30. tammikuuta 2013

Taina Latvala: Paljastuskirja

Taina Latvala: Paljastuskirja
Suomi 2009
WSOY 322s.

MIKSI?: Tykästyin kovasti Latvalan esikoiseen Arvostelukappale.

LYHYESTI: Pääministerin salarakas on töissä iltapäivälehdessä ilman, että pääministeri tietää sitä.

FIILIS: Tämä oli melkoinen pettymys upean Arvostelukappaleen jälkeen. Tässä on hauskaa, häijyä ja hävytöntä kuten lupaillaan, mutta jotenkin se ei kantanut tarinaa. Tässä on Latvalan hienoja ja teräviä lauseita, ajatuksiakin, mutta niistä ei jaksa innostua, kun ne sotkeutuvat onttoon tarinaan. Ehkä en ymmärtänyt koko satiiria.  Minä olenkin aika pihalla kaiken maailman kohumissi -skenestä.

Kirja sekoittaa oikeita henkilöitä ja julkisuuden tapahtumia, jotka myös vanhentuvat nopeasti. Jotkut kohdat ovat varmasti myös loukanneet asianosaisia. Enkä missään vaiheessa oikeasti ymmärtänyt miksi päähenkilö halusi olla pääministerin salarakas. Miksi kertoa niin paljon Marilyn Monroesta?

Parhaimmillaan nauroin katketakseni, kun hääkarkkeihin kirjoitettiin "rakkaus on ontuva poni" ja "jos mahdollista, pitäkää omat asunnot". Parasta olivat myös kuvitellut keskustelut Bukowskin kanssa.

TOISAALLA: Ina ärsyyntyi aikanaan pitkälti samoista syistä kuin minäkin. Samaa mieltä olemme myös siitä, että viimeinen kappale tekee koko kirjasta lukemisen arvoisen.

TÄHDET:
+ + +

2 kommenttia:

  1. Minulla on vielä Arvostelukappale lukematta, joka on varmasti toisiksi paras ellei nouse Välimatkaakin paremmaksi. Paljastuskirja oli minulle vähän pettymys tai selvästi se meni minusta ohi. Luin sen ensimmäisenä kirjana lukumaratonin aikana, enkä kyllä muistakaan siitä enää kauheasti.

    Mutta Välimatka. <3

    VastaaPoista
  2. Hyvä Hanna kun tulit sanomaan tuon: mä jo ajattelin, että viitisinkö tarttua Välimatkaan lainkaan tuon Paljastuskirjan jälkeen. Mutta ehkä ei pidä nyt luovuttaa, pitää sallia se kuuluisa "2. kirja" ;)

    VastaaPoista