisanat ovat tämän kirjan kohdalla oikeutettuja, siis sellaiset kuin sydäntäsärkevä, koskettava, liikuttava ja voimakas. Lupton onnistuu aivan yhtä hienosti kuin ensimmäiselläkin kerralla kirjoittamaan "kaunokirjallista jännitystä". Tämä tosin keskittyy edellistä enemmän rikoksen ympärille, vaikka asetelma tarjoaa paljon mahdollisuuksia menetyksen ja luopumisen teemojen käisttelyyn.

Perheen kohtalo on rajuimpia, joista olen lukenut. Menetys, syyllisyys ja rikos koskettavat niin järkyttävällä tavalla tavallista perhettä, että kirjailijan rohkeutta ja taitavuutta aiheen käsittelyssä on pakko arvostaa. Näin hurjien tapahtumien kertominen onnistuukin vain siten, että kertojaääni tulee todellisuuden reunamilta ikään kuin lohduttamaan lukijaa.

Kirja ei ole täydellinen, mutta rikoksen selviämisen jännite säilyy loppuun asti. Tapahtumat osaavat yllättää ja koskettaa. Kertoja Gracie on äitinä ihanan realistinen ja luopumisen edessä uskottava. Kiinnyin häneen kovasti.

MUUTA: Miten ihmeessä Lupton savut eivät ole menneet eteenpäin blogistanissa? Nämä kirjat ovat todella loistavia jännitystarinoita, joista löytyy syvyyttä. Milloinhan näistä tulee suomennoksia? SUOSITTELEN.

TÄHDET:
+ + + + (+)

10 kommenttia:

 1. Kuulostipas sen verran kiinnostavalta, että piti jättää kirjastoon varaus. Helmet-tietokannasta ei muuten löytynyt muita Luptoneita kuin tämä Afterwards, harmillisen huono saatavuus siis. Ehkä osittain siitäkin johtuu se blogisavujen puute?

  VastaaPoista
 2. no on se totta että tämän joutuu luultavammin ostamaan eikä kaikki tietysti lue englanniksi. mutta heinoa että kiinnostuit ja löysit tämän - en usko että joudut pettymään!

  VastaaPoista
 3. Minäkin laitan kirjan korvan taakse, kaipaan nimittäin juuri vinkkejä näihin enkuksi luettaviin kirjoihin ja toistaiseksi pää on ollut aika tyhjä.

  VastaaPoista
 4. Minä taas luen niin kehnon hitaasti englanniksi. Kuka suomentaisi? Kustantajat, haloo!

  VastaaPoista
 5. Sonja - Jos ei ihan hirvittävästi lue englanniksi, niin nämä kirjat ovat hyviä myös siihen. ELi kieli on riittävän yksinkertaista ja tapahtumat vauhdikkaita, eikä haittaa vaikka ihan jokaista sanaa ei ymmärtäisi. Siis että perusenkulla pärjää kyllä.

  Kirsi - näiden oikeudet on myyty lukuisiin maihin: luulisin että myös Suomeen? Mistähän sen tiedon löytäisi että kuka aikoo suomentaa ja milloin? No joka tapauksessa nämä varmasti ilmestyvät myös suomeksi, enemmin tai myöhemmin.

  VastaaPoista
 6. Hei! Tiedoksi, että Sister ilmestyy suomeksi keväällä 2012. Kiva kuulla, että se kiinnostaa!
  Leena B./Gummerus

  VastaaPoista
 7. Voi että, vaikuttaa juuri minun kirjalta! Käskin jo miehen tätä tilailla netistä briteistä :)

  Mutta kiva kuulla, että tämä tulee keväällä käännöksenäkin, hienoa!

  VastaaPoista
 8. Ostin Sisterin kesällä Lontoosta ja tarkoitukseni on lukea se tämän syksyn aikana Karoliinan siskoshaasteeseen. :) Ja tämäkin kirja vaikutti todella hyvältä, kiitos kun toit tämän blogiisi.

  Tosi mukavaa kuulla että näitä on tulossa suomennettuinakin myöhemmin! :)

  VastaaPoista
 9. Hyviä uutisia tuo suomennos! Kiitos Leena kun kerroit.
  Susa ja Sara, jään odottamaan arvioitanne! :)

  VastaaPoista
 10. Ai tämä olikin näin vanha postaus! Ja olen tämän joskus lukenutkin, mutta en enää muistanut. Ihana oli lukea, että sinäkin kiinnyit päähenkilö-Graceen tässä. Minusta hän oli ihan sellaista paras ystävä -materiaalia. :) Kirja oli muutenkin hyvä, mutta varsinaista jännärijuonta tai yliluonnollisuutta enemmän minua kiehtoi juuri päähenkilö mietteineen ja tämän perhe-elämän kuvailu.

  En ole vielä blogannut kirjasta, mutta kirjoitan siitä varmaan sitten, kun olen saanut luettua Sisaren loppuun. Siis yhdessä molemmista Luptoneista.

  VastaaPoista