15. heinäkuuta 2010

Paul Auster: Invisible

Paul Auster: Invisible
Yhdysvallat 2009

MIKSI: Tykkään Austerista. Sattumuksia Brooklynissä (esimerkiksi) on oikein hauska. Ja The Smoke on loistava elokuva.

GENRE: Meta-fiktiota, jossa "faktaa" ja fiktiota on vaikea erottaa.

LYHYESTI: Nuoren runoilija pojan valinnat ja sattumukset ohjaavat koko elämän tietyyn suuntaan.

FIILIS: 20-vuotias Adam tahtoo runoilijaksi ja tapaa yliopistobileissä kiinnostavan ranskalaispariskunnan. Seuraa kolmiodraama ja murha, mutta näissä ei ole mitään tavanomaista. Myöhemmin seuraa muistelmia näistä nuoruusvuosista.

Kirja on todella taitava. Siinä on monta kertojaa, kaikki yhtä aikaa totta ja valhetta - eikä se silti ole sekava. Se miten lukija ja kertoja etäännytetään päähenkilöstä kirjan kuluessa on briljantti. Kirja on myös eräänlainen trilleri, vaikka siihen genreen tätä olisi mahdotonta sekoittaa. Hmm. Tarinassa on paljon käänteitä ja yllätyksiä, joten juonesta en halua kertoa paljoakaan.

Itse viehätyn siitä tunnelmasta jonka Auster luo. Se on varsin tumma ja synkkä ja totuudenmukainen olematta kuitenkaan ahdistava. Kirjassa esitellään ihmisluonnon eri puolia ja etsitään vastauksia syyllisyyden ja totuuden kysymyksiin. Vastauksia on vähän ja jokainen löytää oman tiensä. Jokaisen tarina on erillainen. Toisen kertomana tai ajan myötä elämämme muokkauttuu yhä enemmän.

Loppu oli tavallaan tyydyttävä, mutta en silti pitänyt siitä suuresti. Minua alkaa myös nukuttaa useimmat Vietnam- ja politiikkaviittaukset, mutta ei niitä onneksi ollut loputtoman paljoa.On vähän vaikea ymmärtää kirjan nimeä, mutta ajatus lienee, että jos on liian lähellä kohdettaan se tulee näkymättömäksi - tuota jään vielä miettimään. Tykkään kannesta, mutta minusta se ei liity millään tavoin kirjaan?!?

ERITYISTÄ: Austerin suosikki tapahtumapaikka New York ei ole kovinkaan suuressa roolissa tässä teoksessa, joka tapahtuu osittain Pariisissa(!)

MUUTA: Auster on naimisissa Siri Hustvedtin kanssa. The Times jopa arvio, että tämä Austerin paras romaani(?) on syntynyt vaimonsa menestyksen innoittamana... Ja mun mies tykkäsi tästä myös kovasti.

TÄHDET:
+ + + +

Mitäs muut miettii Austerista? Mitä suosikkeja teillä on? Uusi kirjakin on vissiin tulossa/ilmestynyt tänä vuonna?

6 kommenttia:

 1. Vanha Auster-fani tässä hei. En kyllä ole kaikkea lukenut, mutta kaikesta lukemastani kovasti pitänyt. Tätä en ole lukenut!

  Auster-urani alkoi Timbuktusta, koska siinä on se koira. Sattumuksia Brooklynissä oli hyvä, mutta kun en ole sen uudempaa lukenut, väittäisin, että vaimon taidot menevät herran edelle. :)

  VastaaPoista
 2. Oli muuten jännittävää, että tästä kirjasta löytyi samaa tunnelmaa kuin Sirin kirjoista - vaikka miellän nämä kaksi aivan erillaisiksi kirjailijoiksi. Ilmeisesti avioliitto on vaikuttanut asiaan :) Auster on kuitenkin tylympi ja hauskempi, Siri taas on todella erinomainen sitten luomaan omanlaisensa fiiliksen kirjaan.

  VastaaPoista
 3. Tylympi ja hauskempi, ja jotenkin niin MIES. :)

  VastaaPoista
 4. Eilen (auto)radiossa lomalta tullessamme esiteltiin täällä Saksassa tuo kirja, joka on juuri ilmestynyt saksaksi ja sen jälkeen mies katsoi minua ja minä häntä ja oltiin molemmat sitä mieltä, että tuon kirjan haluamme lukea.

  VastaaPoista
 5. Hauska että oli tullut sama kirja vastaan :) tule ihmeessä kertomaan mitä tykkäsitte siitä.

  VastaaPoista