21. elokuuta 2011

Todd Burpo: Heaven is for Real

Todd Burpo: Heaven is for Real
Yhdysvallat 2009
163 sivua

MIKSI?: Olen jo vaikka kuinka kauan tarkkaillut sivusta  tämän kirjan aiheuttamaa kirjailmiötä. Seurailen myydyinpien listoja ja suositumipia kirjoja ulkomaisilla sivustoilla jonkin verran. Sitä kautta löysin esim. Stockettin The Help (Piiat) -mahtavuuden jo vuotta aiemmin kuin kukaan tuntemani oli sitä lukenut.
Tämä teos on keikkunut myydyinpien kirjojen listoilla Yhdysvalloissa kauan ja amazon.com:ssa sen lähes 2000 tähtiarviota on keskiarvoltaan 4,5/5. Kirjaa on myyty noin 2 miljoonaa (!!!) kappaletta. Luin aiheesta ja ajattelin että FOR REAL? SERIOUSLY? Koska ilmiö ei ole osoittanut katoamisen merkkejä, päätin, että minun on pakko tutustua tähän tositarinaan taivaasta.

LYHYESTI: Pastorin 4v. poika Colton (melkein) kuolee hetkeksi ja alkaa kertoa vierailustaan taivaassa.

FIILIS: Kirja on hyvin ja vetävästi kirjoitettu. Tarinassa on hyvin paljon muutakin kuin taivaskokemuksia. Pastori isä kertoo perheen monista murheista ennen pojan sairastumista ja pohjustaa muutenkin tulevaa. Hän kuulostaa maltilliselta protestanttipastorilta, mikä tietysti Yhdysvalloissa tarkoittaa eri asiaa kuin Suomessa.

Myös Coltonin taivasvierailu on varsin maltillinen ja toki lohdullinen. Taivas on kiva paikka, jossa tapaa edesmenneet läheisensä ja Jeesuksella on lumoavat silmät.

MUTTA on vaikea kuvitella, että tällainen kirja saisi Suomessa lukijoita marginaaliryhmien (=herätyskristillisten) ulkopuolella. Vaikka Yhdysvalloissa uskonnollisuus on kovin erilaista,
on silti vaikea ymmärtää miten tällainen tarina löytää näin suuren lukijakunnan. Kuoleman jälkeinen todellisuus luonnollisesti kiinnostaa ihmisiä kaikkialla. Kuolemansuru ja siihen tarjottava lohdutus näyttää myyvän hyvin kun sen saa kuulostamaan riittävän uskottavalta.

Tässä siis kurkitaan rajan taakse vahvasti kristillisessä ja Raamattuun liitetyssä kontekstissa. Se, haluaako Coltonin kertomuksia taivaasta pitää uskottavina jää jokaisen lukijan päätettäväksi. (Lähtöoletuksena on, että ihminen on jollain tapaa avoin kuolemanjälkeisen elämän ajatukselle. Jos ei, niin Coltin tuskin pystyy ketään vakuuttamaan). Voi tietysti myös miettiä miten pyyteettömin perustein kirja on kirjoitettu. Suosio on silti aivan varmasti yllättänyt kirjailijan. Only in America.

MUUTA: Kirjan nettisivut tästä. Kirjan Kindle-versio maksaa nyt vain $5 amazon.com:ssa  ja sen lukee muutamassa tunnissa. Amerikassa tämä tietysti luokitellaan tietokirjaksi (= non fiction)

TÄHDET:
+ + (+)

11 kommenttia:

 1. Totta on, että kuoleman jälkeiset asiat askarruttavat ihmisiä hamaan ikuisuuteen saakka, mutta jotenkin hyvin vieraalta tuo Coltonin kirja tuntuu. Jotenkin jo se, että pääosassa on nelivuotias poika, saa ainakin minun oloni sellaiseksi, että kyse on aika laskelmoidusta tarinasta. Toki kirjailija voi olla hyvinkin vilpitön, mutta äh.

  :)

  VastaaPoista
 2. ninpä Katja. Tarkoituksellisuus on yritetty häivyttää monin tavoin pois tarinasta, eli vanhemmat jatkuvasti hämmästelevät lapsensa kertomuksia, mutta silti. äh. :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos, että esittelit hyvin erilaisen kirjan. En kyllä usko, että itse tätä lukisin, mutta oli mielenkiintoista lukea esittelysi. :)

  VastaaPoista
 4. Eilen jo yritin kommentoida, mutta en löytänyt sanoja. Pelkkä "Voi taivas" ei ihan olisi riittänyt kuvaamaan tuntojani. Aivan kuten Katja sanoi, minustakin kuulostaa kovin laskelmoivalta tuo nelivuotias päähenkilö. En taida minäkään kuulua kirjan lukijapiiriin, sen verran nousee niskakarvat pystyyn pelkästä ajatuksesta. :)

  VastaaPoista
 5. voi taivas! :) tuo oli hyvä, heh.

  VastaaPoista
 6. Kuulostaa kyllä... järkyttävältä. Mutta mielenkiintoinen esittely kyllä!

  Mitä kaikkia ulkomaisia sivustoja seuraat?

  VastaaPoista
 7. En kyllä ollenkaan oudoksu kirjan tarinaa. Ystäväpiiriini kuuluu ihmisiä joilla on kokemuksia taivaasta, he eivät kyllä ole niistä kirjaa kirjoittaneet, mutta lähimmilleen kertoneet. Itse olen kristitty ollut n. 30 v. ja olen kokenut yliluonnollisia asioita ja niin ollen minun on helppo uskoa kirjassa kerrottuihin asioihin.
  On vain asioita joita emme kykene aina selittämään ja on asioita joita kykenemme selittämään.

  VastaaPoista
 8. Hyvin samantyylistä kerrontaa kuin Joel Osteenin (amerikkalaisen yritysseurakunnan pastori hänkin), Löydä parhaat puolesi, omaelämänkerronnallinen teos, siellä revitään rahaa mistä vain irti lähtee, myös ihmisen syvimpiä henkisiä kysymyksiä hyväksi käyttäen, onneksi euroopassa kaikki ei ole kaupan.

  VastaaPoista
 9. No joo...Luin kirjan eikä siinä Raamatun vastaisia ristiriitaisuuksia ilmene, joten en näe myöskään syytä miksei "tarina" voisi olla totta.
  Toki kristittyihin kuuluminen auttaa ymmärtämään kirjan sanoman. Vastaavan tapauksen olen kuullut suomessakin ja henkilökohtaisesti HALUAN USKOA taivaan ihanuuteen..

  VastaaPoista