6. elokuuta 2011

Guy Delisle: Pjongjang

Guy Delisle: Pjongjang
Kanada 2003 (suom.2009)
188 sivua, WSOY

MIKSI?: Suosituksesta.

GENRE: Matkadokumentti sarjakuvana.

LYHYESTI: Tämä matkailumainos ei liiemmälti edistä Pohjois-Korean turismia. Ei siellä tosin sellaista olekaan.

FIILIS: Kirja tavoittaa matkakirjallisuuden tehtävän parhaimmillaan: lukija pääsee kulkemaan mukana sinne, minne muuten olisi varsin mahdotonta matkustaa. Samalla tututksi tulee monet suljetun maan kummallisuudet, jotka länsimaalaisessa demokratiassa eläneelle ovat käsittämättömiä. Sarjakuva on tarkkanäköinen ja oivaltava.

Delisle menee Pohjois-Koreaan muutaman kuukauden työkeikalle animaatiostudiolle. Vierailija on eristetty ulkomaalaisille rakennettuun hotelliin, eikä hän saa liikkua mihinkään ilman opasta ja tulkkia. Jokaista liikettä vartioidaan, kaikki hänen tapaamansa ihmiset vakuuttavat uskollisuuttaan suurelle johtajalle ja kadulla hän kävelee kuin näkymätön (jos joku paikallinen puhuisi hänelle, niin siitä voisi seurata syytös petturuudesta maata kohtaan).  Pohjois-Korea on kuin suuri järjetön uskonlahko, joka on vienyt täysin itsemäärämisoikeuden jäseniltään.

Minua nauratti usein, vaikka kirjan huumori on tummaa. Minua myös kauhistutti vähintään yhtä usein. Olen aina vastustanut ja kapinoinut turhia ja etenkin järjettömiä sääntöjä vastaan, eikä Pohjois-Koreassa muuta tunnu olevankaan. Suoranaiset valheet, propaganda, kielletyt alueet, käsittämättömän hienot nähtävyydet ja niiden kontrasti nälänhätään, vankileireihin ja kontrolliin saavat toivomaan ettei tällaista paikkaa oikeasti olisi olemassa.

Haluan ehdottomasti tutustua Delislen muihinkin kirjoihin, joista on suomenettu Merkintöjä Burmasta sekä Shenzhen (Kokemuksia työskentelystä Kiinassa). Musta-valkoinen sarjakuva toimii erityisen hyvin kun kyseessä on Pjongjang (jotenkin tuntuu, ettei siellä ole värejä lainkaan), mutta varmasti muutenkin.

NÄYTE: (Tämä on tosin englanninkielisestä versiosta.)

TOISAALLA: mm.
Booksy (josta linkkejä lehtiarviohin)
 Paula
Olivian Mari

TÄHDET:
+ + + +

7 kommenttia:

 1. Tämä on kyllä ehdottomasti lainattava seuraavalla kirjastoreissulla. Toivottavasti löytyy hyllystä!

  VastaaPoista
 2. Mukava lukea, että tykkäsit tästä! Teos tosiaan naurattaa omalla mykistävällä tavallaan. Tällainen yhtä aikaa nautittava ja sivistävä sarjis on ihan vertaansa vailla! :-)

  Kiitos linkityksestä!

  VastaaPoista
 3. Selailin tätä kirjakaupassa: vaikutti tosi mielenkiintoiselta, mutta en oikein osaa asennoitua sarjakuvien lukemiseen tai varsinkaan ostamiseen. Kirjasta tuli mieleen Marjane Satrapin Persepolis-kirjat. Tosi hyviä myös!

  VastaaPoista
 4. Janninna - kirjastojen sarjakuvavalikoimat vaihtelevat ilmeisesti varsin paljon. Toivotaan että teiltä löytyy!

  Paula - tällä oli tosiaan sivistäväkin vaikutuksensa. Minusta oli hauska kun kirjassa oli myös muutama animaatiotyöhön liittyvä "opetus" - sekin oli mielenkiintoista!

  Luru - suosittelen ehdottomasti kokeilemaan! Minullakin on korkea kynnys sarjakuvien lukemiseen, mutta nämä muutamat tutustumiset aina vaan innostavat jatkamaan.

  VastaaPoista
 5. Voi toivottavasti tämä löytyy meidän pikkukirjastosta! Tai edes tilattavissa tuolta vähän isommasta. Edellisestä sarjakuvasta onkin vierähtänyt tovi.

  VastaaPoista
 6. Kuulostaa niin erikoiselta ja mielenkiintoiselta, että täytyy minunkin etsiä tätä heti seuraavalla kirjastoreissulla!

  VastaaPoista
 7. Olina ja zephyr - tutustumaan vaan! noisya muistakin kirjoista ois mukava kuulla jos just tätä ei löydy.

  VastaaPoista